Mat & Klimat

Matjätten Nestlé satsar på grönare mat - labodlat och växtbaserat på menyn

Förra året lanserade Nestlé en växtbaserad variant av tonfisk under namnet Sensational Vuna. Det är bara en av många gröna satsningar som den globala matjätten gjort på senare tid

23 augusti 2021

Det kontroversiella megaföretaget Nestlé har på senare tid tagit flera steg för att anpassa sig till en mer klimat- och miljömedveten konsumentmarknad. Utöver satsningar på växtbaserat har företaget gett sig in i labodlat kött genom ett partnerskap med israeliska Future Meats.

Det Schweiz-baserade multinationella bolaget Nestlé har under sin 150 år långa historia varit inblandat i en mängd olika kontroverser, främst i låginkomstländer världen över. Men för ett antal år sedan började företaget ge sig in på den växtbaserade marknaden. 2017 tog de över anrika vegvarumärken som Garden Gourmet (som i Sverige går under namnet Hälsans Kök), och Sweet Earth. Förra året lanserade Nestlé sin första växtbaserade sjömatsprodukt Sensational Vuna – en ärtbaserad variant på tonfisk som finns att hitta i USA, Schweiz och Tyskland. 

Och resan mot grönare mat fortsätter. För ett par veckor sedan lanserade Nestlé-ägda Freshly en rad nya veganska färdigrätter under varumärket Purely Plant, med rätter inspirerade från hela världen. Satsningen kan ses i ljuset av 65 procent av företagets kundbas nu identifierar sig som flexitarianer, enligt egna marknadsanalyser.

 

Purely Plant erbjder en hel del olika växtbaserade rätter från alla världens hörn. (Bild: Purely Plant)

Världens första cellköttsfabrik

Men det är inte bara den växtbaserade maten som lockar matjättar som Nestlé. 2010-talet har sett det så kallade odlade köttet gå från vetenskaplig dröm till verklighet, och på flera håll i världen pågår nu en kapplöpning för att dra igång massproduktionen av odlat kött och göra den ekonomiskt gångbar.

Nestlé bekräftade förra månaden att de inlett ett samarbete med israeliska pionjärerna Future Meat Technologies för att ta in deras produkter i framtida matvaror. Förra året öppnade företaget vad de själva benämner som “världens första industriella cellköttsfabrik” med kapacitet att producera 500 kg odlat kött varje dag, i form av kyckling, lamm och fläsk. “Köttet” produceras genom att använda en liten mängd djurceller som sedan tillåts växa artificiellt och är alltså inte att betrakta som växtbaserat.

– Vi har under lång tid investerat i vår proteinexpertis inom växtbaserade livsmedel. För att komplettera vår strävan utforskar vi även teknologier som kan leda till djurvänliga alternativ som är näringsrika, hållbara och nära kött, i fråga om smak och konsistens.

 

Är det odlade köttet en del av framtidens kök? (Bild: Future Meat)

 

En optimistisk bransch

Utvecklingen av odlat kött sker på flera håll i världen, men kanske framförallt i Singapore – som i vintras blev första land att godkänna försäljningen av den nya proteinkällan. Här finns bland annat amerikanska Eat Just, som utvecklat en sorts odlad kyckling. Shiok Meats är ett annat företag som kommit långt vad gäller odlad sjömat. Nyligen skrev vi även om USA-baserade Perfect Day, som tagit fram mejeriprodukter odlade med hjälp av svamp som ska vara molekylärt identiska med den animaliska varianten och som redan finns att hitta i Nick’s glassar i USA.

De stora utmaningarna för denna nya bransch är både byråkratiska och ekonomiska, men läget förändras snabbt. Priset för 100 gram av Future Meats odlade kyckling har nu fallit till 4 dollar, och kommer troligen halveras inom loppet av ett år. Enligt konsultfirman Kearney kan labodlat protein stå för hela 35 procent av den globala köttmarknaden år 2040, och enligt Barclays kan den stå för 10 procent redan om ett årtionde.

 

De växtbaserade äggmakarna Eat Just utvecklar odlad kyckling i sin fabrik i Singapore (Bild: Eat Just)

 

Michael Abdi Onsäter

 
Intervju om växtbaserad fisk med Tom Johansson från Hooked Foods

 

Se även: 3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Se även: Växtbaserat fortsätter att öka kraftigt i Europa

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Mat&Klimat

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Klimat
Mat&Klimat

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Klimat
Mat&Klimat

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Klimat
IPS Inter Press Service

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimat
Göran Hådén

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska