Mat och Klimat

Hållbart jordbruk kan motverka pandemins effekter

Varje satsad dollar ger i genomsnitt mellan 5 och 10 tillbaka, säger Louise Baker på UNCCD (Foto: Stella Paul, IPS)

24 november 2020

Investeringar i hållbart jordbruk och återställandet av förstörda åkermarker kan bidra till att bygga upp de ekonomier som drabbats hårt av pandemins ekonomiska effekter. Det uppger FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD.

Sådana satsningar skulle även ge världens fattiga bönder en möjlighet att öka sina inkomster och bidra till att öka mångfalden av lokalt producerad mat. Det säger Louise Baker, som är chef för FN-organets globala arbete för att hjälpa utvecklingsländer att ställa om till hållbara jordbruksmetoder.

Hon säger till IPS att det viktiga nu handlar om att gå från teori till praktik. Den globala matproduktionen har drabbats hårt av de störningar som uppkommit i samband med coronakrisen. Och när länderna ska börja återuppbygga sina ekonomier menar hon att det nu finns en möjlighet att göra fler satsningar på hållbar jordbruksproduktion.

– De som drabbats hårdast av covid-19 är de människor som lever i utsatta situationer, de som inte har en lön som kommer varje månad utan är beroende av naturresurserna för sina inkomster. Nu finns det en möjlighet att investera i dessa naturresurser i många länder, och därmed ge de fattiga en möjlighet att kunna öka sina inkomster, säger Louise Baker.

 

Inte bara odla för export

Hon menar att det bland annat handlar om att skapa kortare värdekedjor, med ökat fokus på lokal matproduktion.

– Det är viktigt med en mångfald i produktionen, att det inte bara handlar om att odla mat som är tänkt för export.

Louise Baker säger att satsningar på hållbara jordbruk och restaurering av skadade marker dessutom har stora ekonomiska fördelar. Enligt henne ger varje satsad dollar i genomsnitt mellan fem och tio dollar tillbaka.

– Men det finns även ekonomiska fördelar genom förbättrade ekosystem. Om jordbruksmarker brukas med hållbara metoder i torra områden kommer tillgången på vatten att öka. Det gör att grödorna växer bättre.

Dessutom kan sådana satsningar göra det möjligt att odla på mark som tidigare inte gått att bruka.

– Och om du är smart finns det produkter som kan säljas till nya marknader, både lokalt och internationellt. Två exempel är moringa och baobab, som anses vara ”supermat” i många länder.

Louise Baker säger att investeringar i hållbara ekosystem därför också kan skapa ekonomiska möjligheter i form av nya arbetstillfällen – genom odling, förädling och försäljning av lokala produkter.

Isaiah Esipisu/ IPS

Fler artiklar av denna författare

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa