Mat & Klimat

FN lyfter fram baljväxter som framtidens livsmedel

På torsdagen uppmärksammade FN internationella baljväxtdagen. Bilden visar torkade linser och bönor på en marknadsplats i Bulawayo i Zimbabwe. Foto: Busani Bafana/IPS

18 februari 2022

Förra veckan uppmärksammade FN den internationella baljväxtdagen. Målet är att belysa hur en ökad konsumtion av linser, bönor, kikärtor och andra baljväxter kan bidra till minskade utsläpp av växthusgaser.

 

En billig och motståndskraftig proteinkälla

Världens köttproduktion står bakom enorma utsläpp av växthusgaser. Samtidigt konstaterar FN:s livsmedelsorganisation, FAO, att det finns goda skäl till att baljväxter i många kulturer betraktas som de ”fattigas protein”. Baljväxter anses vara ett mycket bra alternativ till kött eftersom de innehåller stora mängder protein, mineraler och vitaminer.

Dessutom innehåller baljväxter lite fett och inget kolesterol, vilket enligt FAO gör att de minskar riskerna för välfärdssjukdomar. De är även viktiga som gröda eftersom baljväxter kan förbättra jordens bördighet, bland annat genom att fixera atmosfäriskt kväve. Det minskar i sin tur behovet av konstgödsel, vilket leder till minskade utsläpp av växthusgaser.

Enligt FAO är baljväxter dessutom en generellt ganska billig proteinkälla, och odlingarna är i många fall mindre känsliga för torkor och andra klimatrelaterade problem.

FN har utsett 10 februari till internationella baljväxtdagen, som ett led i arbetet för att lyfta fram linser och bönor. Detta samtidigt som den globala konsumtionen av denna nyttiga och klimatsmarta mat har minskat på senare år i takt med att fler människor har fått högre inkomster och i samband med det gått över till andra kostvanor.

Baher Kamal / IPS

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Fortsatt ekonomiskt stöd till djurindustrin

Regeringen fortsätter att ösa pengar till olika samhällssektorer, motiverat med kriget i Ukraina. Näst i tur är lantbruksföretagen, där det tidigare beslutade stödpaketet på 800 miljoner kronor till dieselanvändare och 300 miljoner till gris- och fågelindustrin, nu föreslås kompletteras med ytterligare stödpaket på drygt 2 miljarder kronor, efter en överenskommelse med Centerpartiet.

Hälsa
Göran Hådén

Klimatkrisen största säkerhetspolitiska hotet?

Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan starta en storm i Europa. I vår naturligt komplexa värld har dessutom mänskligheten själva byggt system som gör enskildas globala påverkan större än någonsin, som hur vår dagliga mat påverkar vårt klimat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Mexiko väljer fossilgas framför gröna energikällor

Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.

Debatt
Carl Einerfors

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…

Krönikor
Maria Sandblad

Konsten att blunda inför det onda

Kan det finnas ett samband med krigets fasor och vår kollektiva blindhet inför vad vi, trots att vi ser oss som goda människor, gör mot försvarslösa djur, vårt dagliga förträngande av den brutala sanningen bakom det som hamnar på våra tallrikar…