Mat och Klimat

De kämpar för att väcka snoozande politiker - "akut läge"

Aktivistgruppen vill att regeringen agerar och utlyser klimatnödläge, samt påskyndar omställningen mot ett växtbaserat matsystem. (Foto: Animal Rebellion Stockholm)

10 december 2020

 

Under en månads tid har aktivister från nätverket Animal Rebellion samlats varje kväll vid Sagerska Huset för att uppmana stasministern att utlysa klimatnödläge. De har genomfört fredliga olydnadsaktioner som lett till flera polisingripanden med rättsliga påföljder. Mat och Klimat har talat med Linda Lindström, en av aktivisterna på plats.

“Jag är här från hjärtat, inte för att det är kul. Utlys klimatnödläge nu!”, ropar en av aktivisterna i ett klipp som gruppen delat på sociala medier. Polisen har spärrat av området kring Sagerska Huset och omhändertar de som försöker ta sig över.

Aktionerna har pågått i snart en månad, och kommer som en fortsättning på Albin Björks uppmärksammade hungerstrejk utanför Riksdagen. Den nya kampanjen går under namnet ALARM, och genomförs av Animal Rebellion och systerorganisationen Extinction Rebellion. 

– Varje kväll de senaste drygt tre veckorna har vi tillsammans med Extinction Rebellion utfört en del civil olydnad utanför Sagerska Huset där statsministern bor för att väcka honom så han kan utlysa klimatnödläge. Häromdagen utlyste Nya Zeelands regering klimatnödläge och häromveckan gjorde även Japan det. Vad väntar vår regering på?, undrar Linda Lindström.

 

Djurens rebeller

Många har nog hört talas om Extinction Rebellion (XR) – aktivistgruppen som genom vägblockader och andra uppseendeväckande demonstrationer över hela världen tvingat till sig en global megafon i klimatkampen. Men det är kanske inte lika många som har koll på Animal Rebellion:

– Animal Rebellion Stockholm bildades för ett år sedan, hösten 2019, och idag är vi ett tiotal aktiva rebeller Stockholm. 

Gruppen bildades ursprungligen ur en gren av XR och har samma krav på samhällsförändring som systerorganisationen – det är en icke-hierarkisk, fredlig, internationell rörelse som arbetar för radikal och akut omställning med civil olydnad som medel. 

Utöver XR:s krav på klimatnödläge, snabb omställning och en medborgarförsamling för klimat- och ekologisk rättvisa, kämpar Animal Rebellion för att politiker och andra beslutsfattare ska skynda på omställningen mot ett växtbaserat matsystem.

– Det är den enda rätta vägen att gå för att undvika en klimatkollaps. Alla rapporter visar på det. Vi kräver en politisk förändring – en systemförändring – omgående. Ändra maten – inte klimatet! säger Linda Lindström.

Utöver demonstrationerna vid Sagerska, så ordnar gruppen även manifestationer utanför Riksdagen varje torsdag sedan i början av september. 

– Nu i december månad sjunger vi klassiska julsånger med växtbaserat budskap. Under hösten har vi delat ut flygblad till Magdalena Andersson (S) vid flera tillfällen samt Per Bolund (MP) och Jens Holm (V). 

 

Med civil olydnad som medel

De senaste veckornas ALARM-aktioner utanför Sagerska är del av en bredare kampanj för att “väcka statsministern” och få regeringen att utlysa klimatnödläge – likt regeringarna i Irland, Nya Zeeland och Japan. När poliserna spärrat av området, har flera aktivister valt att fortsätta ändå.

– Vår filosofi är icke-våld och civil olydnad, vilket är nödvändigt att ta till då vi befinner oss mitt i en klimatkris och vår regering inte agerar på den. Fredlig civil olydnad har länge varit en metod för samhällsförändring, som bland annat givit oss kvinnlig rösträtt, säger Linda Lindström.

När jag frågar henne hur hon upplevt polisens agerande får jag ett nyanserat svar. Ibland är de trevliga och öppna för samtal, men vid andra tillfällen är de mer bryska och lite hårdhänta, berättar hon.

– Jag tror vårt budskap har fått många poliser att tänka till själva. Härom kvällen utanför Sagerska frågade en polis vem det var som höll talet då Stefan Löfvén talar om vår klimatkris, som vi spelade upp. När vi berättade att det var statsministern själv som talade, såg polisen frågande på oss och plötsligt gick det upp för honom hur konstig situationen är att regeringen inte agerar och utlyser klimatnödläge. 

Aktivisterna tar varje tillfälle för att nå ut med budskapet och pratar med både poliser och förbipasserande, berättar hon.

– En av våra rebeller blev bortkörd och i polisbilen hade hon ett mycket bra samtal med en polis som själv ville ställa om till en växtbaserad kost på grund av rådande klimatkris. 

 

Går in i en ny fas

Den 6 december meddelar aktivisterna på sociala medier att kampanjen tar en paus för “vila, återhämtning och reflektion”. Polisernas agerande har “tagit en skarp vändning mot en mörk plats” skriver de, där “aktivisterna möttes med onödigt stryk”.

Stockholmspolisen själva säger till Mat och Klimat att de inte behövt bruka något våld, eftersom demonstranterna inte varit våldsamma. Däremot har de spärrat av området runt Sagerska, för att “skydda byggnaden och bostaden från skadegörelse”

– Inga av demonstranterna har varit gripna utan varit omhändertagna enligt PL 13 §, dvs omhändertagna och därefter hållit förhör med de misstänkta. Brottsrubriceringen är ohörsamhet gentemot ordningsmakten, skriver en presstalesperson i ett mail.

Flera av aktivisterna inväntar nu rättsliga förhandlingar och eventuella påföljder, men gruppen ska fortsätta genomföra fredliga aktioner framåt.

– Vi kommer fortsätta att sätta press på regeringen för att de ska utlysa klimatnödläge nu, som 33 andra länder i världen redan har gjort. Vi kommer fortsätta med civil olydnad som medel och alltid bemöta poliser med icke-våld, säger Linda Lindström.

Michael Abdi Onsäter

Fler artiklar av denna författare

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa