Mat & Klimat

Debatt: Stöd utvecklingen av proteingrödor!

En statlig satsning på baljväxter skulle minska behovet av handelsgödsel och göra oss mer självförsörjande, skriver Elsa Laurell (Foto: Sonja Langford, Unsplash)

23 mars 2021

I stället för köttskatt – som kan vara svårt att genomföra politiskt och praktiskt – bör samhället snarast genomföra storskaliga satsningar på att stödja odlingen av proteingrödor i landet, skriver debattören.

Det har skrivits en del om köttskatt och baljväxter i Mat och Klimat. Personligen har jag svårt att hålla för troligt att våra politiker skulle ha mod att kräva en skatt på kött, då en sådan inte verkar vara speciellt gångbar rent politiskt.

En annan väg att gå kan vara att ge stöd till baljväxtodling som bidrar till kvävefixering av våra jordar och därmed kan minska behovet av handelsgödsel. För att undvika monokulturer av baljväxter vore det värdefullt att utöka sortimentet av dessa kanske med bland annat gullupin, som har provats i Tyskland.

En minskad sårbarhet och ökad självförsörjning av proteingrödor skulle förslagsvis kunna uppnås med odling av industrihampa, vars frön har en hög proteinkvalitet. Av skalade hampafrön kan man bland annat göra en välsmakande växtmjölk med goda näringsvärden bara genom att blötlägga de skalade fröna och mixa dem.

Från dessa frön kan man även industriellt pressa en välsmakande olja med fin fettsyrasammansättning med bland annat omega-3. Hela hampaväxten erbjuder så många användningsområden, och den kan odlas i praktiskt taget hela landet då den lär klara lite kallare klimat även i våra nordligare delar.

 

Hampamjölk är ett både välsmakande och nyttigt alternativ till komjölk

(Foto: veganphotographer.uk)

 

Genom att ta till vara de resterande växtdelar som inte kan användas från såväl hampa som andra vegetabilier borde vi kunna utvinna biogas i en bra mycket större utsträckning mot vad vi gör i dag.

Det har skrivits mycket om biobränsle under senaste tid, men biogasframställningen verkar ha kommit lite i skymundan. Att ge biogas framställning och proteingrödor samt inhemskt producerade grönsaker och rotsaker ett rejält stöd skulle vara välkommet med det snaraste till vårt lands jordbruk och livsmedelsförsörjning. Att slopa moms på dessa livsmedel vore verkligen att rekommendera.

resursmat.se finns en veckas matförslag med enbart vårt eget lands vegetabiliska livsmedel och beräkningar på hur stor yta detta vegetabiliska koncept skulle frigöra för odling av andra grödor som kan producera biogas bland annat.

Detta arbete gjordes för cirka tio år sedan och mycket har hänt sedan dess, men det borde kunna ge en viss inblick i hur mycket resurser vi kan frigöra genom att i större utsträckning satsa på vegetabilieproduktion.

Givetvis måste man inte slaviskt följa matförslagen utan kan modifiera dem efter egna tillgångar och önskemål av vissa animalier. Syftet är ju att visa på hur man kan öka mångfalden och minska sårbarheten speciellt i en krissituation. I dag finns det några fler proteingrödor och oljeväxter jämfört med för tio år sedan då arbetet Resursmat gjordes, men det skulle vara välkommet med ett större utbud av dessa grödor, varför de förtjänar ett rejält statligt stöd som ett eventuellt alternativ till köttskatt.

Elsa Laurell, Kinna

Se även: Hur bryter vi dödläget för svenska baljväxter?

Se även: Ny studie: Stor skillnad på svenska och importerade baljväxter

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Inrikes
Göran Hådén

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Djurrätt
Anna Velander Gisslén

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt
Martin Smedjeback

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Translate »