Mat & Klimat

Nya Zeelands klimatplan: Bensinbilsförbud och färre kor

Nya Zeeland är världsledande producent av får och kor. Den nya klimatplanen siktar på en minskning med 15 procent av landets omfattande djursektor. (Foto: Martin Bisof, unsplash)

5 februari 2021

Nya Zeeland fortsätter sin resa mot klimatneutralitet under den nyligen omvalda premiärminister Jacinda Ardern. Tidigare visioner backas upp med en plan från klimatförändringskommissionen som föreslår förbud mot fossilbilar samt minskad köttproduktion.

Labourpartiets ambitiösa och progressiva klimatpolitik var inget som skrämde bort väljarna när de gick till valurnorna i höstas. Tvärtom, den här gången vann partiet egen majoritet med sina 49 procent – något som blivit mycket ovanligt i dagens västerländska demokratier. 

Trots detta valde partiet att ingå i en sorts koalition med De Gröna (som de regerat med under föregående mandatperiod). Enligt premiärminister Jacinda Ardern besitter de “ovärderlig” kompetens på miljöområdet som inte får gå till spillo. Det säger något om det politiska klimatet i Nya Zeeland under Ardern.

I december 2020 utlyste landet klimatnödläge. I ett uttalande förklarar Ardern att det är ett erkännande av den börda som lagts på kommande generationer:

– För dem är det instinktivt, konkret och verkligt. Det handlar om landet som de ska ärva, och om den börda som de kommer att ärva om vi inte på allvar visar ledarskap i den här frågan.

Klimatnödläget är i sig helt symboliskt, men backas upp av flera konkreta planer som tagits fram under åren. Bland annat vill regeringen plantera en miljard träd, stoppa prospektering efter gas och olja, och övergå till 100 procent förnybart elsystem 2030. Idag är 75 procent av elen förnybar, och består främst av geotermisk el och vattenkraft, men även vindkraft som seglat upp som en allt större spelare på senare år.

Förra året antog regeringen en lag om att landet ska vara klimatneutralt 2050, med vissa undantag för jordbrukssektorn, som beskrivs som en nyckelfaktor i landets exportekonomi.

 

Tar sig an djur- och fordonsindustrin

I veckan konkretiserades klimatmålen ytterligare. Landets klimatförändringskommision – med gröna klimatministern James Shaw i spetsen, lanserade en plan för att uppnå målet om netto noll 2050. Planen tar sig an flera viktiga sektorer som bilbranschen, jordbruket och metallindustrin.

I planen föreslås ett importförbud av nya fossildrivna bilar någon gång mellan 2030 och 2035, med målet att elektrifiera två femtedelar av personbilsflottan tills dess.

För landets stora jordbrukssektor väntar också vissa förändringar. I planen föreslås en minskning av djurhållningen med 15 procent. Nya Zeeland är idag världsledande  vad gäller djurproduktion och export och har omfattande produktion av både nöt och får.

Förslaget kommer i en tid då allt fler forskare pekar på riskerna kopplat till intensiv djurhållning både ur miljö- och hälsoperspektiv. I veckan kom ännu en FN-backad rapport som visar att det är vårt matsystem – med industriell djurhållning och monokulturer – som driver artutrotningen.

 

Se även: Flera rapporter visar: matsystemet driver på artutrotningen

 

Klimatplanen slår fast att teknologin för en grön omställning inte bara är tillgänglig, utan inte heller särskilt dyr.

– Kostnaden för att agera är inte så stor som många tidigare trott. Det är faktiskt så att en ambitiös klimatpolitik kan vara en god ekonomisk möjlighet för Nya Zeeland, säger Ardern.

I planen ingår även ett förbud mot gasledningar till nyproducerade hem samt att aluminiumfabriken Tiwai Point stängs ned. Det slutgiltiga planen kommer sändas till regeringen i maj som då ska besluta om nästa steg.

 

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern

(foto: Newzild, CC BY-SA 4.0)

Michael Abdi Onsäter

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Trålgränsen flyttas ut för att skydda Östersjöns ekosystem

Efter att S ställt sig bakom beslutet står det nu klart att trålgränsen i Östersjön flyttas ut från dagens 4 sjömil till 12 sjömil på prov. “Fisket måste ske inom naturens ramar”, säger Elin Segerlind (V).

Klimat
Göran Hådén

Opinion: Därför räcker inte 99% mental omställning

Ska vi klara klimatet behöver överkonsumtionen försvinna snarast. De flesta är faktiskt positiva till att sänka sin materiella levnadsstandard för miljöns skull och 3 av 4 kan tänka sig köpa färre saker. Så varför händer det inte?

Klimat
IPS Inter Press Service

Fossila bränslen subventioneras med enorma belopp

Samtidigt som världens politiker diskuterar de åtgärder som krävs för att bemöta klimatkrisen så subventionerades den fossila bränsleindustrin bara under förra året med hisnande 5,9 biljoner dollar.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

WWF slår hål på myten om det hållbara kycklingköttet

Svensk kyckling får rött ljus av Världsnaturfonden i årets köttguide efter att kriterier för klimat och djurvälfärd skärpts. Faktum är att endast 1-3 procent av det kött som konsumeras i Sverige godkänns av miljöorganisationen.

Miljö
Niclas Malmberg

SLU-forskare kritiserar Jord till bord-strategin: “Innehåller målkonflikter”

I oktober klubbade EU-parlamentet Från jord till bord-strategin. Det är nu EU-kommissionens uppgift att lägga fram lagstiftningsförslag för att implementera den. Men klart står redan att strategin misslyckas med att skapa förutsättningar för ett hållbart jordbruk, enligt rapporter som tagits fram av SLU-forskare