Mat & Klimat

Hållbart jordbruk kan motverka pandemins effekter

Varje satsad dollar ger i genomsnitt mellan 5 och 10 tillbaka, säger Louise Baker på UNCCD (Foto: Stella Paul, IPS)

24 november 2020

Investeringar i hållbart jordbruk och återställandet av förstörda åkermarker kan bidra till att bygga upp de ekonomier som drabbats hårt av pandemins ekonomiska effekter. Det uppger FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD.

Sådana satsningar skulle även ge världens fattiga bönder en möjlighet att öka sina inkomster och bidra till att öka mångfalden av lokalt producerad mat. Det säger Louise Baker, som är chef för FN-organets globala arbete för att hjälpa utvecklingsländer att ställa om till hållbara jordbruksmetoder.

Hon säger till IPS att det viktiga nu handlar om att gå från teori till praktik. Den globala matproduktionen har drabbats hårt av de störningar som uppkommit i samband med coronakrisen. Och när länderna ska börja återuppbygga sina ekonomier menar hon att det nu finns en möjlighet att göra fler satsningar på hållbar jordbruksproduktion.

– De som drabbats hårdast av covid-19 är de människor som lever i utsatta situationer, de som inte har en lön som kommer varje månad utan är beroende av naturresurserna för sina inkomster. Nu finns det en möjlighet att investera i dessa naturresurser i många länder, och därmed ge de fattiga en möjlighet att kunna öka sina inkomster, säger Louise Baker.

 

Inte bara odla för export

Hon menar att det bland annat handlar om att skapa kortare värdekedjor, med ökat fokus på lokal matproduktion.

– Det är viktigt med en mångfald i produktionen, att det inte bara handlar om att odla mat som är tänkt för export.

Louise Baker säger att satsningar på hållbara jordbruk och restaurering av skadade marker dessutom har stora ekonomiska fördelar. Enligt henne ger varje satsad dollar i genomsnitt mellan fem och tio dollar tillbaka.

– Men det finns även ekonomiska fördelar genom förbättrade ekosystem. Om jordbruksmarker brukas med hållbara metoder i torra områden kommer tillgången på vatten att öka. Det gör att grödorna växer bättre.

Dessutom kan sådana satsningar göra det möjligt att odla på mark som tidigare inte gått att bruka.

– Och om du är smart finns det produkter som kan säljas till nya marknader, både lokalt och internationellt. Två exempel är moringa och baobab, som anses vara ”supermat” i många länder.

Louise Baker säger att investeringar i hållbara ekosystem därför också kan skapa ekonomiska möjligheter i form av nya arbetstillfällen – genom odling, förädling och försäljning av lokala produkter.

Isaiah Esipisu/ IPS

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Inrikes
Göran Hådén

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Djurrätt
Anna Velander Gisslén

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt
Martin Smedjeback

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Translate »