Mat och Klimat

Foto: Vegomagasinet

Klimatberäknade recept: Maxad falafelmacka med dillguacamole

0,2 kg CO2e

Här kommer en grymt god macka som kombinerar krispig falafel, dillig avokadokräm och smarriga grönsaker. Perfekt snabb lunch eller middag

4 portioner

  • 4 skivor surdegsbröd
  • 300g falafel
  • 2 tomater, skivade
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • isbergssallad, strimlad

Dillguacamole

  • 2 avokado, i bitar
  • 1 dl naturell soyghurt
  • 0,5 citron, saften
  • 1 dl finhackad dill
  • salt
  • Svartpeppar
  1. Mixa eller mosa ihop avokado, yoghurt, citronsaft, salt och peppar till guacamolen. Vänd ner dillen.
  2. Stek brödet gyllene i lite olja.
  3. Stek nu falafeln gyllene i generöst med olja. Den ska få fint med färg. Låt eventuellt rinna av på lite hushållspapper och salta sedan.
  4. Bred ut ett generöst lager dillguacamole på brödskivorna. Toppa med sallad, tomat, rödlök och den nyfriterade falafeln.

Recept och foto: Vegomagasinet

 

Klimatavtryck

Falafelmacka med dillguacamole – 0,2kg CO2e per portion

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion falafelmacka med dillguacamole släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e per portion.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa