Mat och Klimat

Krämig pasta med örtig zucchinikräm - 0,4 Kg CO2e

Här kommer en lite spännande rätt som får krämighet från zucchini och grädde. Allt blandas med en mix av färgglada och smakrika grönsaker.

Recept och foto: Vegomagasinet

 

2 portioner 

Örtig zucchinikräm

1 liten zucchini

1 vitlöksklyfta

0,5 dl solrosfrön

0,5 tsk torkad salvia eller 1 tsk hackad färsk salvia

1 tsk torkad basilika eller 2 tsk färsk basilika, hackad

0,5 dl havregrädde

citronsaft

olivolja
Salt, svartpeppar

Till pastan

0,5-1 dl oliver (beroende på hur kär du är i oliver)

5 soltorkade tomater

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

200 g pasta

1 litet broccolistånd

100 g skogschampinjoner

2 tsk tamarisoja (eller annan ljus soja)
salt, svartpeppar

 

Tillagning

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skiva zucchinin i 1⁄2 cm tjocka bitar. Lägg i en ugnssäker form och ringla över lite olivolja. Salta och peppra. Skjutsa in formen i ugnen och rosta i ungefär 15 minuter tills zucchinin är mjuk.

3. Kärna ur oliverna och hacka dem tillsammans med de soltorkade tomaterna. Värm en kastrull med saltat vatten till pastan.

4. Hacka löken och den andra vitlöksklyftan till pastan. Värm en panna med en skvätt olja och stek lök och vitlök på medelvärme tills den precis börjar få färg. Ta bort från värmen och lägg i en skål.

5. När zucchinin är klar, ta ut den ur ugnen och mixa med en stavmixer till en slät puré. Tillsätt vitlök, solrosfrön, örter och matlagningsgrädde, och mixa tills du fått en slät, krämig sås. Smaka av såsen med salt, peppar och citronjuice.

6. Skär svampen i bitar och broccolin i mindre buketter.

7. Pastavattnet borde ha börjat koka, så släng i pastan.

8. Värm upp stekpannan igen, denna gång ska den bli ordentligt varm. Tillsätt en skvätt olja och broccolin och svampen med lite peppar. Stek tills grönsakerna blivit gyllene, och skaka pannan ofta så att de inte bränns. Ta stekpannan från värmen när grönsakerna är klara och häll över sojan. Rör om och smaka av med salt.

9. Häll av pastan och blanda med såsen, grönsakerna och löken. Strössla över oliverna och de soltorkade tomaterna. Dra ett par drag med pepparkvarnen över det hela, så ser du ut som en riktig proffskock!

Det här receptet kommer från bokan Vegan Vegan (Isaberg förlag) av Hanna Bergström och Agnes Wessman.

 

Klimatavtryck

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion krämig pasta med zucchinikräm släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa