Mat och Klimat

Bromsklossen Trump snart borta - början på slutet för fossilindustrin?

Trumpadministrationens nedmontering av miljöskyddet väntas snart vara återställd. Värdet på förnybara aktier rusar. (Foto: Eelco Böhtlingk, Unsplash)

28 november 2020

Värdet på aktier i förnybar energi har ökat kraftigt de senaste två veckorna, sedan Joe Bidens seger i presidentvalet har blivit klar. Vi lär se en motsatt och tilltagande utveckling framöver för aktier i fossila bolag.

Återställer ordningen

Trump har varit en global bromskloss i energiomställningen. Trots det har sol- och vindkraft ökat kraftigt under hans tid och kolkraften är på snabb reträtt. Nu är bromsklossen Trump snart borta och den positiva utvecklingen på marknaden kommer att accelerera. Bidens tillträdande administration kan göra mycket redan från första dagen 20 januari 2021. Först på dagordningen är att omedelbart återansluta USA till Parisavtalet och utfärda flera presidentdekret som stoppar en rad beslut Trump-administrationen har tagit.

Ett exempel på Trumps destruktivitet är hans försök att riva upp Obamas plan för att minska bränsleförbrukningen för bilar och att förhindra Kalifornien sätta egna skarpare gränser för utsläppen. Bilindustrin har varit delad kring detta, men de vet att den ingående Biden-administrationen kommer att fortsätta Obamas politik avseende bilars utsläpp. Nu står biljättarna i USA enade och riktar in sig på att jämka sig med Biden-administrationens målsättningar. Kraven på bilars utsläpp kommer att successivt skärpas och övergången till bilar som drivs med el och vätgas att snabbas på.

Eftersom Trump och hans administration har varit så inkompetent så har hans försök att hjälpa och subventionera kol- och oljeindustrin i USA inte varit framgångsrika, som tur är. Men att han har tagit bort många viktiga statliga regler på klimat- och miljöområdet har ändå varit mycket skadligt. Det mest förskräckande exemplet är borttagandet av reglerna för att fånga in klimatgasen metan vid olje- och gasproduktion. Detta har dock inte krävt lagstiftning (det har gjorts via miljövårdsmyndigheten EPA) och därför kan Biden återinföra och skärpa sådana regler.

Investera hållbart!

Valet av Biden innebär alltså en accelerator för utvecklingen som redan pågår. Ett exempel: International Energy Agency, IEA, höjer i sin rapport i oktober prognoserna för förnybart kraftigt. IEA konstaterar att el från solceller nu är billigare än både kol och gas i de flesta större länder och på flera platser är ”den billigaste elen i mänsklighetens historia”. 

En tydlig signal på att finansmarknaden ställer om var när investerings-”gurun” Jim Cramer på finanskanalen CNBC tidigare i år sa att han var ”färdig med aktier i fossila bränslen.” Särskilt yngre investerare vill inte ha med dem att göra, sa Cramer – både av klimat- och miljöskäl och för att de är usla investeringar. När investerare flyr fossila aktier så minskar också fossilbolagens tillgång till kapital och möjlighet att investera.

Så sälj aktier och fonder med fossilaktier! Då är du också med och driver på klimatomställningen. 

 

Stefan B Nilsson

Letar du efter tips på hur du kan spara hållbart? Kolla in Fair Finance Guide.

 
 
Visited 4 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa