Mat och Klimat

Det var den amerikanske författaren och vegohistorikern Rynn Berry* som upptäckte att Indien, med sin mångtusenåriga vegetariska historia, faktiskt har det mest sofistikerade veganköket i världen. Att maten de flesta indier äter till vardags är i stort sett samma närings-optimala veganska kombo av säd, linser och grönsaker som man ätit på den väldiga subkontinenten sedan urminnes tider. 

Den indiska vegetariska kokkonsten, som har minst 3 000 år av utsökt matlagning bakom sig, kan det där med kryddor och kombinationer. Och den lika urgamla indiska läkekonsten Ayurveda, som kan allt om födoämnen och deras kvalitéer, har spetsat till kunskapen ytterligare. Varje region har sina specialitéer, både för vardag och fest. Mycket har glömts i den allmänna moderniseringen av landet, men en rörelse tillbaka till ”Granny´s recipies” – alltså husmanskost, löst översatt – har också börjat skönjas.

Många traditionella indiska favoriter är redan superveganska. Ta ”Rajma” – en läcker gryta gjord på smältande kidneybönor i kryddig tomatsås, eller ”Alu Gobhi” – oemotståndlig blomkåls- och potatis curry. Varför inte aubergine-klassikern ”Baignan Barta”, fylld av smaksensationer, nötter och torkad frukt? Eller söderns berömda ”Masala Dosa” – frasiga pannkakor av lins- och rismjöl fyllda med godis. ”Palak Paneer” kan lagas med tofu istället för osten ”paneer” och växtbaserat smör och grädde kan ersätta den animaliska i den långsamkokta linsgrytan ”Dal Makhani”. 

Man ersätter alltså bara de fåtaliga mjölkprodukter som främst förekommer i norr som en kvarleva av överdådet i det femhundraåriga icke-vegetariska mogulska väldet och som gjorde sitt avtryck i medeltidens nästan helt vegetariska Indien – och vips, så blir maten som nästan en halv miljard indier fortfarande äter hundra procent vegansk! Sötsakerna kan också göras veganska, liksom Indiens ikoniska ”chai”(te).

Samtidigt har mjölk ett starkt symbolvärde, särskilt för strikta hinduer. Fast historiskt handlade det om mjölken som fanns kvar när kalven blivit avvand; en tunn, utspädd vätska som kon ville bli av med, något helt annat än dagens hormonstinna mjölk som börjar stjälas direkt efter att kalven är född. Kor var oumbärliga som dragdjur och för den livsviktiga gödningen, deras mjölk reserverad för kalven.

Tyvärr har den hindunationalistiska presidenten Narendra Modi bestämt att Indien ska bli världens största producent och konsument av mjölk (!). Hans hotfulla inställning till muslimer har dessutom fått många indier – särskilt i städerna – att bryta tabuet mot kokött, för att markera modernitet och självständigt. Många unga hoppar på kött-tåget med ”trendiga” Väst som en dålig förebild. Kött- och mjölklobbyn jobbar hårt. 

Men Indien har också en snabbt växande vegansk rörelse och Asiens största vegantidning, ”Vegan First Magazine”. Flera Bollywood-stjärnor har kommit ut som veganer, liksom Virat Kohli, cricket-teamets lagkapten och så nära Gud man kan komma i Indien. Kanske Vegan India Movement snuvar Modi och lobbyn på segern och istället leder både Indien och världen mot den veganska omställningen som krävs för att rädda klimatet, och för att äntligen få ett stopp för mjölkkornas tysta lidande.

*
“Famous Vegetarians and their Favourite Recipies” (Amazone)

 

Maria Sandblad

Frilansskribent, tidigare musikjournalist för Dagens Nyheter. Har skrivit två böcker om Kuba och tillbringat långa perioder i Indien. Vegansk kostrådgivare med baljväxter som specialitet.

 

Visited 10 times, 4 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa