Mat & Klimat

På resa genom en värld av slöseri - recension av “Svinnlandet”

Andreas Jakobsson bjuder på en resa genom Svinnlandets och dess slösaktiga mekanismer på makro och mikronivå. (Foto: Lena Granefelt)

10 januari 2021

Andreas Jakobsson har skrivit en bok om dumpstring som är en kombination av handbok och reportage. I 13 kapitel letar han sig fram bland sopkärl och potatisåkrar, på jakt efter orsakerna bakom det enorma resursslöseriet i vårt matsystem.

Med utgångspunkt i de reportage han skrev för tidskriften Hunger 2014 har Jakobsson skapat en skrämmande beskrivning av vad som händer bakom kulisserna i ett rikt i-land som Sverige, på samma gång som det är en uppmuntrande förteckning över möjligheterna därav.

Bokens snygga omslag ser ut som det vore en kokbok för vegetariska anarkister, men det är inte enbart den målgruppen som kan ha behållning av boken. Liksom föregångsverken The Art & Science of Dumpster Diving (1992) av den högervridne amerikanen John Hoffman, och Waste (2000) av brittiske akademikern tillika rostbröd-ölbryggaren Tristram Stuart, är detta en bok för nyfikna personer som vill lyfta på förlåten och se vad som finns där att införskaffa.

Svinnlandet utkom år 2015 och gavs ut på Offside Press förlag.

 

En värld av slöseri

I 13 kapitel letar sig Jakobsson fram: i sopkärlen bakom matbutikerna, i intervjuer på butiksägarens kontor och på potatisåkrar, på jakt efter orsaker till det enorma resursslöseriet i svensk livsmedelsförsörjning.

De första tre kapitlen beskriver hans eget inträde i dumsptringens värld. Sedan följer två kapitel om missuppfattningar kring både ”Bäst Före”-datum och matsvinnets statistik.

Resten av boken varvar stort anslagna samhällsperspektiv med krassa och direkta rapporter från nattliga dumpstringsturer (fynd av bl a gorgonzolaost för 10 000 kronor)

Det blir många angrepp på de svinnökande effekterna av marknadsekonomins mekanismer. Till exempel lyfts tillfälliga kampanjer och produktnyheter fram som marknadsföringsknep för att väcka kundernas intresse, vilket tyvärr leder till ökat svinn.

Den snedfördelade skulden tas upp: hur individer beskylls för att vara den största orsaken till matsvinn genom sin slarviga hushållning. Genom undersökningar av den då tillgängliga statistiken pekar Jakobsson på konstigheter såsom den icke-existerande matavfallsmängden från jordbruk och fiske.

 

Hur reformerar vi Svinnlandet?

Det storskaliga blir tack och lov uppblandat med författarens konkreta tips på vad som kan göras: Dels på systemnivå; att återinföra skatter på brännbara sopor till exempel. Men även på på lokal nivå; som det härbärge i hemstaden Uppsala som lagar mat på dumpstringsfynd.

Och sist men inte minst på individnivå, när Jakobsson beskriver sitt liv utan utgifter (förutom bostadshyra) inte som modern askes. Snarare icke-konsumtion, vilket inte alls är detsamma. Butikschefen han intervjuar frågor om han gått ned i vikt sedan han börjat dumpstra. Frågan gör honom förvånad. Butikschefen förstår tydligen inte ens själv hur gott man kan leva på ”sopor”.

Personligen har denna bok spelat stor roll för mig. Med sitt uppmuntrande tonläge fick den mig att börja dumpstra och engagera mig i kampen mot matsvinn.

Andreas Jakobsson har även en blogg som heter Dumpstringslyx, som kan läsas av den som är intresserad av att följa svinnlandets slösaktiga logik i realtid.

Olof Tydén

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Inrikes
Göran Hådén

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Djurrätt
Anna Velander Gisslén

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt
Martin Smedjeback

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Translate »