Mat och Klimat

Växtbaserad klimatomställning saknas i regeringens budget

Vi kräver att regeringen inleder omställningen till ett växtbaserat system, skriver debattörerna. (Foto: By Socialdemokrater is licensed under CC BY-SA 2.0)

I måndags presenterade finansminister Magdalena Andersson höstbudgeten. Vi har läst den och blir mycket oroade av att det inte står något om kopplingen mellan djurhållningen och klimatkrisen som vi befinner oss i och att det inte heller finns en budgetplan för hur Sverige ska lösa den krisen.

Att ställa om till ett växtbaserat livsmedelssystem är troligtvis den enklaste, kraftfullaste och snabbaste metoden vi har för att lindra den klimatkris som förstör våra skördar och som får våra arter på vår planet att utrotas i en aldrig tidigare skådad takt i mänsklighetens historia.

Om vi snabbt avvecklar djurindustrin och lägger alla resurser och bidrag på ett växtbaserat livsmedelssystem – samtidigt som vi fortsätter den gröna omställningen som krävs på alla plan för att klara klimatet – så har vi fortfarande goda chanser att hålla Parisavtalet som slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under två grader och att vi ska sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.

Även om budgeten saknar konkreta styrmedel för minskad köttkonsumtion så öppnar budgetens höga klimatambitioner många möjligheter att förändra matpolitiken. Därför kräver vi att regeringen tar sitt ansvar och omgående inleder omställningen till ett växtbaserat livsmedelssystem.

 

Linda Lindström, Jonathan Gall, Jonas Norberg – Animal Rebellion Stockholm

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa