Mat & Klimat

Växtbaserad klimatomställning saknas i regeringens budget

Vi kräver att regeringen inleder omställningen till ett växtbaserat system, skriver debattörerna. (Foto: By Socialdemokrater is licensed under CC BY-SA 2.0)

I måndags presenterade finansminister Magdalena Andersson höstbudgeten. Vi har läst den och blir mycket oroade av att det inte står något om kopplingen mellan djurhållningen och klimatkrisen som vi befinner oss i och att det inte heller finns en budgetplan för hur Sverige ska lösa den krisen.

Att ställa om till ett växtbaserat livsmedelssystem är troligtvis den enklaste, kraftfullaste och snabbaste metoden vi har för att lindra den klimatkris som förstör våra skördar och som får våra arter på vår planet att utrotas i en aldrig tidigare skådad takt i mänsklighetens historia.

Om vi snabbt avvecklar djurindustrin och lägger alla resurser och bidrag på ett växtbaserat livsmedelssystem – samtidigt som vi fortsätter den gröna omställningen som krävs på alla plan för att klara klimatet – så har vi fortfarande goda chanser att hålla Parisavtalet som slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under två grader och att vi ska sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.

Även om budgeten saknar konkreta styrmedel för minskad köttkonsumtion så öppnar budgetens höga klimatambitioner många möjligheter att förändra matpolitiken. Därför kräver vi att regeringen tar sitt ansvar och omgående inleder omställningen till ett växtbaserat livsmedelssystem.

 

Linda Lindström, Jonathan Gall, Jonas Norberg – Animal Rebellion Stockholm

 

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Fortsatt ekonomiskt stöd till djurindustrin

Regeringen fortsätter att ösa pengar till olika samhällssektorer, motiverat med kriget i Ukraina. Näst i tur är lantbruksföretagen, där det tidigare beslutade stödpaketet på 800 miljoner kronor till dieselanvändare och 300 miljoner till gris- och fågelindustrin, nu föreslås kompletteras med ytterligare stödpaket på drygt 2 miljarder kronor, efter en överenskommelse med Centerpartiet.

Hälsa
Göran Hådén

Klimatkrisen största säkerhetspolitiska hotet?

Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan starta en storm i Europa. I vår naturligt komplexa värld har dessutom mänskligheten själva byggt system som gör enskildas globala påverkan större än någonsin, som hur vår dagliga mat påverkar vårt klimat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Mexiko väljer fossilgas framför gröna energikällor

Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.

Debatt
Carl Einerfors

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…

Krönikor
Maria Sandblad

Konsten att blunda inför det onda

Kan det finnas ett samband med krigets fasor och vår kollektiva blindhet inför vad vi, trots att vi ser oss som goda människor, gör mot försvarslösa djur, vårt dagliga förträngande av den brutala sanningen bakom det som hamnar på våra tallrikar…