Mat och Klimat

Cementindustrin hot mot indiska saffransodlare

En av Kashmirs odlare av världens dyraste krydda håller upp en saffranskrokus. I ”saffransstaden” Pampore oroar sig befolkningen nu för sin framtid. (Foto: Umer Asif / IPS)

28 december 2020

Minst 19 000 familjer i orten Pampore i södra Kashmir lever på att samla in saffranskrokusens dyrbara pistiller. Men nu hotas odlarnas försörjning av de många nya cementfabriker som har byggts i området.

Den 36-årige saffransodlaren Mubeen Yasin går över ett fält där mängder av väldoftande saffranskrokusar växer. Han oroar sig över att de vackra omgivningarna snart kommer att vara försvunna.

Han bor i Pampore, som ligger i den indiska delen av den våldsdrabbade delstaten Kashmir. Orten är känd för sina blommor och brukar kallas för ”saffranstaden”, eftersom det är en av få platser i världen där saffranskrokusen fortfarande växer. Blommans torkade pistiller används för att tillverka världens dyraste krydda.

Det höga priset på saffran hänger samman med att produktionen kräver stora arbetsinsatser både före och efter skörden. Saffransblommorna måste plockas tidigt på morgonen då de slår ut och varligt transporteras till de platser där pistillerna plockas ur blommorna. Till ett kilo saffran krävs det många tusentals så kallade pistillmärken, och arbetet kan enbart utföras för hand.

Iran är ett av få andra länder i världen som producerar saffran, och det mesta som hamnar på världsmarknaden kommer därifrån. Den saffran som odlas i Kashmir anses dock av många konnässörer vara den finaste i världen.

 

Kraftigt minskade skördar

Men produktionen här i Pampore är hotad. Under det senaste decenniet har allt fler cementfabriker anlagts i området – och den verksamheten har visat sig vara mycket skadlig för saffranskrokusen.

Forskaren Fayaz Ahmad Dar har gjort en studie som visar att skördarna har minskat kraftigt för de saffransodlingar som ligger i närheten av cementfabrikerna. Det beror på att fabrikerna förorsakar föroreningar och sprider ett damm som är mycket skadligt för blommorna. Och eftersom många av de nya fabrikerna har byggts nära saffransodlingar har effekterna blivit stora, konstaterar Fayaz Ahmad Dar.

Samtidigt befarar saffransodlarna att situationen bara kommer att förvärras och att deras odlingar med tiden kommer att slås ut. Detta eftersom den indiska regeringen har meddelat att man tänker satsa på en utbyggnad av antalet fabriker i Kashmir. Planen har skapat stor oro, trots regeringens löften om att inga jordbruksmarker kommer att tas i anspråk.

– De planerar för en massiv industrialisering i Kashmir. Ett fåtal cementfabriker har haft förödande effekter för saffranet – då kan man bara tänka sig vad som kommer att hända om hundratals fler industrier skull anläggas här, säger Mubeen Yasin till IPS.

Peerzada Ummer / IPS

Fler artiklar av denna författare

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa