Mat & Klimat

Krönika: Utblick genom två kikare

Ett ständigt dilemma hur ofta jag ska ta fram mina kikare och hur ofta jag istället ska följa talgoxarnas vädjande blickar om fler talgbollar (Foto: dfkt, Unsplash)

När man sitter i karantän använder man två kikare. En har ett fokus på kortare distans. I den ser man sina barn och barnbarn och sina vänner. I den andra ligger fokus på samhället och på världen utanför Sverige.

När jag tittar i den första kikaren så letar jag med oro för att se att de klarar alla utmaningar i pandemilandskapet.

I den andra kikaren undersöker jag vart samhället och världen är på väg politiskt och klimatmässigt. Det känns inte helt bra, att inte delta i samtal om vad som sker i världen utan att vara en observatör och registrator vars känslor och tankar stannar i karantänen.

Just nu är det oron över vad jag ser i den andra kikaren som är störst. Dels är det den brottsvåg som väller fram genom krigen mellan gängen. Dels är det rasismen som pågår över hela världen och som t ex lett till motrörelsen Black Lives matter (BLM). Dels är det klimatförstörelsen som trots olika protester sakta går mot ett förtvivlat läge.

I den andra kikaren ser jag också många gamla som nu är isolerade och ledsna. Jag tänker att jag kanske borde starta en rörelse som ska heta OPM (old people matter). Jag såg filmen No country for old men på Netflix häromdagen. Uppföljaren kanske kommer heta No country for old people.

Så lägger jag ned mina kikare och ser ut över gräsmattan och tittar på det lokala vädermästerskapet där solen och regnet tävlar och turas om att göra mål. Jag håller covid-avstånd och går inte ut i vädret. 

På ett seminarium på nätet lär jag mig att vi har två delar i hjärnan, en tänkardel och en överlevnadsdel. Under stress degraderas tänkardelen och överlevnadsdelen dominerar.

När jag tar min andra kikare och letar efter stress ute i världen fastnar jag för president Trump. Hans tänkardel har degraderats och hans överlevnadsdel har exploderat och blivit ett moln som sprids över USA.

Det blir ett ständigt dilemma hur ofta jag ska ta fram mina kikare och hur ofta jag istället ska följa talgoxarnas vädjande blickar om fler talgbollar och ekorrens språng över gräsmattan.

Thomas Ekbom

SENASTE NYHETERNA

Klimat
IPS Inter Press Service
Risk att agroekologin utarmas – “industriella matsystemet måste förändras”

FN:s kommitté för global matsäkerhet, CFS, införde nyligen rekommendationer om satsningar på så kallad agroekologi för att stärka en hållbar livsmedelsproduktion. Samtidigt finns det en ökande risk för att begreppet urvattnas – och att den stora omvandlingen av matsystemen som krävs uteblir. Det skriver forskaren och debattören Lauren Baker i denna kommentar.

Inrikes
Michael Abdi Onsäter
Sveriges enda sockerbruk mångmiljonsatsar för klimatet

Klimatsmart och närodlat socker på butikshyllorna? Det är målet när Örtofta sockerbruk genomför nya klimatsatsningar tillsammans med Kraftringen i anläggningen utanför Eslöv. Fossilfri ånga från det närliggande värmeverket ska ersätta fossilgas i produktionsanläggningen – och minska utsläppen med 17 000 ton CO2.

Hälsa
Niclas Malmberg
Studie visar: Maten större ohälsofaktor än alkohol

Maten är en större riskfaktor än alkohol och droger i Sverige. Dels äter vi för mycket socker och rött kött, men det största problemet är det låga intaget av fullkorn. KI-professorn Mai-Lis Hellénius förespråkar en mer kunskapsdriven politik på matområdet och efterlyser tätare samarbete med näringslivet.

Klimat
IPS Inter Press Service
Risk att agroekologin utarmas – “industriella matsystemet måste förändras”

FN:s kommitté för global matsäkerhet, CFS, införde nyligen rekommendationer om satsningar på så kallad agroekologi för att stärka en hållbar livsmedelsproduktion. Samtidigt finns det en ökande risk för att begreppet urvattnas – och att den stora omvandlingen av matsystemen som krävs uteblir. Det skriver forskaren och debattören Lauren Baker i denna kommentar.

Read More »
Inrikes
Michael Abdi Onsäter
Sveriges enda sockerbruk mångmiljonsatsar för klimatet

Klimatsmart och närodlat socker på butikshyllorna? Det är målet när Örtofta sockerbruk genomför nya klimatsatsningar tillsammans med Kraftringen i anläggningen utanför Eslöv. Fossilfri ånga från det närliggande värmeverket ska ersätta fossilgas i produktionsanläggningen – och minska utsläppen med 17 000 ton CO2.

Read More »
Hälsa
Niclas Malmberg
Studie visar: Maten större ohälsofaktor än alkohol

Maten är en större riskfaktor än alkohol och droger i Sverige. Dels äter vi för mycket socker och rött kött, men det största problemet är det låga intaget av fullkorn. KI-professorn Mai-Lis Hellénius förespråkar en mer kunskapsdriven politik på matområdet och efterlyser tätare samarbete med näringslivet.

Read More »
Translate »