Mat och Klimat

Foto: Alexander Mils, unsplash.com

Guide till GEBEN-mat

Att laga och äta god mat kan verkligen bidra till livskvalitet. Men många av oss känner nog ibland att vi inte har tid eller lust för mat just nu. Då vore det fantastiskt om vi bara kunde ta ett typ matpiller som direkt ger kroppen allt den behöver. Men vet ni vad? Nu går det!

Som barn fascinerades jag av ”matpillren” i Kalle och chokladfabriken. Ett tuggummi som innehöll en trerätters middag lät drömlikt – men i den vakna verkligheten var snabbmat synonymt med onyttigt.

Som vuxen har jag definierat ett tråkigt jobb som ett jobb där man ser fram emot lunchen. Inte för att mat är ointressant, utan i strävan efter att det vi gör mellan måltiderna ska vara intressantare. När det lyckas, blir life hacks för enklare mat extra angeläget.

I många år har engagerade veganer försökt övertyga fler att äta vegetariskt genom argument om främst djuren, naturen och hälsan. Det har funkat på vissa – mig till exempel – men inget logiskt argument är starkare än normer och trender, så tack alla influencers som bidragit till den vegoboom vi nu ser.

Men nu finns alltså en helt ny och snabb utveckling som gör att fler äter mer veganskt. Det är inte bokstavligen matpiller, men bars och shaker som enbart finns i vegetariska varianter. Jag menar inte protein bars eller diverse näringsdrycker som du hittar i en vanlig kiosk eller matbutik. Dessa innehåller inte rätt dos av allt kroppen behöver. Men på internet öppnar sig nu en ny matvärld.

Där har det de senaste åren växt fram en rad varianter av vanlig mat som pressats ihop till en bar eller som pulver till shake, som ska innehålla allt som kroppen behöver i rätt doser. Det finns de som levt gott på enbart detta i flera månader. Men eftersom kunskapen om hur kroppen påverkas av olika dieter fortfarande utvecklas, så kvarstår den övergripande rekommendationen att äta varierat.

Många äter dock redan samma sak till frukost varje dag och då finns mycket att vinna på att ta en sådan här shake istället. Vilket i sin tur kan varieras mellan olika märken och produkter.

För cirka 20 procent av kroppens dagsbehov kan shakes kosta ca 10 kr och bars ca 20 kr. Det finns också dyrare varianter. Matsvinnet bör landa på noll eftersom maten är färdig och hållbarheten i rumstemperatur cirka ett år. I tillverkningen används förhoppningsvis även mat som enbart på grund av sitt utseende slängs istället för att säljas i våra matbutiker.

Vi kan kalla den här maten för GEBEN-mat, vilket står för:
* Gott
* Etiskt
* Billigt
* Enkelt
* Nyttigt

Så – vilken är bäst då? Allt fler och bättre produkter lanseras i strid ström och jämförs ur olika aspekter på Latest fuels. Du kan också se jämförelser på Blendrunner och Eat complete. Vilken som är bäst beror bland annat på om du är beredd att betala extra för ännu bättre smak eller ekologiskt.

Personliga tips som får höga betyg ur alla aspekter är shaken Huel (human fuel) som finns i olika smaker och är en av de största på marknaden, samt Plenny bar från svenska Swejoy som bland annat marknadsförs med en låt på Youtube.

Finns då inga nackdelar? Jo, alla shaker har inte färger som i sig lär locka smaklökarna, men det kan enkelt åtgärdas genom att tillsätta frysta bär eller genom att titta på något annat under den korta måltiden 🙂 

Drivkrafter för enklare mat kan vara allt från bekvämlighet till stress, från bristande matlust till beslutsångest, eller insikten om att man i praktiken annars kommer äta onyttigare eller i fel mängd.

Tänk dig att du är hungrig och inte kommer åt mat just nu, eller inte vill avbryta det du gör – då kan du bara ta upp en bar ur fickan/väskan och äta direkt. Extra praktiskt om du är på resande fot, eller åtminstone som nödproviant. Kan spara mycket tid varje dag och även barn brukar gilla dessa produkter.

Fråga dig själv: Skulle jag pröva dessa bars och shaker om alla runt omkring mig gjorde det? De flesta skulle det, sett till hur vi människor fungerar. Så om du inte vill känna dig för mycket styrd av andra, så kan du lika gärna pröva nu genom eget beslut 🙂 I värsta fall får du några måltider som inte gör dig så förtjust. I bästa fall kan varje dag i resten av ditt liv bli bättre.

Resten av måltiderna då? Det finns nu bättre lösningar för det också. Generellt finns ju ett bredare utbud av vegetarisk mat i affärerna nu, inte minst för halvfabrikat och färdiglagat. Många veganska recept som klarar GEBEN-formeln bra finns på Under tian.

I större delen av Sverige kan du nu också få postpaket med recept och tillhörande ingredienser för bra mat genom Enkla kassen. Skillnaden mot andra matkassar är att Enkla kassen är billigare, enklare och vegansk. På många orter nås inte heller någon annan färdig matkasse via nätet, eftersom endast Enkla kassen löst det utan kylvaror. Inte lika billigt som Huel eller Under tian, men för cirka 35 kr per måltid kan du pröva ny, god, ”riktig” mat utan att behöva planera för det.

Med sina nyskapande koncept har dessa GEBEN-företag lockat många köttätare till att äta mer veganskt. Alla företag jag nämnt här har växt fram under 10-talet, vilket dels gör att de fortfarande utvecklas till att bli ännu bättre, dels att de har stor nytta av nya kunder för att snabbt kunna expandera närmare sin fulla potential. Då kan miljoner människor äta mer veganskt bara för att det nu är enklast.

Göran Hådén 

Visited 3 times, 2 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa