Mat och Klimat

Säsong 1

Civil olydnad som del av demokratin

Civil olydnad som del av demokratin. Pontus Bergendahl, Återställ Våtmarker (ÅV), intervjuas av Stefan B Nilsson.

Varför demonstrerar ÅV i Stockholm nu i dagarna? ÅV har ett nytt koncept av demonstrationer. På vilket sätt anser att ni står upp för demonstrationsrätten med era demonstrationer?

På vad sätt kan civil olydnad stärka demokratin? Historiskt har vi sett att civil olydnad bidragit till viktiga samhällsförändringar. Man talar om att 3,5 procent aktiva ofta varit en “kritisk massa” för politisk förändring, t ex genomförande av kvinnlig rösträtt och medborgarrättsrörelsen för rösträtt för alla i USA.

Lidandet hos djuren som blir mat

Djurens Rätts ordförande Camilla Bergvall intervjuas av Stefan B Nilsson.

Hur har kycklingar, grisar och kor i djurindustrin det, dvs djuren som blir mat? Vi kan vi driva på utvecklingen mot allt mer växtbaserad mat?

Camilla berättar också om hur henne engagemang för djuren började och vad Djurens Rätt fokuserar mest på nu.

Djurens Rätts hemsida: www.djurensratt.se

Vindkraft, solenergi och batterier.

Vindkraft, solenergi och batterier. Rikard Linde, grundare av Grow, intervjuas av Stefan B Nilsson. Grow är ett nätverk för snabb energiomställning – från kol, olja och gas till solenergi, vindkraft, batterier och vätgas.

Vilka åtgärder är effektivast för att snabbast möjligt minska utsläppen av växthusgaser? Kommer priserna för vindkraftverk, solceller att fortsätta gå ner? Hur ser möjligheterna ut att producera den enorma mängd batterier som behövs för elektrifieringen och avveckla det fossila?

Styrkelyft på växtbaserat

Elsa Sörman Paulsson har tävlat med framgång på högsta elitnivå i styrkelyft under många år. Hon äter helt växtbaserat, alltså inget kött, mjölkprodukter eller andra animalier. Elsa intervjuas av Alva Katsoulis.

Du kan följa Elsa Sörman Paulsson, hennes träning och tävlande, på Instagram: https://www.instagram.com/elsypelsy/

Beteendepraktikan för att klara trafikens klimatmål

Mattias Goldmann intervjuas av Stefan B Nilsson om 2030-Sekreteriatets “Beteendepraktikan”, med 55 förslag för att nå Sveriges klimatmål för transportsektorn.

Klimatmålet – som sju av åtta riksdagspartier står bakom – innebär att utsläppen ska minska med 70 procent till år 2030, jämfört med 2010 års nivå. Hur kan Sverige nå målet? Vi går igenom förslagen i 2030-Sekretariatets “Beteendepraktikan”.

Vad är quorn?

Intervju med Peter Sjöström, Head of Foodservice, Quorn Nordic. Quorn är veganska och lakto-ovo-vegetariska ersättningar till hamburgare, korv, kyckling med mera.

 

Vad är quorn, vad innehåller den och hur görs den? Vilka näringsämnen finns i quorn? Hur stor klimatpåverkan, jämfört med kyckling och nötkött? Vi går också igenom och visar upp fem av Quorns produkter: Crunchy Filet Burgers, Gourmetfileer, Vego-korv, Burgare och Lasagne.

Nyttan med biodrivmedel

År 2030 ska klimatpåverkan från Sveriges transportsektor ha minskat med 70 procent jämfört med år 2010. Mattias Goldmann är grundare av 2030-sekretariatet, vars syfte att säkerställa att klimatmålet verkligen uppnås. Mattias intervjuas av Stefan B Nilsson, Mat & Klimats chefredaktör.

Vad är nyttan med biodrivmedel?
Vad innebär reduktionsplikten, dvs inblandningen av biodrivmedel i all diesel och bensin?

Skogsbrukets klimat- och miljöpåverkan
Skogsbiologen Jon Andersson, aktiv i Skydda Skogen, intervjuas av Mat & Klimats Gry Fahlvik Loos. Vilka är utmaningarna i det svenska skogsbruket? Hur är dess klimat- och miljöpåverkan? Vilka myter och problem finns det med det svenska skogsbruket? Lyssna på deras spännande samtal!
Framtidens proteiner
Entreprenören Janne Lundh intervjuas av Mat & Klimats chefredaktör Stefan B Nilsson. Janne förklarar hur man kan förbättra jordens fertilitet och samtidigt få fram mycket mer proteiner – genom baljväxter, variera växtföljd, biokol och pyrolys. Janne Lundh är grundare av stiftelsen “Peas On Earth” och driver företaget “Ecoetanol”.
Befolkningsökning och överkonsumtion
Anders Wijkman intervjuas av Stefan B Nilsson om befolkningsfrågan och överkonsumtionen i världen. Det är nödvändigt att bromsa den globala befolkningsökningen och också minska överkonsumtionen av de rikaste i världen, för att minska trycket på ändliga naturresurser. Vi behöver mer regenerativt jordbruk och öka kolbindning i jorden. Anders går också in på politiska lösningar för befolkningsfrågan. Anders är medlem i Population Matters Sweden och är en av två ordföranden för Romklubben. Han har varit generalsekreterare för Svenska Röda Korset, ledamot av Riksdagen och ledamot av Europaparlamentet.
Välkommen att lyssna på Mat & Klimats Podcast!

Du kan lyssna nya avsnitt här och också på Spotify och andra Podcast-plattformar.

Gilla detta: