Mat och Klimat

Ledare: EU-förslaget om koldioixidtull ett gyllene tillfälle för klimatet

Foto: Christian Lue, Unsplash

På Europeiska rådets möte den 17-18 juli behandlas ett EU-förslag om införande av en  koldioxidtull mot omvärlden. Förslaget är oerhört intressant har goda möjligheter ett bli en verklig ”game-changer” om det genomförs.

Förslaget innebär kort och gott att en koldioxidskatt införs inom hela EU. Alla produkter som säljs inom unionen belastas med skatten och företag från länder med pris på koldioxid som är kompatibla med EU:s slipper betala tullavgiften för att sälja sina produkter i EU. Nivån och utformningen är föremål för utredning. IMF skriver i en rapport att det skulle behövas en global koldioxidskatt på 75 dollar per ton för att hålla den globala upphettningen under två grader.

EU är ansvarigt för ungefär en tiondel av världens klimatutsläpp och 15 procent av världshandeln. Om förslaget genomförs så skulle det på kort sikt skapa en hel del gnissel med exempelvis USA och Kina. Men EU är globalt en så viktig handels- och strategisk partner att enorma ansträngningar i så fall skulle göras för att hitta en samarbetslösning. I praktiken skulle det förhoppningsvis tvinga fram ett globalt koldioxidpris.

Intressant med USA är att där redan har infört pris på koldioxid i vissa stater, vilket borde underlätta. I USA finns två system för utsläppsrätter (som innebär ett pris på koldioxid). Det ena för delstaten New York och 10 andra stater i nordöst (The Regional Greenhouse Gas Initiative) och det andra för Kalifornien, Oregon och Washington (Pacific Coast Action Plan on Climate and Energy). Dessutom har vi förhoppningsvis om ett halvår en Demokratisk president och kongress, med höga ambitioner att snabbt driva den internationella klimatprocessen framåt.

EU och USA står tillsammans för omkring en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser. En klimatöverenskommelse mellan dessa två block skulle få enorm betydelse. Men då måste EU först ta beslutet om koldioxidtullar, så ”bollen kommer i rullning” och vi får till det en global process där allt fler länder ansluter sig. Inte minst stora handelsländer som Kina, Indien, Japan och Kanada skulle ha mycket att vinna på att vara med. EU och de andra uppräknade länderna står tillsammans för 2/3 av de globala utsläppen. 

Sverige bör med kraft verka för förslaget, som redan stöds av bland andra Frankrike och Tyskland. Det är ett gyllene tillfälle att införa en koldioxidskatt i hela EU och globalt verka för handelsavtal och regler där utsläpp av koldioxid har ett pris.

Stefan B Nilsson

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa