Det här är en italiensk påskpaj – Torta Pasqualina – men vi äter den gärna året runt. Den består av frasig smördeg som omfamnar en blandning av bland annat spenat, kronärtskocka och basilika. Pajer är smidiga att duka fram eftersom de mättar många och går super att servera både varma, kalla och ljumma.
6-8 portioner
Blötlägg mandlarna i vatten i 8-12 timmar, eller över natten. Du kan även göra snabbvarianten och koka dem i 15 minuter, men då blir de inte lika mjuka.
Tina spenaten och pressa ut så mycket vätska du kan. Hacka de gula lökarna och riv vitlöksklyftorna. Fräs löken i olivoljan tills den har blivit mjuk och fått lite färg. Tillsätt spenaten och fräs tills det att vätskan nästan helt har avdunstat.
Mixa kronärtskockorna i en matberedare eller hacka fint. Rör ner i spenaten och ta sedan stekpannan från plattan.
Mixa de blötlagda eller kokta mandlarna tillsammans med 1 dl vatten i en matberedare. Tillsätt basilika, persilja, fast tofu och mjölk och mixa till en hyfsat slät smet. Blanda smeten med spenatröran och vänd eventuellt ner den rivna osten. Smaksätt med riven muskot, salt och peppar. Var inte rädd för att krydda!
Tryck ut det ena smördegsarket i en pajform. Pricka degen med en gaffel och förgrädda sedan skalet i 200 grader i 8 minuter.
Tryck eventuellt ner degen om den har puffat upp sig. Häll nu ner fyllningen i pajskalet. Pensla kanterna med lite vatten och lägg sedan över det andra arket smördeg. Klipp bort kanterna som hänger över och pressa sedan ihop de två arken till en fin kant runt om.
Grädda pajen i 200 grader i 40-50 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering.
Recept och foto: Vegomagasinet
Italiensk påskpaj – 0,4 kg CO2e per portion
Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion vegetarisk italiensk påskpaj släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter.
Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.
Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.