Mat och Klimat

Nya Zeelands klimatplan: Bensinbilsförbud och färre kor

Nya Zeeland är världsledande producent av får och kor. Den nya klimatplanen siktar på en minskning med 15 procent av landets omfattande djursektor. (Foto: Martin Bisof, unsplash)

5 februari 2021

Nya Zeeland fortsätter sin resa mot klimatneutralitet under den nyligen omvalda premiärminister Jacinda Ardern. Tidigare visioner backas upp med en plan från klimatförändringskommissionen som föreslår förbud mot fossilbilar samt minskad köttproduktion.

Labourpartiets ambitiösa och progressiva klimatpolitik var inget som skrämde bort väljarna när de gick till valurnorna i höstas. Tvärtom, den här gången vann partiet egen majoritet med sina 49 procent – något som blivit mycket ovanligt i dagens västerländska demokratier. 

Trots detta valde partiet att ingå i en sorts koalition med De Gröna (som de regerat med under föregående mandatperiod). Enligt premiärminister Jacinda Ardern besitter de “ovärderlig” kompetens på miljöområdet som inte får gå till spillo. Det säger något om det politiska klimatet i Nya Zeeland under Ardern.

I december 2020 utlyste landet klimatnödläge. I ett uttalande förklarar Ardern att det är ett erkännande av den börda som lagts på kommande generationer:

– För dem är det instinktivt, konkret och verkligt. Det handlar om landet som de ska ärva, och om den börda som de kommer att ärva om vi inte på allvar visar ledarskap i den här frågan.

Klimatnödläget är i sig helt symboliskt, men backas upp av flera konkreta planer som tagits fram under åren. Bland annat vill regeringen plantera en miljard träd, stoppa prospektering efter gas och olja, och övergå till 100 procent förnybart elsystem 2030. Idag är 75 procent av elen förnybar, och består främst av geotermisk el och vattenkraft, men även vindkraft som seglat upp som en allt större spelare på senare år.

Förra året antog regeringen en lag om att landet ska vara klimatneutralt 2050, med vissa undantag för jordbrukssektorn, som beskrivs som en nyckelfaktor i landets exportekonomi.

 

Tar sig an djur- och fordonsindustrin

I veckan konkretiserades klimatmålen ytterligare. Landets klimatförändringskommision – med gröna klimatministern James Shaw i spetsen, lanserade en plan för att uppnå målet om netto noll 2050. Planen tar sig an flera viktiga sektorer som bilbranschen, jordbruket och metallindustrin.

I planen föreslås ett importförbud av nya fossildrivna bilar någon gång mellan 2030 och 2035, med målet att elektrifiera två femtedelar av personbilsflottan tills dess.

För landets stora jordbrukssektor väntar också vissa förändringar. I planen föreslås en minskning av djurhållningen med 15 procent. Nya Zeeland är idag världsledande  vad gäller djurproduktion och export och har omfattande produktion av både nöt och får.

Förslaget kommer i en tid då allt fler forskare pekar på riskerna kopplat till intensiv djurhållning både ur miljö- och hälsoperspektiv. I veckan kom ännu en FN-backad rapport som visar att det är vårt matsystem – med industriell djurhållning och monokulturer – som driver artutrotningen.

 

Se även: Flera rapporter visar: matsystemet driver på artutrotningen

 

Klimatplanen slår fast att teknologin för en grön omställning inte bara är tillgänglig, utan inte heller särskilt dyr.

– Kostnaden för att agera är inte så stor som många tidigare trott. Det är faktiskt så att en ambitiös klimatpolitik kan vara en god ekonomisk möjlighet för Nya Zeeland, säger Ardern.

I planen ingår även ett förbud mot gasledningar till nyproducerade hem samt att aluminiumfabriken Tiwai Point stängs ned. Det slutgiltiga planen kommer sändas till regeringen i maj som då ska besluta om nästa steg.

 

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern

(foto: Newzild, CC BY-SA 4.0)

Michael Abdi Onsäter

 

Fler artiklar av denna författare

Visited 18 times, 3 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa