Mat och klimat

Krönika: Mat och Klimat i karantänen

Foto: Nathan Fertig, Unsplash

När jag sitter i karantän blir det lätt fokus på mat och klimat. Det blir tid att reflektera över vad man äter och hur vi hotas av giftiga utsläpp och smältande glaciärer.

Maten..

Jag mår dåligt av hur våra djur behandlas i matproduktionen. På TV visas hur kor hanteras på ett företags lantgårdar. De får stå i sin avföring. De är undernärda. Jag handlar inte längre företagets produkter, t ex deras mjölk och smör.

Jag blir orolig när jag ser hur många människor som handlar fet mat. Hur ska jag kommunicera vikten av att äta nyttigt? Jag tänker tillbaka på ett besök i New Orleans där de jag mötte på gatan i snitt vägde 20 kilo för mycket. I Sverige är övervikt också mycket vanligt.

I sin bok Den självläkande människan berättar Sanna Edin om ett experiment på ett fängelse i England. Man gav fångarna på en avdelning vitaminrik mat och på en annan avdelning vanlig, icke vitaminrik mat. De förra blev plötsligt lugnare och mer harmoniska, de senare fortsatte sitt aggressiva uppträdande.

Jag äter inte längre kött och jag har slutat flyga. Numera är rödbetsjuice och flytande omega 3 morgonkost tillsammans med B- och D-vitamin, zink och magnesium. Till lunch blir det vegetarisk färs och till middag auberginegratäng. 

Klimatet

Jag blir oerhört upprörd när jag läser om hur Amazonas skogar huggs ned och hur klimatförändringarna leder till bränder i Australien och Kalifornien där djur och natur drabbas. När USA inte vill följa Parisavtalet och presidenten tror på utökad kolproduktion blir jag förbannad.

Vin transporteras över hela jorden från Nya Zeeland och Australien till Sverige. Dessa långa transporter medverkar till klimatförsämringar. Det gäller förstås inte bara vin. Det är Europas matmarknader som vi ska handla ifrån.

Enligt författaren Jonathan Franzen har klimatförändringarna kapat hela samtalet om vad det innebär att ta vara på planeten. Jag hoppas verkligen att han inte har rätt. Att samtala om klimatförändringarna måste vara det viktigaste vi gör just nu.

Slutligen ett råd: Tänk på avståndet mellan karantänen och verkligheten när du kliver ut!

 

Thomas Ekbom

SENASTE NYHETERNA

Hälsa
Edvin Erlandsson
Vi lever i en köttnorm

Jag har, liksom många andra som inte äter kött, vant mig vid att ständigt bli ifrågasatt för att jag valt ett köttfritt liv. Vid matbordet med nya människor kan det låta: ”varför..?, är det svårt att..?, får du i dig tillräckligt med..?, saknar du inte smaken av..?”. Personligen har jag ingenting emot att bemöta dessa frågor, då jag mer än gärna upplyser andra om det djurindustrin vägrar att skylta med. Dock kan jag inte påstå att stämningen alltid är på topp efter måltidssamtalet.

Hälsa
Niclas Malmberg
Snaskets påverkan på miljö och hälsa

Att en kost bestående av mer vegetabilier och mindre kött är bra för både hälsa och miljö råder bred samsyn kring. Men nya studier lyfter fram detaljer som kan vara en ögonöppnare för många.

Inrikes
Niclas Malmberg
Kapacitetsbrist i regionala elnät bromsar förnybar el 

Kapacitetsbristen i stamnätet från norr till söder har debatterats flitigt de senaste åren. Men stamnätets 15 000 km är varken landets längsta elnät, eller det mest eftersatta. Den stora utmaningen handlar istället om bristerna i de cirka 31 000 km långa regionala elnäten.

Hälsa
Edvin Erlandsson
Vi lever i en köttnorm

Jag har, liksom många andra som inte äter kött, vant mig vid att ständigt bli ifrågasatt för att jag valt ett köttfritt liv. Vid matbordet med nya människor kan det låta: ”varför..?, är det svårt att..?, får du i dig tillräckligt med..?, saknar du inte smaken av..?”. Personligen har jag ingenting emot att bemöta dessa frågor, då jag mer än gärna upplyser andra om det djurindustrin vägrar att skylta med. Dock kan jag inte påstå att stämningen alltid är på topp efter måltidssamtalet.

Read More »
Hälsa
Niclas Malmberg
Snaskets påverkan på miljö och hälsa

Att en kost bestående av mer vegetabilier och mindre kött är bra för både hälsa och miljö råder bred samsyn kring. Men nya studier lyfter fram detaljer som kan vara en ögonöppnare för många.

Read More »
Inrikes
Niclas Malmberg
Kapacitetsbrist i regionala elnät bromsar förnybar el 

Kapacitetsbristen i stamnätet från norr till söder har debatterats flitigt de senaste åren. Men stamnätets 15 000 km är varken landets längsta elnät, eller det mest eftersatta. Den stora utmaningen handlar istället om bristerna i de cirka 31 000 km långa regionala elnäten.

Read More »