Mat & Klimat

Giving Tuesday – en god motpol till Black Friday

Giving Tuesday - en god motpol till Black Friday

Trött på köphets och överkonsumtion? Ge till en välgörenhetsorganisation du brinner för istället!

27 november 2020

Idag pågår den gigantiska köpfestdagen Black Friday. Samtidigt befinner vi oss i en klimatkris där antalet orkaner slår rekord, isar smälter och jordens resurser överkonsumeras. Men det finns goda motkrafter – som Giving Tuesday.

Giving Tuesday är en global folkrörelse för generositet. Initiativet handlar om att göra en dag till världens dag för givande och generositet. Den startade som en reaktion mot konsumtionsdagar som just Black Friday och istället för fokus på konsumtion handlar det om engagemang och att uppmärksamma allt positivt som görs i samhället.

Konceptet för Giving Tuesday är enkelt, ge en gåva eller av din tid och uppmuntra även andra att göra samma sak. Många av oss gör redan massor av bra saker, låt oss fortsätta med det och genom att berätta om goda initiativ inspirera fler att göra samma sak.

Själv gör jag som jag gör så många andra dagar på året, men värt att uppmuntra fler att göra, att samla saker som inte används, är urvuxna eller dylikt, och ge till en insamlingsorganisation, bli blodgivare eller något annat du känner är viktigt för dig. Att bidra ideellt eller ge en gåva till människorättsorganisationer eller andra föreningar som värnar för vår planets bästa är en annan god sak.

Även organisationer deltar i dagen genom egna Giving Tuesday-kampanjer med fokus på just sin insamling eller engagemang. Där kan du hitta det område du brinner särskilt för. Läs mer om alla initiativ eller anmäl din egen aktivitet på Giving Tuesdays webbplats.

 

White Monday

I takt med att intresset och förståelsen för vikten av att fokusera på hållbara alternativ istället för konsumtion har ökat har vi även fått se initiativet White Monday lanseras. Det handlar om att ta fokus från nykonsumtion och det fina med att dela. Att satsa på att laga, hyra och återanvända saker istället för att köpa nytt.

Anna Velander Gisslén

 

Anna Velander Gisslén är en driven kommunikatör som brinner för hållbarhet och växtbaserad mat. Hon driver den populära vegobloggen Vego Eco som rankats av kommunikationsföretaget Cision som en av Sveriges främsta vegobloggar. För att ta del av produktrecensioner, opinionstexter och recept, besök sajten här.

 

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.