Mat och Klimat

5 Glada Gröna Nyheter - Augusti

Samtliga riksdagspartier står bakom skärpta straff för djurplågeri (Foto: Sergiu Vălenaș, Unsplash)

Utsläppen från svenskarnas privatkonsumtion fortsätter att minska. Alla partier vill skärpa straffen för grovt djurplågeri, samtidigt som ett nytt spännande vegoföretag kommer till Skandinavien med sin veganska “kyckling”. Solsektorn exploderar i Nederländerna, och Sverige inviger världens första pilotanläggning för fossilfritt stål.

Vi har samlat 5 glada nyheter från augusti månad.

Klimattrender: Utsläppen från svenskars privatkonsumtion har minskat med 21 procent

Enligt en ny rapport från Konsumentverket har den privata konsumtionens klimatpåverkan minskat med 21 procent per person under perioden 2008-2017. Det är en något större minskning än vad som skett på de territoriella utsläppen inom landet, som minskat med 16 procent under samma period.

Även om utvecklingen ser positiv ut, finns det många hinder för fortsatt minskning, skriver rapportförfattarna:

– Ett hinder är utbudet. Vill man välja de mer miljöanpassade alternativen så är det ett snävare utbud att välja på. Priset är förstås också en viktig faktor. I många fall är de miljöanpassade varianterna betydligt dyrare, säger Johan Jarelin, utredare på Konsumentverket, till Sveriges Radio.

Ett annat hinder är att rådande sociala normer som att äga bil, bo stort och resa långt. Dessa står för en stor del av påverkan och är beteenden som är svåra att förändra. En norm under förändring är köttkonsumtionen som minskat tre år i rad, från rekordnivån 87,8 kg per person 2016 ned till 81,9 kg 2019.

Djurrätt: Samtliga riksdagspartier står bakom skärpta straff för djurplågeri

En ny brottsrubricering föreslås införas i Sverige som skärper straffen för att medvetet skada eller tortera djur. Det var resultatet av den utredning om straff och sanktioner vid brott mot djur som tillsattes i augusti 2018. Grovt djurplågeribrott ska enligt förslaget alltid kunna leda till fängelse, som lägst sex månader och som högst fyra år, rapporterar Sveriges Radio Ekot. De flesta som i dag döms för djurplågeri får dagsböter eller villkorlig dom.

Förslaget är något organisationen Djurens Rätt jobbat för länge och nu välkomnar.

– Jag ser mycket positivt på att brottsrekvisitet grovt djurplågeri föreslås, det är något Djurens Rätt har arbetat för under lång tid. Samhället måste visa i handling att brott mot djur tas på allvar, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Samtliga riksdagspartier står bakom förslagen i utredningen.

– Man kan ju hoppas att det avskräcker människor som systematiskt utsätter djur för lidande och grova kränkningar, säger John Widegren (M) till Ekot.

Klimatbra infrastruktur: Världsunik stålanläggning invigs i Luleå

Den 31 augusti invigdes Hybrits pilotanläggning i Luleå med statsministern och miljöministern på plats. Hybrit ska ersätta dagens kolbaserade stålproduktion med el och vätgas för att på så sätt bana väg för en fossilfri stålindustri. Om projektet lyckas kan det bli ett av de enskilt största bidragen i kampen mot klimatkrisen i världen.

Hybrit är ett gemensamt projekt mellan stålproducenten SSAB, gruvbolaget LKAB och statliga energibolaget Vattenfall. I den nya pilotanläggningen i Luleå ska forskning pågå fram till 2024, därefter ska den växlas upp till en fullskalig demonstrationsanläggning. Målet är att hela kedjan ska vara fossilfri år 2045.

Idag tillverkas stål med hjälp av stora mängder kol eller fossilgas, och industrin står ensamt för hela 5 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. SSAB är en av Sveriges klimatvärstingar och står för 14 procent av de inhemska utsläppen, vilket är drygt 7 gånger så mycket som inrikesflyget pre-corona.

Vego: Heura kommer till Sverige med vegansk “kyckling”

Det svenska investeringsbolaget Kale United har ingått ett avtal med Heura Foods om att distribuera deras växtbaserade produkter i Skandinavien. Heura är en Barcelona-baserad startup som har nischat in sig på produkter med medelhavssmak. Deras veganska “kyckling” är särskilt intressant, med tanke på bristen på liknande alternativ på marknaden.

– Vi ser det som en bra tidpunkt att utöka de växtbaserade alternativen med något av högre kvalitet. Marknaden längtar efter ett alternativ till kyckling och Heura foods har enligt oss det bästa alternativet globalt just nu, säger Kale Uniteds grundare Måns Ullerstam till Butikstrender.

Företaget grundades i april 2017, och finns idag i åtta länder. Det är den idag snabbast växande europeiska startupen i sitt område med en tillväxt på 460 procent.

Förnybar el: Historisk klimatdom banar väg för solel i Nederländerna

Det har bara gått ett drygt halvår sedan Nederländernas högsta domstol slog fast att regeringen måste minska sina utsläpp med 25 procent år 2020 jämfört med 1990 års nivåer. Den korta tidsramen sände chockvågor genom landets ekonomi, och i april klubbades en jättesatsning på miljöinvesteringar igenom, rapporterar Sveriges Radios miljöprogram Klotet.

Nederländerna har under åren halkat efter när det gäller förnybar energi och producerar merparten av sin el från fossilgas och kolkraft. Men under de senaste åren har massiva satsningar på solel gjort landen till en av de stora spelarna i branschen.

– Vi närmar oss en miljon hushåll som har solceller. Det betyder att ett av sju bostadshus i landet har solceller, säger Lisanne Brummelhuis, ansvarig för marknadsutveckling på företaget Sungevity i Amsterdam, till Klotet.

Landet har idag en installerad kapacitet på 7 gigawatt solel, och bara om tre år beräknas den siffran vara 15 gigawatt, drygt 20 gånger mer än i Sverige.

Michael Abdi Onsäter

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa