Mat & Klimat

Danmark avlivar 15 miljoner minkar efter utbrott av muterat coronavirus

Coronavirus har upptäckts på en fjärdedel av svenska minkfarmer, men regeringen och Jordbruksverket avvaktar med åtgärder (Foto: Oikeutta eläimille, licensed under CC BY 2.0)

Den danska regeringen inför ett totalförbud mot minknäringen sedan minst tolv personer smittats av ett muterat coronavirus från landets pälsfarmer. 15 miljoner minkar kommer att avlivas inom kort vilket förmodligen kommer att innebära slutet för den danska minkbranschen. 

Svenska myndigheter och regeringen avvaktar dock med att vidta åtgärder – trots att coronavirus påträffats i ett tiotal farmer i runt om i landet.

 

Viruset härjar i europeiska farmer

Det var under onsdagen som Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) gav beskedet att alla landets 1080 minkfarmer måste stänga omedelbart. Danmark är världens största producent av minkpälsar, och enligt polischef Thokild Fogde rör det sig om mellan 15 till 17 miljoner minkar som nu måste avlivas i förtid.

Regeringens besked kom efter uppgifter i tidningen Politiken om en rapport från Statens serum institut, som pekar på en mutationsrisk när coronaviruset överförs från mink till människa. Minst tolv personer bär nu på ett muterat virus. Den stora faran med dessa mutationer ligger i att antikroppar och ett framtida vaccin förmodligen inte kommer vara verksamt mot den nya virusformen.

Coronaviruset har länge härjat i europeiska minkfarmer. Hälften av smittfallen i norra Danmark har en koppling till minkindustrin, enligt  landets hälsominister Magnus Heunicke. Smitta har även påträffats i farmer i Tyskland, USA och Spanien. I Nederländerna var det så illa att det drev fram en permanent nedstängning av hela branschen.

Minken är ett mårddjur och en nära släkting till palmmården som troligen låg till grund för det första utbrottet i Wuhan i vintras. 

 

Smitta på en fjärdedel av svenska minkfarmer

Svenska Djurens Rätt uppmanar nu regeringen och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett öppet brev att ta den här frågan på allvar och följa Danmarks exempel. 

– Det som kommer fram från minkfarmer i Danmark är oerhört allvarligt, det handlar om en helt ny variant av covid-19. I värsta fall kan pälsdjursindustrin lägga krokben för hela kampen mot pandemin. Det är bra att Danmark agerar nu, men de borde agerat tidigare, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

Hittills har coronavirus upptäckts på 10 av landets 40 minkfarmer, bland annat i Sölvesborg. Men Sverige följer inte Danmarks beslut.

– Vi har inte sett den muteringen av virus i Sverige som man har sett i Danmark, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, till TT.

I Sverige är det endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet som aktivt verkar för ett totalförbud av pälsnäringen. Mat och Klimat ställde frågan till Socialdemokraterna i september:

– Den S-ledda regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att utreda välfärden hos minkar inom pälsdjursproduktionen och de har fastslagit att den förbättrats sen 2012 men att mer studier behöver göras. Det är viktigt att hela tiden utvärdera djurhållningen och att forskning och beprövad erfarenhet ligger till grund för de politiska besluten. Därför är vi, om nya fakta kommer upp på borde beredda att agera i enlighet med det, sade riksdagsledamot Malin Larsson (S).

Bland ungdomsförbunden finns det utöver Grön Ungdom och Ung Vänster även stöd från Ungsvenskarna för en avveckling av branschen, rapporterar Djurens Rätt.

 

Dålig djurhållning + Pandemier = Sant

Fallet med de coronasmittade minkarna belyser återigen de omfattande problemen med djurhållning på industriell skada. Nyligen kom FN:s panel för biologisk mångfald, IPBES, ut med en omfattande rapport om just detta tema.

I rapporten fastslås att handeln med vilda djur, klimatförändringar och miljöförstöring kraftigt ökar risken för pandemier och att världens beslutsfattare bör göra allt i sin makt för att åtgärda dessa problem. Att arbeta förebyggande på detta sätt skulle bara kosta en bråkdel av den summa som nu går åt att hantera konsekvenserna av pandemin, skriver de i rapporten.

Samtidigt som coronaviruset muterar i danska minkfarmer har ett annat virus dykt upp i vårt närområde – denna gång med koppling till köttindustrin. 200 000 kycklingar ska nu avlivas i Nederländerna då flera fall av fågelinfluensa konstaterats på en gård i staden Puiflijk, rapporterar TT. Smittan har även konstaterats på gårdar i Tyskland och Storbritannien. Enligt WHO har viruset spridits av flyttfåglar och risken att människor ska drabbas denna gång anses vara låg. 

 

Uppdatering 6/11:

Under fredagen kom uppgiter att coronaviruset genomgått flera olika mutationer i Danmark. Totalt har nu 214 danskar smittats av någon form av muterad mink-corona, rapporterar TT. Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi vid Syddansk Universitet, varnar för att smittan redan spridit sig långt utanför regionen. 

– Det är väldigt bekymrande, men det kan inte komma som en överraskning för någon. Det har närmast stått en vidöppen dörr, genom vilken personer har flugit in från Östeuropa till de danska minkfarmarna och tillbaka igen, säger Hans Jørn Kolmos till tidningen.

Michael Abdi Onsäter

SENASTE NYHETERNA

Recept
Redaktionen

Vegansk trepeppargryta med pasta – 0,4kg CO2e

Den här vegetariska grytan med flera olika sorters peppar har varit en favorit i flera år. Den är otroligt mustig, kryddig på precis rätt sätt och går att variera med allt från vegobitar som här, eller varför inte extra svamp, bönor eller kikärtor. Servera med kokt ris, pasta eller potatis.

Miljö
IPS Inter Press Service

Zimbabwe: Skadeinsekter bekämpas med naturliga fiender

En invasiv typ av fruktflugor har blivit allt vanligare i södra Afrika – och effekterna är mycket kännbara för många odlare som tvingas se stora delar av sina skördar gå förlorade. Men nu har flugorna börjat bekämpas med hjälp av dess naturliga fiender.

Hälsa
Michael Abdi Onsäter

Minskade metanutsläpp: en lågt hängande frukt i den globala klimatkampen

Att minska utsläppen av metan är bland det mest kostnadseffektiva som världssamfundet kan göra för att bromsa den eskalerande klimatkrisen, enligt en ny FN-rapport. Det handlar bland annat om att täppa till läckor i fossilsektorn och att gå över till ett mer växtbaserat matsystem. Åtgärderna skulle dessutom rädda hundratusentals liv per år.

Klimat
IPS Inter Press Service

FN: Nya åtgärder krävs för att skydda världens skogar

Pandemin har inneburit ytterligare ett hot mot arbetet för att skydda världens skogar – men krisen har också satt ljuset på hur viktig frågan är. Det som krävs nu är starkare åtgärder, konstateras i en ny FN-rapport.

Translate »