

“Peak Phosphorus” – det konventionella jordbrukets undergång?
“Peak phosphorus” är fosforens motsvarighet till ”peak oil”. Det kan beskrivas som den tidpunkt då tillgången på fosfor till överkomliga priser når sin topp och sedan börjar minska.
Kikärtor, amarant och quinoa. Ovanliga grödor i Sverige idag. Men kanske inte framöver när klimatet blir varmare. På Sötåsens naturbruksskola i Töreboda har ett tiotal olika proteingrödor testats. Grödor vi äter i Sverige, men inte har någon tradition av att odla. Naturbruksskolans arbete görs i samarbete med Hushållningssällskapet och syftar till att ta reda på vilka grödor som fungerar att odla i Sverige, förädla grödorna utifrån svenska förhållanden, och därigenom framöver kunna bidra till ökad självförsörjningsgrad.
Utfallet denna odlingssäsong har blivit lite varierande. Quinoan har vuxit bra. Kikärtor och amarant har gått sämre.
– Det är ett utfall som man kan förvänta sig vid en provodling, säger växtodlingsläraren Hans Nilsson, och lyfter fram quinoa som en riktigt intressant gröda, med bra proteininnehåll.
Men LRF:s ordförande Palle Borgström ser ingen större nytta med försöket, utan menar att lösningen på självförsörjningsfrågan inte är att hitta nya grödor att odla, utan att odla mer av det som redan finns och fungerar i Sverige. Detta då det, enligt Palle Borgström, ändå enbart kommer att vara i begränsade delar av landet som grödorna kommer att gå att odla storskaligt.
– Jag blev ganska bestört när jag såg Palle Borgströms uttalande, säger Hans Nilsson, han resonerar helt fel, man måste börja någonstans.
Hans Nilsson framhåller att det är bättre om vi i Sverige själva kan odla de grödor vi äter, istället för att importera, även om viss växtförädling kanske är nödvändig för att klara ett svenskt klimat.
– Dessutom går vi mot ett varmare klimat, konstaterar Nilsson.
Att skapa förutsättningar för nästa generation av lantbrukare att odla grödor anpassade för ett varmare klimat är ett sätt för Sötåsen att hantera klimatförändringarna, ett annat att man bidrar till att kunna öka inslaget av växtbaserade proteinkällor. Det här är också långt ifrån det första försöket med proteingrödor på Sötåsen, som har drivits ekologiskt i över 20 år. Men tidigare har man fokuserat på bönor, i synnerhet åkerbönor till humankonsumtion.
– Den största nyttan med våra odlingar är att vi visar den uppväxande generationen lantbrukare att det finns annat än att bara odla vete, att vi breddar perspektiven, säger Nilsson, för den som börjar med en mindre areal är det dessutom svårt att få ekonomi med vete.
Sötåsen har både vuxenstuderande och gymnasieelever. Och tvärtom mot vad man skulle kunna tro har det varit lättare att väcka intresse för nya grödor hos de vuxna eleverna.
– Gymnasieeleverna kan ha väldigt bestämda uppfattningar om hur saker ska vara. Men jag märker att när de sedan har varit ute och jobbat några år har man ändå sått ett frö, säger Nilsson.
Niclas Malmberg
“Peak phosphorus” är fosforens motsvarighet till ”peak oil”. Det kan beskrivas som den tidpunkt då tillgången på fosfor till överkomliga priser når sin topp och sedan börjar minska.
Samtidigt som elproduktionen i Sverige slår alla tidigare rekord, och Sverige sticker ut som det EU-land som exporterar mest el, har det senaste årets volatila elpris, dvs stora och snabba svängningar i elpris, skapat problem för flera vindkraftkooperativ.
Är det möjligt att kunna variera sin odling i en Skogsträdgård så mycket att det går att göra en måltid som i princip helt kan baseras på de egna odlingarna, eller handlar odlingsformen framför allt om att komplettera andra baslivsmedel?
Globala miljöfrågor har varit heta från och till i samhällsdebatten sedan 60-talet, både i Sverige och globalt. Störst var stödet för grön omställning kring 1990, innan de fossila storföretagen även på detta område lyckades omsätta sina pengar till makt genom starka lobbyister.
“Peak phosphorus” är fosforens motsvarighet till ”peak oil”. Det kan beskrivas som den tidpunkt då tillgången på fosfor till överkomliga priser når sin topp och sedan börjar minska.
Samtidigt som elproduktionen i Sverige slår alla tidigare rekord, och Sverige sticker ut som det EU-land som exporterar mest el, har det senaste årets volatila elpris, dvs stora och snabba svängningar i elpris, skapat problem för flera vindkraftkooperativ.
Är det möjligt att kunna variera sin odling i en Skogsträdgård så mycket att det går att göra en måltid som i princip helt kan baseras på de egna odlingarna, eller handlar odlingsformen framför allt om att komplettera andra baslivsmedel?
Globala miljöfrågor har varit heta från och till i samhällsdebatten sedan 60-talet, både i Sverige och globalt. Störst var stödet för grön omställning kring 1990, innan de fossila storföretagen även på detta område lyckades omsätta sina pengar till makt genom starka lobbyister.