Mat & Klimat

Satsningar på ekojordbruk ska minska Kubas matimport

Grönsaksodling på Finca Marta, där Fernando Funes familj med hjälp av ekologiska metoder har lyckats bemästra den svårodlade terrängen. Foto: Jorge Luis Baños/IPS

16 februari 2021

Fernando Funes startade sitt jordbruk på en övergiven, stenig och torr plats två mil utanför Kubas huvudstad Havanna för nio år sedan. Nu driver han ett framgångsrikt ekologiskt jordbruk som blivit en modell för många andra i en satsning för att stärka den inhemska matproduktionen.

Fernando Funes jordbruk har fått ett 50-tal efterföljare som också satsar på en helt ekologisk modell. Nätverket ingår i en statlig satsning för att stärka den inhemska ekoproduktionen – och minska beroendet av importerad mat, som för närvarande står bakom 70 procent av Kubas livsmedelsbehov.

Fernando Funes berättar att starten dock var mycket svår, när han kom till platsen med sin familj för nio år sedan. Till att börja med var de tvungna att försöka hitta en vattenkälla i den steniga och torra marken.

– Det var en ogästvänlig, helt övergiven plats, berättar Fernando Funes.

Med hjälp av en lokal man började de gräva efter vatten med enbart spadar. Det kom att dröja länge och brunnen hann bli mycket djup – men till sist hittade de det vatten som krävdes för att kunna förvandla gården till ett produktivt jordbruk.

I dag arbetar 20 personer på jordbruket. Vattnet från brunnen pumpas numera med hjälp av en solkraftsdriven pump och dessutom lagras regnvatten i dammar och tankar. Här finns också en biogasanläggning och behållare som värmer vatten med hjälp av solens strålar.

Längs åkrarna har man byggt terrasser för att förhindra jorderosion i samband med regn.

– Den enda platta marken på jordbruket är där huset är byggt, säger Fernando Funes.

Med hjälp av eget kompostmaterial odlas här ett flertal grödor utan någon hjälp av vare sig bekämpningsmedel eller konstgödsel.

– Det ger oss en konkurrensfördel på marknaden, tack vare mångfalden har vi större möjligheter att möta efterfrågan, säger Fernando Funes.

Honung är en annan viktig produkt. De började med en enda gammal bikupa, men i dag pågår en storproduktion av honung som främst går på export.

 

Tar socialt ansvar

Jordbruket är medlem av ett kooperativ som säljer sina grönsaker direkt till ett antal privatägda restauranger och statliga företag, medan vissa produkter skänks bort till ett lokalt center som hjälper gravida kvinnor som är i behov av stöd.

– Vi sköter hela varukedjan själva, berättar Fernando Funes.

Han menar att målet är att visa att det går att bedriva ekologiska familjejordbruk som även tar socialt ansvar – och överlever ekonomiskt.

Fernando Funes säger att personalen på jordbruket nu erbjuds bra löner och andra förmåner. Nu är målet att fler bönder i regionen ska slå in på en liknande väg.

Innan han startade sitt jordbruk arbetade Fernando Funes i 20 år som forskare och lärare i agroekologi, och han ingår numera i en statlig expertgrupp som arbetar för att utveckla varukedjorna inom landets jordbruk.

Hans jordbruk utgör en modell för ett nätverk av bönder som också är inriktade på ekologiska odlingar där producenterna själva kontrollerar hela varukedjan på egen hand.

Patricia Grogg / IPS

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Inrikes
Göran Hådén

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Djurrätt
Anna Velander Gisslén

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt
Martin Smedjeback

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Translate »