Lättlagade rätter är väl härligt att ha till hands i veckorna med ont om tid för att gå och handla? Här är en som kräver minimalt av dig och med ingredienser man ofta har hemma i skåpen. Har varit våra barns favorit många år – trots att den innehåller broccoli.
Recept och foto: Vego Eco
500 g pasta
350 g broccoli, fryst eller färsk
1 gul lök
3,5 dl havregrädde
1 grönsaksbuljongtärning
300 g marinerad tofu
ca 25 svarta oliver
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Dela broccolin i mindre delar och låt koka med några minuter på slutet.
Skala och hacka löken. Fräs den i smör eller olja i en kastrull tills den är mjuk.
Tillsätt havregrädde, smula i buljongtärningen och krydda. Låt koka några minuter.
Tärna tofun och stek den så att den får en fin yta. Halvera ev. oliverna.
Häll såsen över pastan och blanda i oliver och tofu.
Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion broccolipasta med tofu släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter.
Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.
Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.