Mat & Klimat

Forskare lanserar riktlinjer för hållbara jordbruk

Odlingschefen Dominic Kimara står vid en av företagets ekologiska risodlingar i Amuru i Uganda. Foto: Isaiah Esipisu/IPS

Amuru, Uganda – Världens jordbruksföretag måste ta ett större ansvar för de miljömässiga och sociala konsekvenserna av sin verksamhet. Det är budskapet i en ny rapport där forskare lyfter fram vad som krävs för en mer hållbar matproduktion.

Det går att bedriva stora jordbruksodlingar och samtidigt skydda miljön och den biologiska mångfalden. Det visar företaget Omer Farming Company som på mycket stora arealer odlar så kallat upplandsris i distriktet Amuru i nordvästra Uganda, med hjälp av hållbara metoder. Och skördarna är rikliga.

– Vi plogar inte åkrarna och vi använder inga gödningsmedel, berättar Dominic Kimara, chef för odlingarna, för IPS.

I stället odlar företaget själva en gröda som fungerar som en form av ekologisk gödsel när den bryts ned på odlingsmarkerna.

FN:s jordbruksorganisation uppger att detta är ett exempel på en odlingsteknik som minskar användningen av maskiner, och därmed utsläppen, men som också är kostnadseffektiv och gynnsam för markerna.

 

Endast 8 procent av klimatinvesteringar till jordbruket

Den nya rapport som gjorts i samarbete mellan bland andra stiftelsen BCFN och FN-nätverket SDSN slår fast att världens jordbruksföretag måste se över sina produktionsmetoder och hur åkrar utnyttjas i fråga om konsumtion av vatten och energi. Men det handlar också om att skapa drägliga arbetsvillkor som kan förbättra livet för världens jordbruksarbetare och deras familjer.

Rapportförfattarna lyfter fram flera viktiga områden där jordbruksföretagen behöver anpassa sina verksamheter för att i högre grad ligga i linje med de globala hållbarhetsmålen.

Enligt rapporten ökar hela tiden de investeringar som görs för en mer hållbar och klimatsmart utveckling. Men trots det är fortfarande bara åtta procent av de offentliga klimatinvesteringarna inriktade på jordbrukssektorn.

Forskarna betonar också att det krävs fler insatser för att få fram mat som både är framställd med hållbara metoder och nyttig för människor – något som skulle gynna både planeten och människors hälsa.

Nyligen varnade en annan studie om förhållandena i Indien, där det finns en risk för att undernäringen kan komma att öka kraftigt i framtiden. Detta på grund av att landets jordbruk sedan länge har varit inriktat de på en ökad produktion av bland annat vete och ris – vilket i sin tur hämmat satsningar på andra viktiga grödor som innehåller andra former av näring.

Författarna till den nya rapporten slår fast att det kommer att krävas en radikal förändring av världens jordbruksproduktion för att kunna bemöta de miljömässiga, sociala och ekonomiska utmaningar världen står inför. Och den situationen har blivit än mer akut på grund av pandemin, som främst drabbar de mest sårbara grupperna, påpekar forskarna.

, IPS

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Inrikes
Göran Hådén

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Djurrätt
Anna Velander Gisslén

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt
Martin Smedjeback

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Translate »