Mat & Klimat

Växtbaserad klimatomställning saknas i regeringens budget

Vi kräver att regeringen inleder omställningen till ett växtbaserat system, skriver debattörerna. (Foto: By Socialdemokrater is licensed under CC BY-SA 2.0)

I måndags presenterade finansminister Magdalena Andersson höstbudgeten. Vi har läst den och blir mycket oroade av att det inte står något om kopplingen mellan djurhållningen och klimatkrisen som vi befinner oss i och att det inte heller finns en budgetplan för hur Sverige ska lösa den krisen.

Att ställa om till ett växtbaserat livsmedelssystem är troligtvis den enklaste, kraftfullaste och snabbaste metoden vi har för att lindra den klimatkris som förstör våra skördar och som får våra arter på vår planet att utrotas i en aldrig tidigare skådad takt i mänsklighetens historia.

Om vi snabbt avvecklar djurindustrin och lägger alla resurser och bidrag på ett växtbaserat livsmedelssystem – samtidigt som vi fortsätter den gröna omställningen som krävs på alla plan för att klara klimatet – så har vi fortfarande goda chanser att hålla Parisavtalet som slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under två grader och att vi ska sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.

Även om budgeten saknar konkreta styrmedel för minskad köttkonsumtion så öppnar budgetens höga klimatambitioner många möjligheter att förändra matpolitiken. Därför kräver vi att regeringen tar sitt ansvar och omgående inleder omställningen till ett växtbaserat livsmedelssystem.

 

Linda Lindström, Jonathan Gall, Jonas Norberg – Animal Rebellion Stockholm

 

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.