Mat och Klimat

Innan årets slut kommer Cashewmeetly ha räddat 1 000 ton cashewäpplen och gjort om det till ett näringsrikt alternativ till kött. Denna innovativa svinnprodukt finns nu att köpa i över 300 butiker i Sverige.

17 oktober 2021

En ny sorts vegokött gjort på restprodukter från cashewnöt lanseras nu brett i över 300 butiker och e-handel i Sverige. Det är företaget Cashewmeetly som tillsammans med Axfood utvecklat en produkt som tar tillvara frukten som annars brukar slängas i produktionen. Det torkade “nötköttet” är bara en i raden av den senaste tidens vegonyheter.

 

En ny sorts nötkött

Cashewnöten är ett näringsrikt och populärt tilltugg i många svenska snacksskålar, och har bland annat ett högt innehåll av det livsviktiga järnet. Men säger man cashewäpple så är det nog inte lika många som hänger med. Detta “äpple” är en så kallad falsk frukt som ser ut som en blandning mellan paprika och äpple. Det lilla fröet, eller nöten, som vi annars finner i snacksskålen, växer under äpplet (se bilden ovan).

I produktionen av cashewnötter går dock äpplet ofta till spillo – för varje 10 kg nötter som produceras kastas idag hela 90 kg cashewäpplen – detta trots att äpplet är fullt av nyttiga näringsämnen och fungerar utmärkt som mänsklig föda. Det var denna insikt som drev entreprenören Linnéa Falkinger att ta fram Cashewmeetly – en ny typ av vegokött som nu lanseras brett över hela landet i samarbete med livsmedelsjätten Axfood.

– Jag vill bygga ett varumärke som gör gott både för människan, klimatet och ekonomin. Men för att verkligen göra skillnad krävs mycket arbete med exempelvis kvalitetssäkring, förpackning, distribution och marknadsföring – och att få upp stora volymer. Genom samarbetet med Axfood får jag en chans att nå marknaden brett och på flera olika sätt. Förhoppningen är att kunna etablera Cashewmeetly globalt, och starta fler hållbara cirkulära produktioner i andra länder som har stora produktioner av cashewnötter där cashewäpplen fortfarande går till spillo, säger Linnéa Falkinger.

 

Läs även: Här är de bästa växtbaserade källorna till järn för kroppen

 

16 miljoner ton cashewäpplen ruttnar bort

Idén till produkten föddes när Falkinger var i Senegal och kom i kontakt med det stora svinnet i cashewproduktionen. 57 procent av världens cashewnötter kommer från Afrika, och varje år ruttnar 16 miljoner ton cashewäpplen bort i samband med skörd. 

Tanken med Cashewmeetly är att förädla äpplet på plats för att på så sätt skapa nya lokala arbetstillfällen för kvinnor, minska svinnet, samt ta fram ett mångsidigt växtbaserat alternativ till kött. En del av försäljningen ska återinvesteras för att finansiera barn och ungas skolgång och stötta lokala välgörenhetsprojekt, i vad som kan beskrivas som en social och hållbar affärsmodell.

Cashewäpplet är kalorisnålt och rikt på mineraler och näringsämnen som järn, fosfor, kalcium, protein med mera. Det innehåller dessutom 5 gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. I sin torkade form har det en lång hållbarhet, vilket ger den ytterligare fördelar som produkt. Cashewköttet går att steka, woka, grilla eller köra till färs. Det har en tydlig umami-ton med en fruktig och lite syrlig karaktär, säger vegobloggaren Gustav “Jävligt gott” Johansson, som dessutom är delägare i företaget. På sin blogg har han tagit fram flera recept med produkten.

 

Vegansk Yakiniku signerat Jävligt Gott. Cashewmeetly passar också bra i tacorätter och rökiga bbq-rätter, säger Gustav Johansson.

 

Cashewmeetly finns nu på Urban Deli, Willys, Hemköp och Mat.se och finns därmed på över 300 butiker och e-handel i hela landet. På Urban Deli finns dessutom färdiga rätter i form av chiligryta och wrap gjorda på cashewmeetlys vegokött. Konsumentpriset kommer att ligga på omkring 40 kronor för en 225-gramsförpackning. Eftersom produkten är torkad ökar vikten vid tillagning – för tillagad produkt ligger kilopriset på 59 kronor.

 

Orkla ökar kapaciteten i veganfabrik

Cashewköttet är bara en i raden av höstens nyheter inom växtbaserad mat. Den norska livsmedelsjätten Orkla har lanserat en mängd olika produkter som tilltalar den som vill äta mat som är mer skonsam för djur och natur. Vi har tidigare skrivit om företagets storsatsning på svenskodlad ärta, som bland annat finns att hitta i Anammas nya “Vegopirog”. Redan i början av 2022 kommer alla Orklas ärtbaserade produkter tillagas med svenskt ärtprotein.

Koncernen har även lanserat varumärket Naturli’ i Sverige samt en veganiserad variant av det populära mellanmålet Risifrutti. Nyligen meddelade Orkla att de ska investera 70 miljoner kronor i veganfabriken i Eslöv för att möta den skenande efterfrågan på deras vegoprodukter. Växtbaserade produkter stod under första halvan av 2021 för 10 procent av bolagets totala försäljning inom Sverige, en ökning med 12 procent sen i fjol. Investeringen innebär en fördubblad kapacitet i fabriken som bland annat tillverkar Anammas formbara färs.

– Vi har haft en makalös utveckling sedan 2015 när vi startade veganfabriken i Eslöv. Tillverkningsvolymen är omkring sju gånger högre än för fem år sedan. Livsmedel står för en stor del av våra klimatutsläpp och växtbaserade alternativ sänker klimatavtrycket avsevärt så det här är positivt på så många sätt, säger Erik Wendel, fabrikschef på Orklas anläggning i Eslöv.

 

Risifrutti Vegan är gjord på en bas av havre och kokosmjölk och har 45 procent lägre klimatavtryck än originalet

 

Oatly satsar på innovation i Lund

Även världens största havredryckstillverkare Oatly storsatsar i Sverige. Företaget blir hyresgäst i Lunds Universitets nya innovationshus Space som kommer stå färdigt 2023. Oatlys forskarteam ska etablera en forsknings- och utvecklingsorganisation som ska dra nytta av den kompetens och teknik som finns samlad i den akademiska miljön i staden.

– Ett skifte till mer växtbaserad kost är avgörande för att skapa ett livsmedelssystem inom planetens gränser, och havre har stor outnyttjad potential och kan bli en viktig del av lösningen. När vi nu storsatsar på mer forskning om denna gröda är Lund och Science Village en naturlig plats för oss, säger Sofia Ehlde, global innovationschef för Oatly.

 

Lunds nya Innovationshus Space väntas stå färdigt 2023

 

Michael Abdi Onsäter

 
Nyttig och god skolmat med låg klimatpåverkan. Intervju med Patricia Eustachio Colombo.

Se även: Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Se även: Aktivister målar ingången till EU-parlamentet grön: “Stoppa greenwashingen av CAP”

Visited 62 times, 2 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa