Mat & Klimat

Zimbabwe: Stora förhoppningar när ekologisk ananas går på export

Den lukrativa europeiska marknaden har nu öppnats för odlare av ekologisk ananas i Zimbabwe. Småbönder i Rusitu-dalen hoppas att de nya exportmöjligheterna ska driva på utvecklingen i en region som drabbades hårt av cyklonen Idais härjningar. Foto: Tonderayi Mukeredzi

14 januari 2022

För knappa tre år sedan drabbades de boende i Rusitu-dalen i Zimbabwe mycket hårt av cyklonen Idais härjningar. Nu hoppas dock befolkningen att de ska kunna bygga upp ett bättre liv – eftersom deras ekologiska ananas ska börja exporteras till Europa.

Fembarnsmamman Sarudzai Sithole säger att det känns helt osannolikt att hennes ananas snart kommer att finnas på hyllorna i några av Europas finare varuhus. Hon ingår i en grupp av odlare i den östliga provinsen Manicaland som från och med i år kommer att skicka ananas på export till Nederländerna.

– Det här är det bästa som hänt mig under mina 14 år som ananasodlare. Tidigare har jag sålt mina produkter till inköpare från närliggande städer och bara gjort en liten förtjänst, berättar hon för IPS.

Nu har hon blivit utlovad ett betydligt bättre pris för den ananas som ska gå på export från hennes odlingar.

– Det här kommer att innebära en tydlig förbättring för mig och min familjs liv.

Tack vare sin odling, som bedrivs helt utan kemiska produkter och konstgödsel, har hon kunnat bygga ett hus och skicka sina barn till skolan. Nu tänker Sarudzai Sithole utöka sina odlingar och förhoppningen är att de nya inkomsterna bland annat ska göra det möjligt för henne att dra in el i familjens hus.

 

En väg ut ur katastrofen

Dudzai Ndiadzo är ordförande för en lokal organisation för regionens fruktodlare. Han berättar att exporten bygger på att odlarna nyligen fick sin ananas klassad som ekologisk via den franska certifieringsorganisationen Ecocert.

År 2019 drabbades bönderna i Rusitu-dalen hårt av cyklonen Idais härjningar. Många människor omkom och tusentals människor förlorade sin hem i katastrofen – men ananasodlingarna klarade sig.

Dudzai Ndiadzo säger att möjligheterna att exportera ananas innebär ett stort lyft för lokalbefolkningen.

– Den lokala efterfrågan på ananas är svag – och tack vare exporten kommer vi att få minst dubbelt så mycket betalt, berättar han.

Den lokala fruktföreningen har sedan flera år tillbaka samarbetat med landets exportmyndighet Zimtrade, som har bidragit med utbildning och teknisk expertis för att hjälpa småbönderna att gå över till helt ekologiska odlingar. Och med hjälp av internationella organisationer har kontakter knutits med inköpare av ekologiska varor i Nederländerna.

Admire Jongwe vid Zimtrade säger till IPS att certifieringen av ekologisk frukt har en helt avgörande betydelse för att odlare ska kunna nå ut med sina varor till USA och Europa, men också till andra marknader där efterfrågan ökar, som Förenade arabemiraten.

Och enligt Admire Jongwe innebär certifieringen att de småskaliga ananasodlarna nu även har möjlighet att nå ut på andra delar av den globala marknaden – där efterfrågan på ekologisk ananas har fortsatt att öka.

 

Tonderayi Mukeredzi / IPS

 

 

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.