Mat & Klimat

Recept: Kålpudding på en plåt – 0,3 kg CO2e

Kålpudding på en plåt - 0,3 Kg CO2e

Kåldolmar kan vara lite pilliga att göra när suget faller på. Vill man göra det lite enklare för sig kan man göra en smidig plåträttsvariant. Samma smaker och ingredienser, men tillagat på en stor plåt istället!

Recept och foto: Vegomagasinet

4 portioner 

600 g vitkål, strimlad

800 g potatis, i bitar

2 msk rapsolja

2 tsk ljus sirap

600 g formbar sojafärs

2 tsk ljus sojasås

2 tsk senap

¼ tsk mald kryddpeppar

salt, vitpeppar

Brunsås

2 msk smör, t ex mjölkfritt

½ dl vetemjöl

5 dl havregrädde

1 msk flytande grönsaksfond. ev. 1 tsk vinbärsgelé (svart eller röd)

½ tsk mörk soja

vitpeppar

 

Tillagning

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda vitkål, potatis, olja, sirap, salt och peppar på en plåt. Rosta i 30 minuter i ugnen.
3. Blanda under tiden formbar färs, sojasås, senap, kryddpeppar, salt och peppar i en skål.
4. Forma till bollar och ta ut plåten. Fördela bollarna över och ställ tillbaka plåten i ugnen i 10 minuter eller tills även bollarna har fått fint med färg.
5. Servera kålpuddingsplåten med brunsås, lingonsylt, gurka och persilja.

Brunsås
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i en minut.
3. Vispa ner lite grädde i taget för att undvika klumpar. Vispa sedan ner grönsaksfond, vinbärsgelé, soja och vitpeppar. Låt koka upp och sjud sedan under ständigt vispande tills såsen tjocknar. Klar!

 

Klimatavtryck

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion kålpudding på en plåt släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska