Mat & Klimat

Cementindustrin hot mot indiska saffransodlare

En av Kashmirs odlare av världens dyraste krydda håller upp en saffranskrokus. I ”saffransstaden” Pampore oroar sig befolkningen nu för sin framtid. (Foto: Umer Asif / IPS)

28 december 2020

Minst 19 000 familjer i orten Pampore i södra Kashmir lever på att samla in saffranskrokusens dyrbara pistiller. Men nu hotas odlarnas försörjning av de många nya cementfabriker som har byggts i området.

Den 36-årige saffransodlaren Mubeen Yasin går över ett fält där mängder av väldoftande saffranskrokusar växer. Han oroar sig över att de vackra omgivningarna snart kommer att vara försvunna.

Han bor i Pampore, som ligger i den indiska delen av den våldsdrabbade delstaten Kashmir. Orten är känd för sina blommor och brukar kallas för ”saffranstaden”, eftersom det är en av få platser i världen där saffranskrokusen fortfarande växer. Blommans torkade pistiller används för att tillverka världens dyraste krydda.

Det höga priset på saffran hänger samman med att produktionen kräver stora arbetsinsatser både före och efter skörden. Saffransblommorna måste plockas tidigt på morgonen då de slår ut och varligt transporteras till de platser där pistillerna plockas ur blommorna. Till ett kilo saffran krävs det många tusentals så kallade pistillmärken, och arbetet kan enbart utföras för hand.

Iran är ett av få andra länder i världen som producerar saffran, och det mesta som hamnar på världsmarknaden kommer därifrån. Den saffran som odlas i Kashmir anses dock av många konnässörer vara den finaste i världen.

 

Kraftigt minskade skördar

Men produktionen här i Pampore är hotad. Under det senaste decenniet har allt fler cementfabriker anlagts i området – och den verksamheten har visat sig vara mycket skadlig för saffranskrokusen.

Forskaren Fayaz Ahmad Dar har gjort en studie som visar att skördarna har minskat kraftigt för de saffransodlingar som ligger i närheten av cementfabrikerna. Det beror på att fabrikerna förorsakar föroreningar och sprider ett damm som är mycket skadligt för blommorna. Och eftersom många av de nya fabrikerna har byggts nära saffransodlingar har effekterna blivit stora, konstaterar Fayaz Ahmad Dar.

Samtidigt befarar saffransodlarna att situationen bara kommer att förvärras och att deras odlingar med tiden kommer att slås ut. Detta eftersom den indiska regeringen har meddelat att man tänker satsa på en utbyggnad av antalet fabriker i Kashmir. Planen har skapat stor oro, trots regeringens löften om att inga jordbruksmarker kommer att tas i anspråk.

– De planerar för en massiv industrialisering i Kashmir. Ett fåtal cementfabriker har haft förödande effekter för saffranet – då kan man bara tänka sig vad som kommer att hända om hundratals fler industrier skull anläggas här, säger Mubeen Yasin till IPS.

Peerzada Ummer / IPS

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Göran Hådén

Analys: Forskarna underkänner klimatpolitiken

I söndags hade SVT Agenda en över två timmar lång genomgång av klimatpolitiken, där några av landets främsta forskare redogjorde för vad som behövdes på olika områden, vilket sedan riksdagspartiernas klimatpolitiska talespersoner fick kommentera.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torkor och utarmade åkrar driver bönder i fattigdom

Återkommande torkor och minskad bördighet har slagit hårt mot stora områden av jordbruksmarker i Afrika – vilket förvärrat fattigdomen för många bönder. En av de drabbade är Jenifer Kamba i Kenya, som inte längre kan försörja sig på sina odlingar.

Inrikes
Mat&Klimat

Svenska kycklingfabriker bidrar till avskogning i Amazonas

Enorma mängder soja skeppas varje år från Sydamerika till EU för att föda de miljardtals snabbväxande turbokycklingar som hålls i kycklingindustrin. Det framkommer i en ny rapport som granskar svenska bankers roll i avskogningen i Sydamerika.

Klimat
Niclas Malmberg

Studie: Slopade mängdrabatter kan minska matsvinnet

Mängdrabatter leder till ökat matsvinn. Det visar en ny studie som är framtagen på uppdrag av Livsmedelsverket. Det är i hemmen det största matsvinnet sker, och matsvinnet i hemmen orsakas i stor utsträckning av att folk köper hem mer mat än vad man egentligen behöver.

Klimat
IPS Inter Press Service

Chilensk storsatsning på grön vätgas kan möta hinder

Chile planerar att bli en världsledande producent av billig grön vätgas – genom att utnyttja landets stora möjligheter att utvinna sol- och vindenergi. Samtidigt står satsningen inför utmaningar i form av höga investeringskostnader och begränsade vattentillgångar.

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska