Mat & Klimat

Naturbruksskola testodlar populära proteingrödor - vill minska importberoendet

På Sötåsens naturbruksskola har man börjat odla populära proteingrödor som kikärtor och quinoa (Foto: Sötåsens Naturbruksskola)

Kikärtor, amarant och quinoa. Ovanliga grödor i Sverige idag. Men kanske inte framöver när klimatet blir varmare. På Sötåsens naturbruksskola i Töreboda har ett tiotal olika proteingrödor testats. Grödor vi äter i Sverige, men inte har någon tradition av att odla. Naturbruksskolans arbete görs i samarbete med Hushållningssällskapet och syftar till att ta reda på vilka grödor som fungerar att odla i Sverige, förädla grödorna utifrån svenska förhållanden, och därigenom framöver kunna bidra till ökad självförsörjningsgrad.

Lyckat försök med quinoa

Utfallet denna odlingssäsong har blivit lite varierande. Quinoan har vuxit bra. Kikärtor och amarant har gått sämre.

– Det är ett utfall som man kan förvänta sig vid en provodling, säger växtodlingsläraren Hans Nilsson, och lyfter fram quinoa som en riktigt intressant gröda, med bra proteininnehåll.

Men LRF:s ordförande Palle Borgström ser ingen större nytta med försöket, utan menar att lösningen på självförsörjningsfrågan inte är att hitta nya grödor att odla, utan att odla mer av det som redan finns och fungerar i Sverige. Detta då det, enligt Palle Borgström, ändå enbart kommer att vara i begränsade delar av landet som grödorna kommer att gå att odla storskaligt.

Jag blev ganska bestört när jag såg Palle Borgströms uttalande, säger Hans Nilsson, han resonerar helt fel, man måste börja någonstans.

Hans Nilsson framhåller att det är bättre om vi i Sverige själva kan odla de grödor vi äter, istället för att importera, även om viss växtförädling kanske är nödvändig för att klara ett svenskt klimat.

– Dessutom går vi mot ett varmare klimat, konstaterar Nilsson.

Självförsörjande i ett nytt klimat

Att skapa förutsättningar för nästa generation av lantbrukare att odla grödor anpassade för ett varmare klimat är ett sätt för Sötåsen att hantera klimatförändringarna, ett annat att man bidrar till att kunna öka inslaget av växtbaserade proteinkällor. Det här är också långt ifrån det första försöket med proteingrödor på Sötåsen, som har drivits ekologiskt i över 20 år. Men tidigare har man fokuserat på bönor, i synnerhet åkerbönor till humankonsumtion.

– Den största nyttan med våra odlingar är att vi visar den uppväxande generationen lantbrukare att det finns annat än att bara odla vete, att vi breddar perspektiven, säger Nilsson, för den som börjar med en mindre areal är det dessutom svårt att få ekonomi med vete.

Sötåsen har både vuxenstuderande och gymnasieelever. Och tvärtom mot vad man skulle kunna tro har det varit lättare att väcka intresse för nya grödor hos de vuxna eleverna.

– Gymnasieeleverna kan ha väldigt bestämda uppfattningar om hur saker ska vara. Men jag märker att när de sedan har varit ute och jobbat några år har man ändå sått ett frö, säger Nilsson.   

 

Niclas Malmberg

SENASTE NYHETERNA

Debatt
Martin Smedjeback
Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Recept
Redaktionen
Vegansk trepeppargryta med pasta – 0,4kg CO2e

Den här vegetariska grytan med flera olika sorters peppar har varit en favorit i flera år. Den är otroligt mustig, kryddig på precis rätt sätt och går att variera med allt från vegobitar som här, eller varför inte extra svamp, bönor eller kikärtor. Servera med kokt ris, pasta eller potatis.

Miljö
IPS Inter Press Service
Zimbabwe: Skadeinsekter bekämpas med naturliga fiender

En invasiv typ av fruktflugor har blivit allt vanligare i södra Afrika – och effekterna är mycket kännbara för många odlare som tvingas se stora delar av sina skördar gå förlorade. Men nu har flugorna börjat bekämpas med hjälp av dess naturliga fiender.

Hälsa
Michael Abdi Onsäter
Minskade metanutsläpp: en lågt hängande frukt i den globala klimatkampen

Att minska utsläppen av metan är bland det mest kostnadseffektiva som världssamfundet kan göra för att bromsa den eskalerande klimatkrisen, enligt en ny FN-rapport. Det handlar bland annat om att täppa till läckor i fossilsektorn och att gå över till ett mer växtbaserat matsystem. Åtgärderna skulle dessutom rädda hundratusentals liv per år.

Debatt
Martin Smedjeback
Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Read More »
Recept
Redaktionen
Vegansk trepeppargryta med pasta – 0,4kg CO2e

Den här vegetariska grytan med flera olika sorters peppar har varit en favorit i flera år. Den är otroligt mustig, kryddig på precis rätt sätt och går att variera med allt från vegobitar som här, eller varför inte extra svamp, bönor eller kikärtor. Servera med kokt ris, pasta eller potatis.

Read More »
Miljö
IPS Inter Press Service
Zimbabwe: Skadeinsekter bekämpas med naturliga fiender

En invasiv typ av fruktflugor har blivit allt vanligare i södra Afrika – och effekterna är mycket kännbara för många odlare som tvingas se stora delar av sina skördar gå förlorade. Men nu har flugorna börjat bekämpas med hjälp av dess naturliga fiender.

Read More »
Hälsa
Michael Abdi Onsäter
Minskade metanutsläpp: en lågt hängande frukt i den globala klimatkampen

Att minska utsläppen av metan är bland det mest kostnadseffektiva som världssamfundet kan göra för att bromsa den eskalerande klimatkrisen, enligt en ny FN-rapport. Det handlar bland annat om att täppa till läckor i fossilsektorn och att gå över till ett mer växtbaserat matsystem. Åtgärderna skulle dessutom rädda hundratusentals liv per år.

Read More »
Translate »