Mat och Klimat

Alla svenska pälsfarmer stoppade? Nej – större än så

Svenskars minskade köttkonsumtion har skonat en halv miljon kycklingars liv under årets första hälft (Foto: Leonardo Iheme, Unsplash)

Rubriken lovar mycket. Vad kan det vara för stort som hänt? Sverige är väl fortfarande ett av allt färre länder i Europa som inte har stoppat sina minkfarmer än?

Inte ens det faktum att coronaviruset kan spridas genom minkar till människor har stoppat de trånga minkburarna, vilket för Nederländerna var skäl nog att skynda på deras redan beslutade nedstängning av sina minkfarmer.

Så antalet minkar som lider i svenska pälsfarmer är fortfarande cirka 500 000 eftersom alla riksdagspartier utom MP och V vägrar sätta stopp för detta djurplågeri.

Men det nya är att antalet kycklingar som svenskarna avstod från att äta under första halvan av 2020 också var cirka 500 000, om man jämför med samma period förra året. Dessutom äts det färre av andra djur också, vilket i antal individer inte blir lika stort då de djuren är större.

Så genom att vi fortsatt minskar vår köttkonsumtion i Sverige, så har vi enbart hittills i år inte bara minskat miljöpåverkan på så sätt, utan också antalet plågade djur – mer än om alla svenska pälsfarmer stoppats!

Att bara räkna varje individ till en halv miljon kycklingar tar över en månad även om man räknar tolv timmar varje dygn i normalt tempo. Med 40 timmars räkningstid per vecka tar det över två månader. Så det är otroligt många djur vi nu räddat från lidande. Det är värt att fira!

Göran Hådén

Visited 3 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa