Mat & Klimat

Zimbabwe: Stora förhoppningar när ekologisk ananas går på export

Den lukrativa europeiska marknaden har nu öppnats för odlare av ekologisk ananas i Zimbabwe. Småbönder i Rusitu-dalen hoppas att de nya exportmöjligheterna ska driva på utvecklingen i en region som drabbades hårt av cyklonen Idais härjningar. Foto: Tonderayi Mukeredzi

14 januari 2022

För knappa tre år sedan drabbades de boende i Rusitu-dalen i Zimbabwe mycket hårt av cyklonen Idais härjningar. Nu hoppas dock befolkningen att de ska kunna bygga upp ett bättre liv – eftersom deras ekologiska ananas ska börja exporteras till Europa.

Fembarnsmamman Sarudzai Sithole säger att det känns helt osannolikt att hennes ananas snart kommer att finnas på hyllorna i några av Europas finare varuhus. Hon ingår i en grupp av odlare i den östliga provinsen Manicaland som från och med i år kommer att skicka ananas på export till Nederländerna.

– Det här är det bästa som hänt mig under mina 14 år som ananasodlare. Tidigare har jag sålt mina produkter till inköpare från närliggande städer och bara gjort en liten förtjänst, berättar hon för IPS.

Nu har hon blivit utlovad ett betydligt bättre pris för den ananas som ska gå på export från hennes odlingar.

– Det här kommer att innebära en tydlig förbättring för mig och min familjs liv.

Tack vare sin odling, som bedrivs helt utan kemiska produkter och konstgödsel, har hon kunnat bygga ett hus och skicka sina barn till skolan. Nu tänker Sarudzai Sithole utöka sina odlingar och förhoppningen är att de nya inkomsterna bland annat ska göra det möjligt för henne att dra in el i familjens hus.

 

En väg ut ur katastrofen

Dudzai Ndiadzo är ordförande för en lokal organisation för regionens fruktodlare. Han berättar att exporten bygger på att odlarna nyligen fick sin ananas klassad som ekologisk via den franska certifieringsorganisationen Ecocert.

År 2019 drabbades bönderna i Rusitu-dalen hårt av cyklonen Idais härjningar. Många människor omkom och tusentals människor förlorade sin hem i katastrofen – men ananasodlingarna klarade sig.

Dudzai Ndiadzo säger att möjligheterna att exportera ananas innebär ett stort lyft för lokalbefolkningen.

– Den lokala efterfrågan på ananas är svag – och tack vare exporten kommer vi att få minst dubbelt så mycket betalt, berättar han.

Den lokala fruktföreningen har sedan flera år tillbaka samarbetat med landets exportmyndighet Zimtrade, som har bidragit med utbildning och teknisk expertis för att hjälpa småbönderna att gå över till helt ekologiska odlingar. Och med hjälp av internationella organisationer har kontakter knutits med inköpare av ekologiska varor i Nederländerna.

Admire Jongwe vid Zimtrade säger till IPS att certifieringen av ekologisk frukt har en helt avgörande betydelse för att odlare ska kunna nå ut med sina varor till USA och Europa, men också till andra marknader där efterfrågan ökar, som Förenade arabemiraten.

Och enligt Admire Jongwe innebär certifieringen att de småskaliga ananasodlarna nu även har möjlighet att nå ut på andra delar av den globala marknaden – där efterfrågan på ekologisk ananas har fortsatt att öka.

 

Tonderayi Mukeredzi / IPS

 

 

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Fortsatt ekonomiskt stöd till djurindustrin

Regeringen fortsätter att ösa pengar till olika samhällssektorer, motiverat med kriget i Ukraina. Näst i tur är lantbruksföretagen, där det tidigare beslutade stödpaketet på 800 miljoner kronor till dieselanvändare och 300 miljoner till gris- och fågelindustrin, nu föreslås kompletteras med ytterligare stödpaket på drygt 2 miljarder kronor, efter en överenskommelse med Centerpartiet.

Hälsa
Göran Hådén

Klimatkrisen största säkerhetspolitiska hotet?

Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan starta en storm i Europa. I vår naturligt komplexa värld har dessutom mänskligheten själva byggt system som gör enskildas globala påverkan större än någonsin, som hur vår dagliga mat påverkar vårt klimat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Mexiko väljer fossilgas framför gröna energikällor

Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.

Debatt
Carl Einerfors

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…

Krönikor
Maria Sandblad

Konsten att blunda inför det onda

Kan det finnas ett samband med krigets fasor och vår kollektiva blindhet inför vad vi, trots att vi ser oss som goda människor, gör mot försvarslösa djur, vårt dagliga förträngande av den brutala sanningen bakom det som hamnar på våra tallrikar…