Mat & Klimat

Underjordiska p-platser blir odlingsytor – Urban Oasis växlar upp

Underjordiska p-platser blir gröna odlingsytor

Urban Oasis har sedan 2017 odlat grönsaker i ett bergrum i Liljeholmen. Den nya anläggningen ska ha en kapacitet som är 20 gånger så stor. (Foto: Urban Oasis)

25 november 2020

Kommer en del av framtidens grönsaker odlas inomhus med LED-lampor och cirkulerande vatten istället för på traditionella åkrar? Urban Oasis är ett stockholmsbaserat företag som sedan 2017 drivit en sådan pilotanläggning i ett bergrum på Liljeholmen. Nu växlar de upp rejält.

 

Yteffektiv odling utan solljus

Företaget odlar och distribuerar idag grönkål, pak choi och grönsallat till bland annat ICA, COOP och MatHem. Den fullskaleanläggning som beräknas stå klar före årsskiftet ger en upp till 20 gånger så stor produktionskapacitet.

Sverige importerar grönsaker till ett värde av mer än 25 miljarder kronor. Urban Oasis framhåller att man genom att odla där människor bor minskar transporter och klimatpåverkan, samtidigt som man tillhandahåller grönsaker som är färskare, smakar mer och är helt obesprutade. 

Vertikal odling innebär att man odlar på höjden i en ställning, vilket ger stora skördar på liten yta. Eftersom odlingen sker i bergrum har Urban Oasis LED-lampor istället för solljus, och man odlar inte i jord, utan i vatten som cirkulerar.

 

Vill vara en modell för stadsodling

Den nya anläggningen kommer uppföras intill den befintliga, och det är bland annat underjordiska parkeringsplatser som nu snabbt omvandlas till odlingsytor. I december räknar man med att kunna vara klara för att odla, och att man ska vara redo för den första skörden i januari.

– Inledningsvis kommer vi att fortsätta med de grödor vi är inkörda på, som har 21 dagars grotid, säger Öhlén Meschke, men vi har börjat titta på alla möjliga olika grödor.

Urban Oasis har inte bara ambitionen att utveckla den egna verksamheten, men hoppas vara modell för utökad stadsodling generellt. Bland de fördelar man lyfter med produktionsmetoden är att den tar mycket lite mark i anspråk, och inte leder till övergödning eller spridning av bekämpningsmedel.

Se även: Moder Matjord – Hotet mot våra jordar

 

Kräver mycket förnybar el

Den uppenbara nackdel som samtidigt finns är att i avsaknad av solljus krävs artificiell belysning och därmed el. 

– Vi har låtit analysera vår GWP (Global warming potential), och sett att i jämförelse med traditionell växthusodling i tex Spanien är den vertikala odlingen i Sverige mer effektiv, bland annat då vi kan odla året om och att avkastningen av våra skördar är högre, säger Öhlén Meschke.

En förutsättning för att en starkt elberoende odlingsmetod ska vara hållbar är emellertid att elen kommer från förnybar produktion, vilket gör att den är lämplig i Norrland och Mellansverige, men än så länge inte i alla delar av världen. Åtminstone om inte vertikalodlingen kombineras med el från exempelvis vindkraft eller solceller. Även om Urban Oasis än så länge inte planerat för egen elproduktion utesluter Öhlén Meschke inte att man kan komma att göra det framöver.

– Utifrån den lilla produktion vi haft hittills har det inte varit motiverat, men jag ser den typen av möjligheter i framtiden, kanske i samverkan med någon aktör inom förnybar elproduktion. 

Niclas Malmberg

SENASTE NYHETERNA

Kultur
Göran Hådén

Lista: De mest spelade miljölåtarna

Miljön är grunden för allt annat och centralt för många människors livskvalitet, så här följer en lista på vilka låtar som har minst en miljon spelningar i ett klipp på Youtube, om man bara räknar låtar på engelska som främst kan tolkas handla om miljö och inte lika gärna om något annat.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Klimatkrisen slår mot senap, potatis och vin

De extremväder som drabbade Nordamerika förra sommaren får fortsatta konsekvenser längs den globala livsmedelskedjan. De senaste veckorna har det larmats om senapskris i Frankrike och potatisbrist i Japan. I Frankrike slår de allt högre temperaturerna även mot landets anrika vinindustri.

Klimat
Niclas Malmberg

Naturmark omvandlas till odlingsytor i en oroväckande fart

Under de senaste 20 åren har en miljon kvadratkilometer av jordens tidigare skogar och savanner omvandlats till odlingsmark, enligt en ny studie publicerad i Nature Food. Det är ett område mer än två gånger så stort som Sverige, och en ökning med nio procent.

Vego-mat
Mat&Klimat

Veganuari: Snabbmatskedjorna storsatsar på vego

Den senaste tiden har en rad olika snabbmatskedjor lanserat nya växtbaserade produkter på sina menyer. Till våren kommer exempelvis KFC:s första växtbaserade produkt till Sverige, ett halvår försenat på grund av coronapandemin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *