Mat & Klimat

Cementindustrin hot mot indiska saffransodlare

En av Kashmirs odlare av världens dyraste krydda håller upp en saffranskrokus. I ”saffransstaden” Pampore oroar sig befolkningen nu för sin framtid. (Foto: Umer Asif / IPS)

28 december 2020

Minst 19 000 familjer i orten Pampore i södra Kashmir lever på att samla in saffranskrokusens dyrbara pistiller. Men nu hotas odlarnas försörjning av de många nya cementfabriker som har byggts i området.

Den 36-årige saffransodlaren Mubeen Yasin går över ett fält där mängder av väldoftande saffranskrokusar växer. Han oroar sig över att de vackra omgivningarna snart kommer att vara försvunna.

Han bor i Pampore, som ligger i den indiska delen av den våldsdrabbade delstaten Kashmir. Orten är känd för sina blommor och brukar kallas för ”saffranstaden”, eftersom det är en av få platser i världen där saffranskrokusen fortfarande växer. Blommans torkade pistiller används för att tillverka världens dyraste krydda.

Det höga priset på saffran hänger samman med att produktionen kräver stora arbetsinsatser både före och efter skörden. Saffransblommorna måste plockas tidigt på morgonen då de slår ut och varligt transporteras till de platser där pistillerna plockas ur blommorna. Till ett kilo saffran krävs det många tusentals så kallade pistillmärken, och arbetet kan enbart utföras för hand.

Iran är ett av få andra länder i världen som producerar saffran, och det mesta som hamnar på världsmarknaden kommer därifrån. Den saffran som odlas i Kashmir anses dock av många konnässörer vara den finaste i världen.

 

Kraftigt minskade skördar

Men produktionen här i Pampore är hotad. Under det senaste decenniet har allt fler cementfabriker anlagts i området – och den verksamheten har visat sig vara mycket skadlig för saffranskrokusen.

Forskaren Fayaz Ahmad Dar har gjort en studie som visar att skördarna har minskat kraftigt för de saffransodlingar som ligger i närheten av cementfabrikerna. Det beror på att fabrikerna förorsakar föroreningar och sprider ett damm som är mycket skadligt för blommorna. Och eftersom många av de nya fabrikerna har byggts nära saffransodlingar har effekterna blivit stora, konstaterar Fayaz Ahmad Dar.

Samtidigt befarar saffransodlarna att situationen bara kommer att förvärras och att deras odlingar med tiden kommer att slås ut. Detta eftersom den indiska regeringen har meddelat att man tänker satsa på en utbyggnad av antalet fabriker i Kashmir. Planen har skapat stor oro, trots regeringens löften om att inga jordbruksmarker kommer att tas i anspråk.

– De planerar för en massiv industrialisering i Kashmir. Ett fåtal cementfabriker har haft förödande effekter för saffranet – då kan man bara tänka sig vad som kommer att hända om hundratals fler industrier skull anläggas här, säger Mubeen Yasin till IPS.

Peerzada Ummer / IPS

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Inrikes
Göran Hådén

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Djurrätt
Anna Velander Gisslén

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt
Martin Smedjeback

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Translate »