Mat och Klimat

Mrs Pankhursts veganska soppa - 0,1 kg CO2e

Den 22 oktober 1913 sitter Emmeline Pankhurst och äter en vegetarisk soppa. Det låter kanske inte så märkvärdigt att den inte innehåller kött. Men det finns en lite annorlunda förklaring till det.

I början av 1900-talet kämpar kvinnor för sin rösträtt. Det går hetast till i England där de krossar fönster, bränner brevlådor och håller förbjudna tal. Det är de så kallade suffragetterna, en grupp kvinnor som tröttnat på de mjäkigare organisationerna och som vill ta saken i egna händer.

En av huvudfigurerna är Emmeline Pankhurst. Hon, precis som många andra, åker regelbundet i fängelse för civil olydnad. Men det avskräcker henne inte. Det får däremot en annan effekt. Hennes matvanor påverkas.


I fängelset upptäcker kvinnorättskämparna, de gånger de inte matstrejkar, att den vegetariska maten är mycket bättre än den som innehåller kött. Den vegetariska maten blir senare också en symbol för många suffragetter som fortsätter att äta vegetariskt utanför fängelserna.Det är därför Emmeline Pankhurst sitter och äter en vegetarisk soppa med sin amerikanska motsvarighet Alva Belmont den 22 oktober 1913.

 

6–8 personer

5 grönsaksbuljongtärningar
1 msk socker
några pepparkorn
2,5 dl tärnad potatis
2,5 dl tärnade morötter
2,5 dl hackad selleri

2 msk fint hackad lök

1⁄2 finhackat vitkålshuvud 1 dl majs
1 dl gröna ärtor
2 dl krossade tomater
2 msk hackad persilja

 

Tillagning

1. Blanda ut grönsaksbuljongtärningarna med 2,5 liter vatten och låt koka upp.
2. Tillsätt socker, pepparkorn, potatisen och morötterna. Låt koka cirka 5 minuter.
3. Blanda i de övriga ingredienserna, förutom persiljan. Låt koka tills potatisen är klar. Tillsätt persiljan. Servera.

Recept och Foto: Recept, Mattias Karlsson. Vegomagasinet 

 

Klimatavtryck

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion av Mrs Pankhursts vegetariska soppa släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa