Mat och Klimat

Ökad digitalisering kan förvandla Afrikas jordbruk

Experter menar att det skulle motverka att vissa grödor överproduceras medan det uppstår brist på andra. Foto: Mantoe Phakathi

5 december 2020

Situationen för Afrikas bönder skulle kunna förbättras betydligt med hjälp av olika digitala verktyg. Än så länge har dock få jordbrukare tillgång till tjänsterna – trots att utvecklingspotentialen anses vara enorm.

En av få bönder som har tillgång till internetbaserade tjänster är grönsaksodlaren Velebantfu Dlamini från regionen Shiselweni i kungadömet Swaziland, som formellt bytt namn till Eswatini. Genom att beställa sina insatsvaror genom portalen Namboard tjänar han in både tid och utgifter för den långa inköpsresa han tidigare tvingades göra.

– Det är bekvämt, även om leveransen tar längre tid, berättar 26-åringen för IPS.

Portalen har finansierats genom ett EU-projekt som syftar till att stötta ett mer klimatsmart jordbruk.

Dessutom kan Velebantfu Dlamini numera få rådgivning om sina odlingar genom Namboards jordbruksexperter. Genom tjänsten kan han skicka bilder på sina grödor och få råd om åkrarna drabbats av växtsjukdomar.

– De kan följa vad som händer på mina åkrar och får samtidigt mer tid till att besöka andra bönder ute på plats, säger han.

Än så länge saknar dock en stor majoritet av de afrikanska småbönderna de internetbaserade verktygen, visar en rapport från Center för jordbruksutveckling, CTA. Detta samtidigt som rapportförfattarna konstaterar att en inkluderande digital utbyggnad skulle bli ett lyft för jordbruket – och kunna locka fler unga att hitta nya arbetstillfällen.

 

Förbättrat informationsutbyte

Jordbruksexperten Bheki Ginidza säger att det bland annat finns ett behov av att i samråd med konsumentföreningar få fram mer information om vilka grödor som efterfrågas, och i vilka kvantiteter. Han säger att den digitala tekniken skulle kunna vägleda bönderna i deras matproduktion.

– Som det är nu saknar bönderna denna information. Det leder antingen till en överproduktion, som resulterar i att mat kasseras – eller ett för litet utbud, som i sin tur leder till ökade matpriser, säger han till IPS.

– Informationen kan sedan spridas till alla bönder med hjälp av mobiltelefoner. Det vi behöver är teknik som kan se till att information sprids vid rätt tid, inom hela värdekedjan, säger Bheki Ginidza.

Samtidigt som många miljontals människor tvingas gå och lägga sig hungriga går enorma mängder mat förlorad varje år. FN:s jordbruksorgan, FAO, beräknar att en tredjedel av all mat som produceras för människor av olika skäl blir till avfall.

Mantoe Phakathi / IPS

Fler artiklar av denna författare

Visited 6 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa