Mat och Klimat

Svamppionjärerna expanderar: Mycorena bygger proteinfabrik i Falkenberg

Foodtech-startupen Mycorena började sin verksamhet på ett litet försökslabb i Göteborg 2018. Nu är planerna igång för en storskalig proteinfabrik i Falkenberg (Bild: Mycorena)

3 maj 2021

Flera tusen ton svampprotein till den svenska livsmedelsindustrin 2030. Det är målet för göteborgsbaserade uppstickaren Mycorena, som nu tar nästa steg i sin utveckling och bygger en storskalig proteinfabrik i halländska Falkenberg. Det finns “en stark vilja att investera i livsmedelsteknik”, säger grundare och VD Ramkumar Nair.

Det har bara gått ett par år sedan foodtechbolaget Mycorena började producera flaggskeppsprodukten Promyc – ett svampprotein som görs med hjälp av en speciell jäsningsprocess tillsammans rester från annan livsmedelsproduktion, till exempel brödspill. Proteinet är tänkt som ett lokalt alternativ till bland annat soja i veganska livsmedel som exempelvis burgare och biffar, och har mycket lägre klimatpåverkan än kött.

Sedan starten 2018 har företaget skalat upp flera gånger – nu senast till en pilotanläggning på Gamlestan – och intresset från investerare har varit skyhögt. För ett år sedan skapade företaget internationella rubriker när de lyckats samla över 10 miljoner kronor från olika investerare, bland annat FBG Invest och det växtbaserade investmentbolaget Kale United. 

 

Göttbullar på g 

I dagsläget finns Promyc att hitta under namnet “Väldigt Swedish Vego balls” och säljs idag på några utvalda ICA-butiker i landet. Samarbetet är en del av initiativet ICA Växa – livsmedelsjättens nya klimatprogram som ska leda till halverat klimatavtryck från kundens livsmedelsinköp till 2030 – och Ebba Fröling, projektledare och operativ chef på Mycorena – ser framför sig ett långtgående samarbete med fler produkter i framtiden.

– Vi ser ICA som en innovativ aktör inom livsmedel och handel, som vill ligga i framkant av konsumenttrender och skapa framtidens mat. Genom detta samarbete kommer vi att utveckla och testa nya produkter med Promyc som huvudingrediens. säger Ebba Fröling, projektledare och operativ chef på Mycorena.

 

 

Mycorena väckte åter uppmärksamhet när nyheten om ett samarbete med Astrid och Aporna annonserades i julas. Astrid och Aporna – det gamla anrika vegomärket som efter en tids frånvaro nu återvänt till marknaden – mycket tack vare just Kale United.

– Astrid & Aporna har alltid försökt att ligga i framkanten när det gäller smak och nu är det kul att göra det inom teknologi också med ett nytt växtprotein. Det här bevisar också vår tes att vi kan få mer utväxling och gör mer skillnad genom att bolag i vår portfölj samarbetar med varandra för att ta fram en gourmetprodukt, säger Kale Uniteds grundare Måns Ullerstam, i ett pressmeddelande. 

De nya “göttbullarna” blir varumärkets första helsvenska produkt. 

 

 

Bild: Mycorena

 

Ny vegomat i Falkenbergs livsmedelskluster

Förra veckan kom så beskedet att Mycorena AB tillsammans med Falkenbergsgruppen Fastighets AB går ihop i ett gemensamt projekt för att etablera en anläggning för storskalig produktion av svampprotein. Fabriken är helt unik av sitt slag i Skandinavien och väntas stå klar under 2022. 

– Som ett ungt bolag är det helt avgörande att vi lyckas bygga relationer med kunniga partners och med visionärer som vågar tro på oss. Vår etablering här ligger helt i linje med detta, inte minst på grund av den otroliga framåtanda som Falkenbergs kommun visar prov på. Att det även finns en stark vilja att investera i livsmedelsteknik ser vi som oerhört positivt, säger Ramkumar Nair, grundare och VD, Mycorena AB.

En anledning till att det blev just där beror på den historiskt starka mat- och dryckesindustrin i regionen, med stora aktörer som Carlsberg, Arla och Sia Glass.

– Mycorena är hjärtligt välkomna! I Falkenberg arbetar vi varje dag för att skapa Sveriges bästa företagsklimat och vi är sedan tidigare starka inom livsmedelssektorn. Vi har ett bra geografiskt läge och gott om verksamhetsmark så chansen är stor att de får många grannar i framtiden, säger kommunalrådet Per Svensson (S), kommunalråd.

Efter avslutat projekt kommer anläggningen att fungera som modellfabrik för Mycorenas fortsatta tillväxt, och ska ligga till grund för utbyggnad av produktionskonceptet både i Sverige och internationellt. Målet är att flera tiotusentals ton Promyc ska komma livsmedelsindustrin till hands innan år 2030.

Michael Abdi Onsäter

 

Se även: Flera organisationer i upprop: “krävs en politik för växtbaserad ekomat”

Se även: Växtbaserat fortsätter att öka kraftigt i Europa

Fler artiklar av denna författare

Kommentarer är stängda.

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa