Mat & Klimat

Svenska lupinsuccén skalar upp - vill nå hela landet

Lupintas grundare och VD Eslam Salah tar emot Skånska Gastronomipriset i kategorin miljö- och hållbarhet. (Foto: Pierre Orsander)

16 februari 2021

Den malmöbaserade startupen Lupinta fortsätter att röna framgångar i vegovågens spår. Företagets svenskodlade lupinfilé finns nu i 100 ICA-butiker, och planen är att nå hela den svenska marknaden inom kort. 

– Synen av vajande lupinfält i den skånska jorden ger hopp för framtiden. Lupinta har visat att närproducerade lupinfrön är ett välsmakande och fullgott alternativ till såväl kött- som sojaprotein. En ”hemodlad” råvara som förnyar och förbättrar vårt matlandskap.

Ja, så lät juryns motivation när Lupintas grundare Eslam Salah kammade hem det Skånska Gastronomipriset den 23 januari, kategori miljö- och hållbarhet. Företaget är dessutom en av tre finalister i tävlingen om att bli Årets Startup på Malmö Näringslivsgala den 18 februari.

Mycket har hänt sedan vi sist besökte Lupintas kontor i Minc-huset i Malmö våren 2020. Då hade de just lanserat sin lupintempeh – numera lupinfilé – och fanns på ett par ekobutiker, några utvalda restauranger samt på ICA Söder i Malmö. 

Idag finns den fermenterade bönfilén på 100 butiker runt om i landet, och man siktar på att nå 500 butiker vid halvårsskiftet. Det säger Salah i en intervju i Företagarnas medlemstidning. Målet 2021 är att nå hela den svenska marknaden och skala upp både produktionen och organisationen.

– Vi ska finnas hos alla matkedjor via centralavtal, inklusive onlineaktörer. Nästa år expanderar vi till andra nordiska länder, säger han.

 

Rik på protein och fiber

Sötlupin, även känd som matlupin, är en fiberrik baljväxt som odlats i Mellanöstern och Sydeuropa sedan urminnes tider. Efter att ha pluggat lantbruksvetenskap i hemlandet och på SLU kläcktes så småningom idén om att börja odla och sälja lupinprodukter i Sverige.

– I Egypten där jag kommer från äter vi sötlupin som snacks. De serveras i picklad form och är ett vanligt tilltugg i många delar av världen, framförallt i medelhavsområdet, sade Eslam Salah, till Mat och Klimat i fjol.

Det är egentligen bara sojan som kan mäta sig med lupinbönans höga proteininnehåll (ca 36 g per 100 g). Sötlupinen innehåller likt sojan samtliga aminosyror och klassas därmed som fullvärdig proteinkälla. Precis som andra baljväxter fixerar den kväve från atmosfären vilket minskar behovet av gödning. Sötlupinen går dessutom utmärkt att odla i vårt klimat, till skillnad från den konkurrerande sojabönan.

– Våra Krav-certifierade lupinbönor odlas i samarbete med bönder i såväl Skåne som i andra delar av landet. Målet är att göra lupin till ett naturligt val i hela Europa, istället för soja, säger han till Företagarna.

Än så länge är det lupinfilén som gäller för den som är sugen på svensk sötlupin, men företaget har fler järn i elden…

– Vi fortsätter produktutvecklingen och har många intressanta produkter på gång. Jag har tre anställda och förbereder en investeringsrunda.

 

Michael Abdi Onsäter

 

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Fortsatt ekonomiskt stöd till djurindustrin

Regeringen fortsätter att ösa pengar till olika samhällssektorer, motiverat med kriget i Ukraina. Näst i tur är lantbruksföretagen, där det tidigare beslutade stödpaketet på 800 miljoner kronor till dieselanvändare och 300 miljoner till gris- och fågelindustrin, nu föreslås kompletteras med ytterligare stödpaket på drygt 2 miljarder kronor, efter en överenskommelse med Centerpartiet.

Hälsa
Göran Hådén

Klimatkrisen största säkerhetspolitiska hotet?

Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan starta en storm i Europa. I vår naturligt komplexa värld har dessutom mänskligheten själva byggt system som gör enskildas globala påverkan större än någonsin, som hur vår dagliga mat påverkar vårt klimat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Mexiko väljer fossilgas framför gröna energikällor

Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.

Debatt
Carl Einerfors

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…

Krönikor
Maria Sandblad

Konsten att blunda inför det onda

Kan det finnas ett samband med krigets fasor och vår kollektiva blindhet inför vad vi, trots att vi ser oss som goda människor, gör mot försvarslösa djur, vårt dagliga förträngande av den brutala sanningen bakom det som hamnar på våra tallrikar…