Mat och Klimat

Krönika: Enkla tips för en hälsosam vardag

Det finns så många miljoner artiklar om hälsa, välbefinnande och att gå ner i vikt. Inte konstigt att det är ett gungfly att greppa, jag blir själv överväldigad av att tänka på det.

Jag har under årens lopp fått mycket praktisk erfarenhet av mat och hälsa. Jag har haft endometrios… ja, sedan jag blev kvinna, men det blossade upp till punkten med ständiga sjukhusinläggningar runt tjugo. Så det är nästan fem år av erfarenhet av att undersöka hur mat och träning påverkar kroppen, och mitt intresse blir bara starkare.

Jag gillar att äta god mat. Jag blir ganska oentusiastisk av att ha samma måltid två dagar i rad, men drar gränsen vid att det ska vara gott och vara praktiskt i vardagen. 

 

De grundläggande principerna som jag har hittat när det gäller hälsosamt levande är följande:

 

1. Ät varierat

Ju bredare utbud av mat du ger din kropp, desto större variation av näringsämnen kan den få. Ät mer av saker som vi mår bra av och mindre av de saker som vi alla vet inte är så bra att äta.

 

2. Du behöver ungefär fyra gånger den mängd grönsaker du tror att du får

Några grönsaker på middagen med kött och kolhydrater… Jag är ledsen, med tanke på utarmningen av marken och allt skräp som finns i vår mat nu, så måste du antagligen äta fyrtio äpplen för att få det näringsvärde som våra morföräldrar fick från ett. Även om du äter grönsaker från din trädgård behöver du fortfarande en galen mängd varje dag, särskilt de mörkgröna och gröna.

Här är några enkla sätt att få fler grönsaker på:

– Snacka på en grönsaksoppa. Jag lägger ALLT i mina soppor. Det fungerar inte alltid, men jag slipper få mat mat som blir gammal illa och kryddor fixar det mesta.

– Gör lunchen vegetarisk. Ratatouille, sallader, stir-fries med mera. Och glöm inte växtbaserade proteiner och kolhydrater, annars så kommer du att bli hängig på eftermiddagen.  Quinoa, bönor, linser, nötter, frön, ris, potatis är bra att ta med.

– Minska mängden kött i din måltid och tillsätt fler grönsaker istället. Nyligen gjorde jag chili con carne med njurbönor och köttfärs, men jag använde bara halva den mängd kött som föreslogs, fördubblade tomaterna och bönorna och tillsatte sedan massor av morötter och paprika. Inte den mest näringsrika måltiden, men bättre än mer nötkött.

 

3. Utöva det du tycker om

Jag hatar att träna för att träna. Så jag gör det till något jag tycker om. Lektioner kan vara dyra, men även om du bara gör en i veckan och älskar det, kommer du förhoppningsvis att träna mer än hemma.

Jag älskar irländsk dans, och om jag kunde gå fyra gånger i veckan skulle jag göra det. Det finns något där för alla. Och glöm inte, något är bättre än ingenting. Du behöver inte en galen övningsregim, utan fokusera bara på att vara bättre än du var dagen innan.

Små saker jag gör i vardagen:

– Stretchar framför TV:n

– Knäböjer medan jag väntar på mikrovågsugn

– Stretchar medan jag väntar på vattenkokaren

– Använder en vattenkanna snarare än en slang

– Cyklar/går till platser jag kan snarare än att ta bilen

 

4. Glöm inte kolhydrater

Kolhydrater är din kropps bränsle. Om du försöker gå ner i vikt måste du tyvärr gå igenom smärtan vid kaloriunderskott – dvs mindre energi in än energi du förbrukar. Det betyder inte att du borde försumma kolhydrater, det är bara ofta bättre för våra kroppar att undvika mängden förädlade kolhydrater, så mindre pasta och pizza och mer brunt ris, linser, korn osv.

 

5. Mindre processad och mer naturlig mat

Jag har en svaghet för chips men utöver det så försöker jag hålla min konsumtion av bearbetade livsmedel nere. Visserligen går jag igenom ett skede med att äta riktigt dåligt spannmål för tillfället, men mängden är inte så enorm så förhoppningsvis blir det försumbart.

Frågan att ställa dig själv när det kommer från ett paket eller burk: kan du göra det själv? Jag gör mina egna kex, kakor, desserter, soppor, sås, allt. Jag vet att detta känns som mycket arbete, men du skulle bli förvånad över hur mycket mindre kex jag äter nu när jag bakar dem själv. Det är ofta för mycket att göra, så nu är det begränsat till speciella tillfällen. Om de är väldigt smaskiga så måste jag ransonera dem eller vara i köket i timmar för att göra ett nytt parti. 

Min tillverkning av tårtor har dock bara 50 procents framgång, så halva tiden tar jag bara en bit av det och bestämmer mig sedan för om jag gillar det eller inte. När det gäller snacks, om jag vill ha något att knapra på, har jag ett oändligt utbud av frukt. Och om jag vill ha något salt så går jag efter saltnötter, popcorn … och sedan om jag verkligen vill ha det; chips. Vill du verkligen ha alla dessa kemikalier och tillsatser som de lägger i mat? Det är fördelen med att göra själv hemma.

 

6. Drick mer vatten, men låt bli att dricka minst trettio minuter runt måltiderna

Jag tycker att den här är en ständig kamp, ​​på grund av den sociala konditioneringen av en dryck med middag, men också för att jag gillar salt som ofta gör mig törstig. Anledningen till att du inte bör dricka och äta tillsammans är för att det späder ut magsyrorna, som du vill ha i hög koncentration för att bryta ner maten. Även om du bara tar en vattenflaska med dig oftare, för att hålla dina vätskor uppe på dagen, så kommer kroppen att tacka dig för det. 

Det finns förmodligen många fler saker som jag kunde dela, men eftersom jag inte är någon expert på hälsa och välbefinnande så håller jag min outbildade ”predikan” i bara sex punkter (mitt favoritnummer). Jag vill bara försöka förklara vad som fungerar för mig, för ofta tror jag att vi gör stora saker av det som faktiskt är ganska enkelt. 

Lyssna bara på din kropp, ju mer du lyssnar, desto mer kommer du att höra. Vad som är rätt för dig kommer att ge sig själv, om du bara är uppmärksam nog.

 

Victoria-Rose Paris

Victoria Rose är en australiensisk bloggare som använder sin plattform för att bland annat höja medvetenheten om kvinnors hälsa och uppmuntra kvinnor att vara modiga i sina liv. 
 
Hennes blogg: victoriarose.com
Instagram: @realvictoriarose
Visited 8 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa