Mat och Klimat

Krönika: Veganska världsdagen - en resa mot en sundare värld

Hur kommer vi se tillbaka på vårt samhälles sätt att behandla djuren? (foto: David Clode, Unsplash)

Idag är det Veganska Världsdagen, en dag som kan bli en av framtidens största helg- och festdagar! En dag när vi firar den veganska rörelsens födelse och hyllar alla vackra bönors och grönsakers mångfald, de livgivande sädeskornen och alla färgskimrande frukter med musik, dans, ballonger, veganska tårtor, mat och kalas, eftersom en massiv, global omställning till ett växtbaserat livsmedelssystem var det som räddade oss från den stora klimatkatastrofen! 

 

En glädjens dag

För till slut, efter år av vädjanden från IPCC, UNEP och forskare från hela världen om en sådan omställning, på gränsen till att förlora vår värld för alltid, förstod vi äntligen att djurindustrin en av de stora drivkrafterna bakom klimatförändringarna, den katastrofala miljöförstörelsen, hungerns utbredning i världen, pandemier och våra stora hälsoproblem och förlusten av rent vatten för oss alla i dess spår. Att allt djurförtryck är av ondo och tillhör en förgången tid.

Vi förstod äntligen att utan den omställningen skulle vi inte klara klimatmålen från Parisavtalet 2015 – även om vi gjorde allt annat som krävdes av oss för att nå dem. Särskilt som vi genom kunniga medicinare som grundligt jämfört vår fysiologi med rovdjurens kommit att förstå att vi människor inte ens är en köttätande art; ”carnivorer”, som vargar, lejon och tigrar. Snarare är vi växtätare, ”herbivorer”, som hästar, kor, kaniner och får. Och vi lyckades tillsammans med en gemensam ansträngning från politiker, lantbrukare, media och företagare emellan, påhejade av en engagerad allmänhet, framgångsrikt avveckla djurindustrin för gott.

En glädjens dag för att ”binda vackra kransar” åt det som varit, där djurfabrikerna förvandlats till kärleksfulla djurfristäder där djuren åter kan ströva fritt och hålla landskapet öppet – där det inte återskogats med CO2-bindande växter och träd eller fyllts av grödor för människor istället, eftersom enorma arealer mark friställdes vid omställningen, inte bara i Sverige utan över hela världen, och eftersom odlingen av mat till människor bara kräver en tiondel av ytan som tidigare krävdes för att hålla igång den globala djurindustrin. En dag för att fira att halterna av växthusgaser i atmosfären direkt började minska, eftersom metan, växthusgasen som dominerade djurindustrin, börjar försvinna efter bara 10 år om de inte fylls på!

 

En kraftfull omställning

Kanske var det budgeten 2020, året då utsläppskurvorna enligt IPCC skulle falla lodrätt rakt nedåt för att klara Parisavtalet och 1,5-gradersmålet, men där inga av de nya klimatmiljarderna gavs till omställningen av vårt jordbruk, som fick oss att vakna upp – även regeringen. Kanske var det insikten om vår sköra matsäkerhet i en värld med extremväder som fick den kommande budgeten att, vid sidan av den fortsatta avvecklingen av fossilindustrin, nästan helt fokusera på just den. Det kanske var det som gav oss insikten att nu gäller det, nu behövs vi alla för att snabbt inleda omställningen till ett växtbaserat livsmedelssystem – från bönder, ogräsrensare och visionärer till näringslivets toppar och alla däremellan – för att få utsläppskurvorna att radikalt börja minska istället för att öka.

En budget fylld av generösa omställningsstöd till jordbruket och en massrörelse av kreativa företag – från växtmjölksproducerande mjölkgårdar, veganska mejerier och charkuterier till utbildningar av arbetslösa ungdomar till veganska kockar och entreprenörer, till inspiratörer och kreatörer av alla slag och till den gastronomiska restaurangomställningen till växtbaserade läckerheter från Sverige och världens alla hörn! Till etableringen av nya veganska caféer och restauranger, mataffärer, deli-butiker och street food-trucks och alla nya jobb i hållbara näringar det skapade; till det som krävdes för att vi skulle klara vår viktigaste förpliktelse mot jorden, framtiden och oss själva – att rädda världen från klimatkatastrof!

 

En filosofi fri från förtryck

Fast vi är inte där ännu. Men det är dit vi är på väg. Och det är en glädjefylld resa, i kärlek till jorden och till djuren, som vi varsamt slussar tillbaka till ett eget liv, på deras egna villkor, och den har redan börjat, Och för ge full kraft inför den sammansvetsande omställningen och för att få en känsla av allt härligt, spännande och roligt som väntar på oss, så vi firar den redan idag – HAPPY VEGAN DAY!

Veganism är en filosofi och livsstil som – så långt det är möjligt och genomförbart – strävar efter att utesluta alla former av exploatering av och grymhet mot djur för mat, kläder eller för något annat syfte; och som i förlängningen förordar utvecklandet av och användandet av djurfria alternativ för djurens, människans och miljöns bästa. Kostmässigt betecknar det ett befriande från alla produkter som helt eller delvis kommer från djur”. 

                                                            Donald Watson, skaparen av Vegan Society of England 1944 

Maria Sandblad

 

Visited 3 times, 2 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa