Mat & Klimat

Zimbabwe: Stora förhoppningar när ekologisk ananas går på export

Den lukrativa europeiska marknaden har nu öppnats för odlare av ekologisk ananas i Zimbabwe. Småbönder i Rusitu-dalen hoppas att de nya exportmöjligheterna ska driva på utvecklingen i en region som drabbades hårt av cyklonen Idais härjningar. Foto: Tonderayi Mukeredzi

14 januari 2022

För knappa tre år sedan drabbades de boende i Rusitu-dalen i Zimbabwe mycket hårt av cyklonen Idais härjningar. Nu hoppas dock befolkningen att de ska kunna bygga upp ett bättre liv – eftersom deras ekologiska ananas ska börja exporteras till Europa.

Fembarnsmamman Sarudzai Sithole säger att det känns helt osannolikt att hennes ananas snart kommer att finnas på hyllorna i några av Europas finare varuhus. Hon ingår i en grupp av odlare i den östliga provinsen Manicaland som från och med i år kommer att skicka ananas på export till Nederländerna.

– Det här är det bästa som hänt mig under mina 14 år som ananasodlare. Tidigare har jag sålt mina produkter till inköpare från närliggande städer och bara gjort en liten förtjänst, berättar hon för IPS.

Nu har hon blivit utlovad ett betydligt bättre pris för den ananas som ska gå på export från hennes odlingar.

– Det här kommer att innebära en tydlig förbättring för mig och min familjs liv.

Tack vare sin odling, som bedrivs helt utan kemiska produkter och konstgödsel, har hon kunnat bygga ett hus och skicka sina barn till skolan. Nu tänker Sarudzai Sithole utöka sina odlingar och förhoppningen är att de nya inkomsterna bland annat ska göra det möjligt för henne att dra in el i familjens hus.

 

En väg ut ur katastrofen

Dudzai Ndiadzo är ordförande för en lokal organisation för regionens fruktodlare. Han berättar att exporten bygger på att odlarna nyligen fick sin ananas klassad som ekologisk via den franska certifieringsorganisationen Ecocert.

År 2019 drabbades bönderna i Rusitu-dalen hårt av cyklonen Idais härjningar. Många människor omkom och tusentals människor förlorade sin hem i katastrofen – men ananasodlingarna klarade sig.

Dudzai Ndiadzo säger att möjligheterna att exportera ananas innebär ett stort lyft för lokalbefolkningen.

– Den lokala efterfrågan på ananas är svag – och tack vare exporten kommer vi att få minst dubbelt så mycket betalt, berättar han.

Den lokala fruktföreningen har sedan flera år tillbaka samarbetat med landets exportmyndighet Zimtrade, som har bidragit med utbildning och teknisk expertis för att hjälpa småbönderna att gå över till helt ekologiska odlingar. Och med hjälp av internationella organisationer har kontakter knutits med inköpare av ekologiska varor i Nederländerna.

Admire Jongwe vid Zimtrade säger till IPS att certifieringen av ekologisk frukt har en helt avgörande betydelse för att odlare ska kunna nå ut med sina varor till USA och Europa, men också till andra marknader där efterfrågan ökar, som Förenade arabemiraten.

Och enligt Admire Jongwe innebär certifieringen att de småskaliga ananasodlarna nu även har möjlighet att nå ut på andra delar av den globala marknaden – där efterfrågan på ekologisk ananas har fortsatt att öka.

 

Tonderayi Mukeredzi / IPS

 

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Kultur
Göran Hådén

Lista: De mest spelade miljölåtarna

Miljön är grunden för allt annat och centralt för många människors livskvalitet, så här följer en lista på vilka låtar som har minst en miljon spelningar i ett klipp på Youtube, om man bara räknar låtar på engelska som främst kan tolkas handla om miljö och inte lika gärna om något annat.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Klimatkrisen slår mot senap, potatis och vin

De extremväder som drabbade Nordamerika förra sommaren får fortsatta konsekvenser längs den globala livsmedelskedjan. De senaste veckorna har det larmats om senapskris i Frankrike och potatisbrist i Japan. I Frankrike slår de allt högre temperaturerna även mot landets anrika vinindustri.

Klimat
Niclas Malmberg

Naturmark omvandlas till odlingsytor i en oroväckande fart

Under de senaste 20 åren har en miljon kvadratkilometer av jordens tidigare skogar och savanner omvandlats till odlingsmark, enligt en ny studie publicerad i Nature Food. Det är ett område mer än två gånger så stort som Sverige, och en ökning med nio procent.

Vego-mat
Mat&Klimat

Veganuari: Snabbmatskedjorna storsatsar på vego

Den senaste tiden har en rad olika snabbmatskedjor lanserat nya växtbaserade produkter på sina menyer. Till våren kommer exempelvis KFC:s första växtbaserade produkt till Sverige, ett halvår försenat på grund av coronapandemin.