Mat och Klimat

Fossila bränslen subventioneras med enorma belopp

21 november 2021

Samtidigt som världens politiker diskuterar de åtgärder som krävs för att bemöta klimatkrisen så subventionerades den fossila bränsleindustrin bara under förra året med hisnande 5,9 biljoner dollar. Och det är en siffra som förväntas öka ytterligare, visar en rapport från Internationella valutafonden, IMF.

 

11 miljoner i minuten

Enligt den färska studien uppgick subventionerna som gynnade fossila bränslen under 2020 till motsvarande hela elva miljoner dollar i minuten. Dessutom beräknas subventionerna att stiga ytterligare, till nästan sju biljoner dollar till 2025.

Experter är överens om att det är nödvändigt att omedelbart inleda en utfasning av olja, kol och naturgas för att hejda klimatförändringarna. Samtidigt visar en annan ny granskning att världens länder i stället planerar att kraftigt utöka energiproduktionen med hjälp av fossila bränslen.

Enligt IMF var en mindre del av subventionerna direkta stöd i form av bland annat skattelättnader. Lejonparten av stödet utgörs i stället av indirekta subventioner, genom att inga kostnader tas ut för de hälsoskador som de fossila bränslena orsakar genom luftföroreningar, värmeböljor och andra miljökonsekvenser som industrin förorsakar.

Rapportförfattarna uppger att om de fossila bränslenas verkliga kostnader togs ut så skulle de globala koldioxidutsläppen kunna minskas med en tredjedel – vilket skulle vara ett stort steg mot att uppnå Parisavtalets 1,5-gradersmål. Om subventionerna togs bort skulle det dessutom innebära stora ekonomiska fördelar för världens länder och rädda nästan en miljon människoliv om året genom minskade luftföroreningar.

 

 

Ny allians mot bidragen

I samband med det nyligen avslutade klimatmötet i Glasgow kommenterade FN:s generalsekreterare António Guterres uppgifterna i IMF-rapporten genom att påpeka att ”löften ekar tomt när den fossila bränsleindustrin fortfarande mottar biljoner i subventioner”, och ”när länder fortfarande bygger kolkraftverk”.

Vid mötet lanserade Danmark och Costa Rica samtidigt en ny allians för nationer och regioner som förbinder sig att fasa ut produktionen av kol, olja och gas. Den har dock hittills bara lyckats samla elva medlemmar, däribland Sverige. I samband med lanseringen konstaterade Costa Ricas miljöminister Andrea Meza:

– Varje dollar som investeras i projekt för fossila bränslen innebär att en dollar mindre går till förnybara satsningar och miljöskydd.

Emilio Godoy / IPS

 

Fler artiklar av denna författare

Visited 6 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa