Mat & Klimat

Mycket mer krävs för att nå Parisavtalet enligt FN

FN-chefen uppmanar världens länder att slå fast betydligt ambitiösare mål om utsläppsminskningar i sina nationella målsättningar fram till 2030. (Foto: The Blowup, Unsplash)

1 mars 2021

Världens länder måste genomföra betydligt tuffare åtgärder om målen i Parisavtalet ska kunna uppnås. Det visar en ny sammanställning från FN:s klimatsekretariat, UNFCCC.

Enligt den nya delrapporten är de ambitioner för minskade utsläpp av växthusgaser som finns i dag ”långt ifrån” tillräckliga. I sammanställningen har UNFCCC granskat ett antal länders nationella klimatplaner för att kunna leva upp till Parisavtalets mål om att hålla nere den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius.

Rapportförfattarna slår fast att utvecklingen hittills är långt ifrån tillräcklig. Enligt UNFCCC måste länderna därför stärka sina målsättningar – om Parisavtalet ska kunna uppnås.

Sammanställningen är en delrapport där uppgifter från stora länder som Kina, Indien och USA saknas. En mer fullständig rapport med uppdaterade uppgifter ska vara klar inför det klimatmöte som ska hållas i Glasgow i november.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger i en kommentar att den nya rapporten bör ses som en ”varning för vår planet”.

– Den visar att regeringarna inte är i närheten av den ambitionsnivå som krävs för att kunna begränsa klimatförändringen till 1,5 grader och leva upp till Parisavtalet.

Enligt António Guterres är 2021 ett avgörande år i arbetet mot klimatkrisen. Han säger att forskningen tydligt visar att de globala koldioxidutsläppen nästan måste halveras fram till 2030, jämfört med 2010 års nivåer – om 1,5-gradersmålet ska kunna uppnås.

FN-chefen uppmanar därför världens länder att slå fast betydligt ambitiösare mål om utsläppsminskningar i sina nationella målsättningar fram till 2030. Han påpekar samtidigt att det ekonomiska återhämtningsarbete som krävs på grund av coronapandemin innebär en möjlighet att satsa på en grön och miljövänlig omställning.

– Beslutsfattarna måste sätta handling bakom orden. Långsiktiga åtaganden måste kompletteras av omedelbara insatser för att få igång det årtionde av förvandling som både människor och vår planet så desperat behöver, säger António Guterres.

Alison Kentish / IPS

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Göran Hådén

Analys: Forskarna underkänner klimatpolitiken

I söndags hade SVT Agenda en över två timmar lång genomgång av klimatpolitiken, där några av landets främsta forskare redogjorde för vad som behövdes på olika områden, vilket sedan riksdagspartiernas klimatpolitiska talespersoner fick kommentera.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torkor och utarmade åkrar driver bönder i fattigdom

Återkommande torkor och minskad bördighet har slagit hårt mot stora områden av jordbruksmarker i Afrika – vilket förvärrat fattigdomen för många bönder. En av de drabbade är Jenifer Kamba i Kenya, som inte längre kan försörja sig på sina odlingar.

Inrikes
Mat&Klimat

Svenska kycklingfabriker bidrar till avskogning i Amazonas

Enorma mängder soja skeppas varje år från Sydamerika till EU för att föda de miljardtals snabbväxande turbokycklingar som hålls i kycklingindustrin. Det framkommer i en ny rapport som granskar svenska bankers roll i avskogningen i Sydamerika.

Klimat
Niclas Malmberg

Studie: Slopade mängdrabatter kan minska matsvinnet

Mängdrabatter leder till ökat matsvinn. Det visar en ny studie som är framtagen på uppdrag av Livsmedelsverket. Det är i hemmen det största matsvinnet sker, och matsvinnet i hemmen orsakas i stor utsträckning av att folk köper hem mer mat än vad man egentligen behöver.

Klimat
IPS Inter Press Service

Chilensk storsatsning på grön vätgas kan möta hinder

Chile planerar att bli en världsledande producent av billig grön vätgas – genom att utnyttja landets stora möjligheter att utvinna sol- och vindenergi. Samtidigt står satsningen inför utmaningar i form av höga investeringskostnader och begränsade vattentillgångar.

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska