Mat och Klimat

3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Revo Foods, tidigare Legendary Vish, har tagit fram en “rökt lax”, baserad på bland annat svampprotein och alger. Denna “salmon with attitude” kan finnas i europeiska matbutiker redan till sommaren. (Foto: Revo Foods)

2 mars 2021

Det är den österrikiska startupen Revo Foods som lanserat ett nytt växtbaserat alternativ till lax gjort på bland annat alger och ärtprotein. De håller just nu på att skala upp produktionen och hoppas att deras bioprintade “lax” ska finnas på butikshyllorna redan till hösten.

 

Dystert läge för världens fiskar

Antalet överfiskade bestånd har tredubblats på 50 år och idag beräknar FN:s livsmedelsorganisation att så mycket som en tredjedel av de globala bestånden är utsatta för en ohållbar och destruktiv exploatering.

Allt fler havslevande fiskar får rött ljus i WWF:s fiskguide. Rödspätta, gråsej och tonfisk från Stilla Havet är några exempel. I vårt närområde har torskbestånden fortsatt svåra problem, trots fiskestopp i östra Östersjön sedan 2019. Norska kelpskogar – marina skogar som binder koldioxid och utgör ett viktigt ekosystem – har försvunnit från Nordnorges fjordar till följd av överfiske. Häromveckan kom även en dyster rapport om läget för världens sötvattensfiskar, som visar att stora arter minskat med hela 94 procent sedan 1970.

Allt detta, samtidigt som världens befolkning växer och sjömaten pekas ut som ett viktig och nyttig matkälla för kommande generationer. Fiskodlingen växer så det knakar, men hemsöks av en rad viktiga problem. Den havsbaserade odlingen orsakar lokala miljöproblem i form av övergödning, rymningar samt läckage av parasiter och bekämpningsmedel. All odlad fisk matas dessutom med en viss andel fiskmjöl som driver överfisket vidare. 



Vegovågen når sjömatssektorn

Det är mot denna bakgrund som tre ambitiösa studenter drog igång en startup med målet att producera ett växtbaserat alternativ till lax, som är en av de fisksorter som odlas mest i världen.

– Haven är överfiskade och så många som 40 procent av alla fiskarter kan komma att utrotas om vi inte ställer om. Vi tycker att dagens sätt att producera fisk – antingen genom odling eller fiske – är enormt slösaktigt och vill erbjuda konsumenter ett mer hållbart och hälsosamt alternativ, fritt från mikroplaster, tungmetaller och antibiotikarester, säger Robin Simsa, Vd för Revo Foods, till Mat och Klimat.

De tre studenterna, från Göteborgs Universitet, Universidad Autonoma de Madrid och Danmarks Tekniske Universitet, såg att sjömaten hade hamnat på efterkälken i den globala vegovågen och påbörjade år 2017 försöken att bioprinta en växtbaserad livsmedelsprodukt som skulle efterlikna laxen både vad gäller smak och textur, men även näringsvärde, precis som spanska Novameat och israeliska Redefine Meat gjort fast då som substitut för rött kött.

Nu, några år senare, har företaget lanserat sina två första produkter – en “rökt lax” samt en krämigt “laxpålägg” – och ska visa upp dem på ett event i Budapest den 6 mars. Den veganska “laxen” är svår att urskilja från vanlig lax vad gäller utseende och innehåller dessutom viktiga näringsämnen som proteiner, vitamin B12 och Omega-3 fettsyror som vanligtvis förekommer i sjömat. Produkten innehåller endast 11 ingredienser, bland annat svamp- och ärtprotein, alger, stärkelse samt olja från fröer och nötter. 

– Den svåraste utmaningen är att skapa något som smakar, känns och har samma näringsvärden som lax, samtidigt som priset inte blir alltför högt. Konsistensen är en särskilt svår utmaning, men vår nya 3D-skrivarteknologi tillåter oss att skapa strukturer som är helt unika bland växtbaserade produkter, säger Robin Simsa.

 

Siktar mot Skandinavien

Revo Foods håller nu på att skala upp sin produktion och hoppas kunna leverera sina första produkter till matbutiker i Österrike och Tyskland inom ett halvår. 

– Den skandinaviska marknaden är väldigt intressant för oss också. Det finns många som äter växtbaserad mat och miljömedvetenheten är hög, samtidigt som det också konsumeras mycket sjömat.

Till en början kommer den bioprintade laxen vara dyrare än odlad lax, men Robin Simsa hoppas att priset ska kunna sänkas rejält i takt med att produktionen kommer igång på allvar. 

Det pågår nu en kapplöpning om växtbaserade alternativ till fisk världen över. Företag som Shiok, BlueNalu och Wild Type använder sig av istället cellbaserad teknik för att skapa fisksubstitut. I veckan kom nyheten att företaget Hooked Foods laneserar en växtbaserat tonfiskvariant – Toona – på restauranger i Stockholm, Malmö och Uppsala

– Det känns spännande att äntligen få lansera vår växtbaserade tonfisk Toona. Vi har valt ut tre restaurangkedjor som vill lansera med oss och leda en mer hållbar matkonsumtion, säger Tom Johansson, medgrundare av Hooked foods, i en kommentar till sajten Butikstrender.

Michael Abdi Onsäter

 

 

Se även: Växtbaserad steak på menyn – efterliknar kött på mikroskopisk nivå

Se även: Det våras för alger – början på en ny industri?

 

Fler artiklar av denna författare

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa