Mat och Klimat

Impossible Foods helt växtbaserade burgare
Impossible Foods helt växtbaserade burgare

Impossible Foods siktar på den viktiga Kinamarknaden

Marknaden för växtbaserade köttsubstitut växer explosionsartat, samtidigt som köttkonsumtionen fortsätter att öka globalt i takt med att människor får det bättre ekonomiskt. Nu vill vego-företaget Impossible Foods, baserat i Kalifornien, slå sig in på den viktiga Kinamarknaden med en ny produkt som ska efterlikna fläsk. Förutsättningarna är goda; stigande priser på fläskkött och en växande oro för frågor som rör klimat och matsäkerhet gör att kinesiska konsumenter och producenter ser sig om efter alternativa produkter.

Kina är världens största köttkonsument och står för 28 procent av den globala marknaden. Av kinesernas dagliga köttintag utgörs över 60 procent av griskött, vilket innebär att genomsnittskinesen i snitt konsumerar ungefär 30 kg griskött per år – en av de högsta siffrorna i världen.

Det råder stor brist på jordbruksmark i Kina och den inhemska produktionen kan endast svara för en fjärdedel av landets efterfrågan. Landet började importera sojabönor runt millennieskiftet för att mätta sin växande djurindustri, och har nu på kort tid blivit världens i särklass största sojaimportör. Främst rör det sig om sojabönor från Brasilien, Argentina och USA.

Den ständigt växande efterfrågan har drivit på omfattande avskogning i de för planeten livsviktiga tropiska regnskogarna i Sydamerika. Bara sedan 2006 har ett område sju gånger så stort som Gotland avverkats till förmån för sojaplantage i Brasilien, rapporterar landets rymdforskningsinstitut. Det är i sin tur bara en bråkdel av den avskogning som skett i landet – merparten av landytan har använts för biff- och palmoljeproduktion.

Nyligen skedde någonting som än mer belyste problemen med Kinas ensidiga fokus på fläsk. En epidemi av afrikansk svinpest har svept genom landet vilket har slagit ut hela 40% av landets grisbestånd. Det motsvarar en fjärdedel av alla världens grisar. Krisen har lett till skenande priser och Kinas vice premiärminister Hu Chunhua har varnat för att utbudssituationen kommer att bli “extremt svår” fram till mitten av 2020.

Medan vissa kinesiska grisuppfödare väljer att föda upp abnorma jättegrisar med en vikt på upp till 750 kilo för att kompensera för bortfallet – en vanlig gris väger omkring 125 kilo – så tittar köttsubstitutsföretaget Impossible Foods på andra lösningar. Framtagandet av ett växtbaserat substitut för fläsk har länge varit en knäckfråga för vegoföretagen, särskilt om man ska ha en chans att på allvar bryta in i den kinesiska marknaden. Nu har Impossible Foods tagit fram en prototyp för det, och har inlett samarbete med kinesiska aktörer.

        Vi har redan mycket bra prototyper för växtbaserat fläsk. /…/ Det är egentligen bara en fråga om att kommersialisera och skala upp, sade företagets vd Pat O. Brown till Bloomberg TV.

Impossible Foods är ett av flera vegoföretag som har dykt upp på senare tid och som har revolutionerat livsmedelsindustrin med sina köttliknande burgare. Imitationsköttet står idag för 1 procent av den globala köttkonsumtionen och väntas öka dramatiskt de kommande åren. Företaget har redan etablerat sig i Hong Kong och Macau och samarbetar med hundratals restauranger i Asien, men nu vill de på allvar bryta sig in i den kinesiska marknaden och har gjort det till sin högsta prioritet.

Bristen på jordbruksmark, den känsliga sojaimporten och svinpesten har gjort utgångsläget allt mer gynnsamt för företaget. Pat. O Brown förklarar:

        Vi är ett relativt litet företag, och kommer inte kunna fylla hålet som den afrikanska svinpesten orsakat. Men det här är en stor möjlighet för oss nu när folk inser hur sårbar djurbaserad matproduktion faktiskt är. Det är ett verkligt matsäkerhetsproblem och vi vill hjälpa Kina att hitta en lösning

Michael Abdi Onsäter

 

 

 

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa