Mat och Klimat

Vegetarisk morotssoppa med apelsinlinser - 0,3 kg CO2e

Recept och foto: Vegomagasinet

Morötter gör sig super i en soppa. Morotssoppa kan smaksättas med ingefära och göras lyxigt krämig med t ex havregrädde.

 

 
4 portioner 

Rostad morotssoppa
2 gula lökar, hackade
1,2 kg morötter, hackade
1 fänkålsstånd, hackat
2 msk olivolja
1 1⁄2 liter vatten
4 dl apelsinjuice
3 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk stötta fänkålsfrön
2 dl grädde, t ex havre- eller soja- grädde
salt
svartpeppar

Apelsinmarinerade linser
1 dl gröna linser
1 apelsin, rivet skal och saft salt

Dillkräm
1 burk vita bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 dl finhackad färsk dill
1 tsk agavesirap
1 msk citronsaft
salt
svartpeppar

Till servering
surdegsbröd
smörgåskrasse

 

Tillagning

Rostad morotssoppa

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda gul lök, morötter, fänkål och olivolja på en plåt. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills allt har fått fint med färg.
  3. Häll ner allt i en kastrull tillsammans med vatten, apelsinjuice, buljongtärningar, fänkålsfrön och grädde.
  4. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. 5. Mixa soppan slät i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Apelsinmarinerade linser
1. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Blanda linserna med rivet apelsinskal, apelsinsaft och salt. Låt stå i minst 10 minuter.

Dillkräm
Skölj bönorna och mixa ihop med övriga ingredienser i en matberedare.
Servering
Servera soppan med de apelsinmarinerade linserna, ett gott bröd, dillkräm och klippt smörgåskrasse.

 

Klimatavtryck

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion krämig morotssoppa med apelsinlinser och dillkräm släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter.

 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa