Pad thai är verkligen en rätt som svenskarna tagit till sitt hjärta. Det är en rätt från Thailand som innehåller nudlar, ofta någon typ av kött, fisk eller skaldjur och en woksås med bland annat tamarindpasta och även fisksås. Vi har dock tagit fram en enklare vegetarisk version du bara måste testa.
1 paket risnudlar
400 g fast tofu, tärnad
2 dl böngroddar
2 dl fint strimlad vitkål
2 salladslökar, tunt skivade
Pad thai-sås
2 vitlöksklyftor, rivna
1 lime, saften
½ dl sweet chili-sås
2 msk ljus sojasås
1 tsk chiliflingor
Servering
1 dl hackade jordnötter
1 lime, i klyftor
färsk koriander
1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Fräs tofutärningarna i olja tills de får ordentligt med färg.
3. Vänd ner böngroddar, vitkål och salladslök. Låt fräsa med tills även det får fint med färg.
4. Vänd ner risnudlarna.
Pad thai-sås
1. Blanda ihop samtliga ingredienser till såsen. Häll ner i stekpannan och blanda väl. Låt fräsa med i en minut.
2. Servera pad thaien med hackade jordnötter, limeklyftor och färsk koriander.
Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion vegetarisk pad thai släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter.
Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.
Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.