Mat & Klimat

Mycket mer krävs för att nå Parisavtalet enligt FN

FN-chefen uppmanar världens länder att slå fast betydligt ambitiösare mål om utsläppsminskningar i sina nationella målsättningar fram till 2030. (Foto: The Blowup, Unsplash)

1 mars 2021

Världens länder måste genomföra betydligt tuffare åtgärder om målen i Parisavtalet ska kunna uppnås. Det visar en ny sammanställning från FN:s klimatsekretariat, UNFCCC.

Enligt den nya delrapporten är de ambitioner för minskade utsläpp av växthusgaser som finns i dag ”långt ifrån” tillräckliga. I sammanställningen har UNFCCC granskat ett antal länders nationella klimatplaner för att kunna leva upp till Parisavtalets mål om att hålla nere den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius.

Rapportförfattarna slår fast att utvecklingen hittills är långt ifrån tillräcklig. Enligt UNFCCC måste länderna därför stärka sina målsättningar – om Parisavtalet ska kunna uppnås.

Sammanställningen är en delrapport där uppgifter från stora länder som Kina, Indien och USA saknas. En mer fullständig rapport med uppdaterade uppgifter ska vara klar inför det klimatmöte som ska hållas i Glasgow i november.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger i en kommentar att den nya rapporten bör ses som en ”varning för vår planet”.

– Den visar att regeringarna inte är i närheten av den ambitionsnivå som krävs för att kunna begränsa klimatförändringen till 1,5 grader och leva upp till Parisavtalet.

Enligt António Guterres är 2021 ett avgörande år i arbetet mot klimatkrisen. Han säger att forskningen tydligt visar att de globala koldioxidutsläppen nästan måste halveras fram till 2030, jämfört med 2010 års nivåer – om 1,5-gradersmålet ska kunna uppnås.

FN-chefen uppmanar därför världens länder att slå fast betydligt ambitiösare mål om utsläppsminskningar i sina nationella målsättningar fram till 2030. Han påpekar samtidigt att det ekonomiska återhämtningsarbete som krävs på grund av coronapandemin innebär en möjlighet att satsa på en grön och miljövänlig omställning.

– Beslutsfattarna måste sätta handling bakom orden. Långsiktiga åtaganden måste kompletteras av omedelbara insatser för att få igång det årtionde av förvandling som både människor och vår planet så desperat behöver, säger António Guterres.

Alison Kentish / IPS

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Inrikes
Göran Hådén

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Djurrätt
Anna Velander Gisslén

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt
Martin Smedjeback

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Translate »