Mat och Klimat

Debatt: Dags att ta vetenskapen på allvar - världen behöver mer växtbaserat!

Varje torsdag kampanjar Animal Rebellion för att politikerna ska börja ta en mer aktiv roll i den nödvändiga omställningen mot mer växtbaserad kost (Foto: Animal Rebellion, Stockholm)

Trots en uppsjö av vetenskapliga rapporter och forskarlarm som uppmanar ett globalt matskifte, står våra politiker passiva inför denna avgörande klimatfråga. Vi behöver en samhällelig och omfattande rörelse mot en mer etisk och hållbar kost, skriver Maria Sandblad.

Den som går förbi Riksdagshuset vid lunchdags en torsdag kommer att mötas av lysande gula banderoller med budskapet “VÄXTBASERAD MAT RÄDDAR VÅRT KLIMAT” och några medlemmar från Animal Rebellion, systerorganisation till den internationella klimatrörelsen Extinction Rebellion, som för fram den nedtystade hemligheten – att djurindustrin och vår köttkonsumtion är en av de största pådrivarna av klimatförändringarna i världen! Och att vi enligt FN:s Klimatpanel IPCC inte klarar Parisavtalet och 1.5-gradersmålet om vi inte – förutom den nödvändiga omställningen bort från fossilsamhället – också genomför en massiv global omställning till mer växtbaserad kost.

För trots att den Insikten funnits länge, trots att FAO redan 2006 konstaterade att utsläppen från djurindustrin står för 18 procent av våra utsläpp och trots att IPCC redan i sin fjärde rapport 2007 skrev att ”det bästa vi som enskilda kan göra för klimatet är att bli vegetarianer”, har ingen politiker eller politiskt parti gjort den frågan till sin – trots att mängder av vetenskapliga rapporter fortsätter att bekräfta djurindustrins ledande roll i klimatförändringarna. Rapporter som i bästa fall drar förbi i media för att sedan snabbt glömmas bort och som märkligt nog aldrig tycks nå fram till våra politiker. 

2017 vädjade Alliance of World Scientists (AWS), 15 000 forskare från 184 länder, om att slopa alla animalier för att rädda klimatet. 2018 visade Oxford University Study att ”det enskilt bästa vi kan göra för att minska vår påverkan på planeten Jorden, inte bara vad gäller växthusgaser utan även den globala försurningen, jordförstörelsen, mark- och vattenanvändningen” är att äta mer växtbaserat!

Känsligt, med nödvändigt

Det är därför Animal Rebellion står utanför Riksdagshuset varje torsdag med kravet på en omställning till ett växtbaserat livsmedelssystem, riktat till regeringen. För inte ens nu, när tiden för att vända utsläppskurvorna krymper hörs minsta antydan om att en sådan är på väg. Ändå vet vi att vår utsläppsbudget snart är slut om vi inte minskar utsläppen av växthusgaser med 5-8 procent varje år fram till 2030. Game over, ingen vinnare, bara åtta miljarder förlorare och en ödelagd planet som närmar sig. 

Ändå fortsätter djurindustrin som vanligt, nästan allt klimatfokus ligger på tveksamma biobränslen. Det är känsligt att lägga sig i människors matvanor, rädslan att förlora väljarstöd och tittarsiffror tycks styra. Men om de vanorna är så destruktiva att de hotar oss själva, klimatet, naturen, haven och vårt vatten, den biologiska mångfalden och matsäkerheten och dessutom kostar 70 miljarder djur livet varje år världen över – är det då inte näst intill en dödssynd att inte lägga ner en sådan livsfarlig industri?

Hur känsligt är det inte att undanhålla allmänheten den enklaste, mest självklara vägen bort från hotet om en total klimatkollaps – att lägga om vår kost! Hur förklara det när man står mitt i ett brinnande inferno av metangas, orkaner, stormbyar, krig och hunger, när ingen klocka kan vridas tillbaka längre, när maten och vattnet tagit slut och regnskogarna förvandlats till öken och torra stäpper – att vi inte ansågs klara en omställning från animalisk till växtbaserad mat?

Och – det handlar inte om att djurskyddslagarna inte följs. För även när de följs tillåter de att en gång vilda, hårt manipulerade, hormon- och antibiotikapåverkade djur föds upp enbart för att leva sina onaturligt korta liv, tätt packade, till en så låg kostnad som möjligt, för att efter några veckor eller några år, när de flesta djur fortfarande är spädbarn eller tonåringar, tvingas fram mot sin död. Till priset av, gigantiska utsläpp, pandemier och vår egen undergång! 


Antal djur som slaktas globalt 1961-2018. Our World in Data

Räcker inte med eldsjälar

Det handlar om att få våra politiker att våga se de ödesdigra konsekvenserna av vår i grunden artfrämmande, hälsovådliga mattradition! Om att få dem att lägga alla resurser som krävs på att så snabbt som möjligt genomföra en välplanerad omställning till ett växtbaserat livsmedelssystem och vegetabiliska proteingrödor, de som är bäst både för jorden och för oss människor. Och avveckla hela den sjuka och sjukdomsalstrande djurindustrin för gott! 

Den omställningen kan redan skönjas, särskilt i England och USA, där mjölk- och köttbönder som inte längre orkar skicka fler djur till slakt ställt om till växtmjölks- eller baljväxtproduktion och hjälper andra bönder att göra samma sak. Privata initiativ som ReFarmed (England) och Rowdy Girl Sanctuary (USA) bidrar med professionell hjälp, och djuren får leva återstoden av sina liv i kärleksfulla djurfristäder. Ibland på samma gårdar där de hållits. 

Men det räcker inte med eldsjälar, det krävs fullskaligt stöd från staten för att våra bönder ska kunna ställa om från djurhållning till att odla mat för människor istället för foder åt djur! 

En global omställning till ett växtbaserat livsmedelssystem skulle frigöra 75 procent av den globala jordbruksmarken– och ändå föda världens befolkning! Ytor som istället kan återskogas och förvandlas till enorma koldioxidslukare och habitat för alla vilda djur, insekter och arter som skogsavverkning för betesmark och foderodlingar fört till gränsen till utrotning. Utsläppen skulle minska drastiskt, och utan att fyllas på skulle metanet, djurindustrins farliga växthusgas med 23 gånger så stor klimatpåverkan som CO2, men som försvinner ur atmosfären efter bara tio år, nästan direkt börja klinga av. För CO2 tar det upp till tusentals år! 

Vi väntar…

Politiker! Ni måste veta att vi bara har nio år på oss för att halvera våra utsläpp och att växtmjölken redan på väg förbi komjölk i efterfrågan i USA. Att Kanada, Spanien och Danmark satsar stort på veganska produkter, att hela animalieindustrin skulle kunna sadla om till växtbaserade produkter och landsbygden till att odla säd och baljväxter direkt för människor istället för fodergrödor till djuren! Att djurindustrins tid är över.

Låt oss slippa den stulna mjölken från förtvivlade kor, nuggets av förvärkta kycklingar, bacon av vettskrämda smågrisar och framtida pandemier. Låt sedvänjan att se djur som mat istället för levande, känsliga varelser som kanske bara en enda gång i livet några korta ögonblick får andas frisk luft eller uppleva dagens ljus, när de skickas till slakt, gå i graven istället för planeten. 

Kalla in alla experter och förbered omställningen till ett växtbaserat livsmedelssystem i Sverige! Vi har inte en timme att förlora längre. Ställ er på livets, medkänslans, framtidens, de ungas, er egen och allas vår sida, så att den förunderliga berättelsen om ”livet på jorden” kan få ett lyckligt slut. Eller snarare fortsättning. Det som Animal Rebellions hoppfulla banderoller utanför Riksdagshuset varje torsdag ber om, och allt fler människor världen och Sverige väntar på.    

 

Se även: De kampanjar för att väcka snoozande politiker – “akut läge”

Se även: Stora ersättningar vid virusutbrott – samtidigt koncentreras djurhållningen allt mer

SENASTE NYHETERNA

Visited 6 times, 5 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa