Mat och Klimat

Mycket mer krävs för att nå Parisavtalet enligt FN

FN-chefen uppmanar världens länder att slå fast betydligt ambitiösare mål om utsläppsminskningar i sina nationella målsättningar fram till 2030. (Foto: The Blowup, Unsplash)

1 mars 2021

Världens länder måste genomföra betydligt tuffare åtgärder om målen i Parisavtalet ska kunna uppnås. Det visar en ny sammanställning från FN:s klimatsekretariat, UNFCCC.

Enligt den nya delrapporten är de ambitioner för minskade utsläpp av växthusgaser som finns i dag ”långt ifrån” tillräckliga. I sammanställningen har UNFCCC granskat ett antal länders nationella klimatplaner för att kunna leva upp till Parisavtalets mål om att hålla nere den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius.

Rapportförfattarna slår fast att utvecklingen hittills är långt ifrån tillräcklig. Enligt UNFCCC måste länderna därför stärka sina målsättningar – om Parisavtalet ska kunna uppnås.

Sammanställningen är en delrapport där uppgifter från stora länder som Kina, Indien och USA saknas. En mer fullständig rapport med uppdaterade uppgifter ska vara klar inför det klimatmöte som ska hållas i Glasgow i november.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger i en kommentar att den nya rapporten bör ses som en ”varning för vår planet”.

– Den visar att regeringarna inte är i närheten av den ambitionsnivå som krävs för att kunna begränsa klimatförändringen till 1,5 grader och leva upp till Parisavtalet.

Enligt António Guterres är 2021 ett avgörande år i arbetet mot klimatkrisen. Han säger att forskningen tydligt visar att de globala koldioxidutsläppen nästan måste halveras fram till 2030, jämfört med 2010 års nivåer – om 1,5-gradersmålet ska kunna uppnås.

FN-chefen uppmanar därför världens länder att slå fast betydligt ambitiösare mål om utsläppsminskningar i sina nationella målsättningar fram till 2030. Han påpekar samtidigt att det ekonomiska återhämtningsarbete som krävs på grund av coronapandemin innebär en möjlighet att satsa på en grön och miljövänlig omställning.

– Beslutsfattarna måste sätta handling bakom orden. Långsiktiga åtaganden måste kompletteras av omedelbara insatser för att få igång det årtionde av förvandling som både människor och vår planet så desperat behöver, säger António Guterres.

Alison Kentish / IPS

 

Fler artiklar av denna författare

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa