Skurupbaserade Thomas Hansson har skapat en vegansk bakbok tillsammans med matkreatörer från hela landet. Smarriga veganska bakverk blandas med kolorerade vykort på kaffebord från 20- och 30-talet.
Idén till boken började med Hanssons intresse för dessa förföriskt vackra vykort från förr. Som grafisk formgivare och fotograf var det ett samlarintresse som passade honom som handen i handsken. Resultatet: en coffee table book – med motiv på kaffebord! (Ni som sett Seinfeld kanske hajar till). Själv beskriver han skämtsamt boken som den kanske “enda sanna coffee-table book du kommer hålla i”.
Att det blev just en vegansk bakbok var tack vare Hanssons dotter som är vegan och som beklagade sig över bristen på veganska bakrecept. Boken med dess 40 recept växte fram i samarbete med det unga Tekannan Förlag.
Recepten kommer från 9 olika bloggare, restauranger och caféer. Bland annat medverkar paret Erika och Jonas frost från restaurangen Open New Doors i Mjölby.
– I början tyckte vi att det var klurigt att baka veganskt för att måste tänka om en hel del. T.ex hur ersätter man ägg? Men nu när vi tänkt om så är det busenkelt.
Open New Doors finns i ett stationshus i Mjölby, mitt emellan Göteborg och Stockholm. All mat de serverar är växtbaserad och ekologisk.
– Anledningen till att vi valde att satsa på helt veganskt är för att vi själva är veganer. För oss är det både nutiden och framtiden.
En annan som medverkar är bloggaren och veganinfluencern Niina Snijder. Nedan följer ett av hennes recept:
”Ibland behöver jag en energikick, och då passar dessa chokladcups perfekt! Så mumsigt! Du kan även göra kakor av det här receptet istället för att ha i muffinsformar.”
Ingredienser, 6st:
100 g mörk choklad
2 msk jordnötssmör
150g hasselnötter
35 g dadlar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Smält chokladen och blanda i nötsmöret
Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta i 10 minuter till skalet lossnar, låt svalna.
Lägg dem på en kökshandduk, vik över och gnugga bort skalet. Lägg undan 100 g av hasselnötterna till senare
Mixa 50 g hasselnötter med dadlarna tills de bildar en massa.
Tryck ned massan i muffinsformarna. Dekorera med de resterande hasselnötterna.
Frys i minst en timme. Förvara i frysen eller kylskåpet.
Vår samarbetspartner Klimato har beräknat att varje cupcake ger upphov till 80 gram CO2e. En genomsnittlig svensk måltid ligger på 2 kg CO2e, och en hållbar måltid bör ligga under 0,5 kg, enligt WWF:s One Planet Plate.
Michael Abdi Onsäter
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.