Mat och Klimat

Preem drar tillbaka sin ansökan - En delseger för klimatet

Politiska och ekonomiska osäkerheter ledde till beslutet (Foto: av Larsfl, CC BY-SA 2.0)

Preems beslut om att dra tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt raffinaderi var nödvändigt för att Sverige ska klara sina egna klimatmål – enligt klimatlagen och Parisavtalet. Preem hänvisar till kommersiella skäl, dvs företaget bedömer att det inte finns avsättning för de enorma mängder bensin och diesel som anläggningen skulle producera. Coronakrisen har av naturliga skäl lett till mindre efterfrågan på att resa och klimatkrisen generellt har också rimligen haft en roll när Preem gjort sin bedömning om projektet skulle bli lönsamt.

Brist på pengar för att genomföra investeringen har också varit avgörande för beslutet. Den minskade efterfrågan på olja och de låga oljepriserna har lett till att bolagets ekonomi krisar. DN rapporterar att Preem har tvingats be Skatteverket om uppskov med att betala in skatter i miljardklassen.

Beslutet är en delseger för klimatet och ger fortsatt optimism i den långa kampen för att minska utsläppen. Det är också en seger för alla som kämpat emot utbyggnaden; lokala aktionsgrupper, stora miljöorganisationer, inte minst Greenpeace, och även Miljöpartiet.

I och med att Miljöpartiet lyckades få upp beslutsfrågan om utbyggnaden till regeringsnivå så skapades ytterligare osäkerhet för Preem, exempelvis om eventuella villkor för ett tillstånd att bygga ut. Det kan absolut ha bidragit till styrelsebeslutet igår att dra tillbaka ansökan. Detsamma gäller miljörörelsens kamp mot utbyggnaden – Preem skulle ha förlorat mycket goodwill på att genomföra projektet, när frågan har blivit så medialt uppmärksammad under längre tid.

Preem har signalerat att de kommer att återkomma med en annan ansökan, men då med fokus på att förnybara bränslen. Vad det rent konkret innebär är bolaget oklara med i sina kommentarer. Oavsett vad så är detta ett viktigt klimatsteg i rätt riktning. Men om EU:s utsläpp ska minska med minst 55 procent till 2030, så krävs många och kraftfulla åtgärder nu och framöver. 

 

”Vi har inte råd med fossila investeringar”

Mat & Klimat ställde två frågor till Carl Schlyter som är kampanjledare för klimat- och systemomställningsfrågor på Greenpeace.


Vad är er bedömning om varför Preem tog detta beslut?

– De insåg till slut, precis som miljörörelsen sett länge, att vi inte har råd med fossila investeringar, varken ekonomiskt eller för miljön.

Kan detta få positiva internationella konsekvenser för klimatfrågan?

– Den direkta effekten är att en miljon ton koldioxid per år nu inte kommer frigöras från EU:s utsläppsreserv. Det har en direkt positiv effekt! Det ger även Sverige mer utrymme att investera i minskade transporter och utsläpp.

Stefan B Nilsson

 

Visited 6 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa