Det här är en mustig gryta med linser och kantareller som smakar underbart av höst och skog.
Kan serveras med pressad eller kokt potatis, men även med ris!
Psst… har du inga kantareller går det bra med valfri svamp.
0,5 liter kantareller
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk majsstärkelse
5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk ljus sojasås
1 tsk mörk sojasås
2 msk flytande kantarellfond
ca 6 dl kokta gröna linser (3 förpackningar)
2 msk lingonsylt
salt, svartpeppar
Stek kantarellerna i lite olja tills de har minskat i volym och fått fint med färg.
Tillsätt gul lök och vitlök och låt fräsa med tills löken mjuknar
Pudra över majsstärkelse och blanda runt. Häll sedan på grädde, sojasås och grönsaksfond. Koka upp och låt puttra på under omrörning till såsen tjocknar.
Vänd ner linserna och lingonsylten. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pressad potatis, kokt potatis eller ris.
Recept och Foto: Recept och foto: Karoline Jönsson, Vegomagasinet
Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion kantarellgryta med lingon och potatis släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter.
Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.
Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.