Mat & Klimat

Nya Zeelands klimatplan: Bensinbilsförbud och färre kor

Nya Zeeland är världsledande producent av får och kor. Den nya klimatplanen siktar på en minskning med 15 procent av landets omfattande djursektor. (Foto: Martin Bisof, unsplash)

5 februari 2021

Nya Zeeland fortsätter sin resa mot klimatneutralitet under den nyligen omvalda premiärminister Jacinda Ardern. Tidigare visioner backas upp med en plan från klimatförändringskommissionen som föreslår förbud mot fossilbilar samt minskad köttproduktion.

Labourpartiets ambitiösa och progressiva klimatpolitik var inget som skrämde bort väljarna när de gick till valurnorna i höstas. Tvärtom, den här gången vann partiet egen majoritet med sina 49 procent – något som blivit mycket ovanligt i dagens västerländska demokratier. 

Trots detta valde partiet att ingå i en sorts koalition med De Gröna (som de regerat med under föregående mandatperiod). Enligt premiärminister Jacinda Ardern besitter de “ovärderlig” kompetens på miljöområdet som inte får gå till spillo. Det säger något om det politiska klimatet i Nya Zeeland under Ardern.

I december 2020 utlyste landet klimatnödläge. I ett uttalande förklarar Ardern att det är ett erkännande av den börda som lagts på kommande generationer:

– För dem är det instinktivt, konkret och verkligt. Det handlar om landet som de ska ärva, och om den börda som de kommer att ärva om vi inte på allvar visar ledarskap i den här frågan.

Klimatnödläget är i sig helt symboliskt, men backas upp av flera konkreta planer som tagits fram under åren. Bland annat vill regeringen plantera en miljard träd, stoppa prospektering efter gas och olja, och övergå till 100 procent förnybart elsystem 2030. Idag är 75 procent av elen förnybar, och består främst av geotermisk el och vattenkraft, men även vindkraft som seglat upp som en allt större spelare på senare år.

Förra året antog regeringen en lag om att landet ska vara klimatneutralt 2050, med vissa undantag för jordbrukssektorn, som beskrivs som en nyckelfaktor i landets exportekonomi.

 

Tar sig an djur- och fordonsindustrin

I veckan konkretiserades klimatmålen ytterligare. Landets klimatförändringskommision – med gröna klimatministern James Shaw i spetsen, lanserade en plan för att uppnå målet om netto noll 2050. Planen tar sig an flera viktiga sektorer som bilbranschen, jordbruket och metallindustrin.

I planen föreslås ett importförbud av nya fossildrivna bilar någon gång mellan 2030 och 2035, med målet att elektrifiera två femtedelar av personbilsflottan tills dess.

För landets stora jordbrukssektor väntar också vissa förändringar. I planen föreslås en minskning av djurhållningen med 15 procent. Nya Zeeland är idag världsledande  vad gäller djurproduktion och export och har omfattande produktion av både nöt och får.

Förslaget kommer i en tid då allt fler forskare pekar på riskerna kopplat till intensiv djurhållning både ur miljö- och hälsoperspektiv. I veckan kom ännu en FN-backad rapport som visar att det är vårt matsystem – med industriell djurhållning och monokulturer – som driver artutrotningen.

 

Se även: Flera rapporter visar: matsystemet driver på artutrotningen

 

Klimatplanen slår fast att teknologin för en grön omställning inte bara är tillgänglig, utan inte heller särskilt dyr.

– Kostnaden för att agera är inte så stor som många tidigare trott. Det är faktiskt så att en ambitiös klimatpolitik kan vara en god ekonomisk möjlighet för Nya Zeeland, säger Ardern.

I planen ingår även ett förbud mot gasledningar till nyproducerade hem samt att aluminiumfabriken Tiwai Point stängs ned. Det slutgiltiga planen kommer sändas till regeringen i maj som då ska besluta om nästa steg.

 

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern

(foto: Newzild, CC BY-SA 4.0)

Michael Abdi Onsäter

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
IPS Inter Press Service

Argentina: Elproduktion med biomassa delar opinionen

Skogen är den främsta näringen i den fattiga regionen Chaco i Argentina. Frågan är dock hur denna naturresurs ska kunna utnyttjas på ett hållbart sätt – och två nya elkraftverk som drivs av biomassa delar opinionen.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Nu kommer den fossilfria e-gödseln – ska göra jordbruket klimatsmart

Idag produceras i stort sett all konstgödsel ur fossila källor, men det kan snart bli ändring på det. Runt om i världen pågår nu flera projekt för att ta fram stora volymer klimatneutralt kvävegödsel, med hjälp av vätgas producerad från sol- och vindkraft.

Opinion
Göran Hådén

Recension av Enkla Kassen

För att komma igång med klimatsmart mat underlättar det mycket om det är enkelt. Det är grundtanken bakom Enkla Kassen, som till hushåll levererat färdiga lådor med ingredienser för hundratusentals portioner av klimatsmarta recept sedan 2017.

Inrikes
Niclas Malmberg

Studie: Klimatskatt med återbäring sänker utsläpp – och gynnar jordbrukare

För att ge riktig klimatnytta måste en klimatskatt på livsmedel kombineras med att intäkterna används i form av återföring till jordbruket för utsläppsminskande åtgärder. Det visar en grupp forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Food Policy.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Det är den österrikiska startupen Revo Foods som lanserat ett nytt växtbaserat alternativ till lax gjort på bland annat alger och ärtprotein. De håller just nu på att skala upp produktionen och hoppas att deras bioprintade “lax” ska finnas på butikshyllorna redan till hösten.

Translate »