Mat och Klimat

Vegansk trepeppargryta med pasta - 0,4 Kg CO2e

Recept och foto: Vegomagasinet

Den här vegetariska grytan med flera olika sorters peppar har varit en favorit i flera år. Den är otroligt mustig, kryddig på precis rätt sätt och går att variera med allt från vegobitar som här, eller varför inte extra svamp, bönor eller kikärtor. Servera med kokt ris, pasta eller potatis.

 

4 portioner 

200 g champinjoner, skivade

1 gul lök, finhackad

500 g vegobitar (funkar även bra med tofu, mer svamp eller kikärtor)

1 tsk hackad grönpeppar

1 tsk mortlad rosépeppar

1 tsk hel mortlad svartpeppar

2,5 dl  sojayoghurt (eller havre)

1 dl vitt vin

1 msk soja

1 vitlöksklyfta, pressad

 

Tillagning

1. Fräs champinjoner, gul lök och vegokött i lite olja tills det har fått fin färg och champinjonerna har släppt sin vätska.

2. Rör ner hackad grönpeppar, mortlad rosépeppar och svartpeppar, yoghurt, vitt vin, soja och vitlök. Låt bubbla i 5 minuter.

3. Servera med pasta, ris, potatis eller något annat du gillar.

 

Klimatavtryck

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion vegansk trepeppargryta släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa