Mat & Klimat

Växtbaserad klimatomställning saknas i regeringens budget

Vi kräver att regeringen inleder omställningen till ett växtbaserat system, skriver debattörerna. (Foto: By Socialdemokrater is licensed under CC BY-SA 2.0)

I måndags presenterade finansminister Magdalena Andersson höstbudgeten. Vi har läst den och blir mycket oroade av att det inte står något om kopplingen mellan djurhållningen och klimatkrisen som vi befinner oss i och att det inte heller finns en budgetplan för hur Sverige ska lösa den krisen.

Att ställa om till ett växtbaserat livsmedelssystem är troligtvis den enklaste, kraftfullaste och snabbaste metoden vi har för att lindra den klimatkris som förstör våra skördar och som får våra arter på vår planet att utrotas i en aldrig tidigare skådad takt i mänsklighetens historia.

Om vi snabbt avvecklar djurindustrin och lägger alla resurser och bidrag på ett växtbaserat livsmedelssystem – samtidigt som vi fortsätter den gröna omställningen som krävs på alla plan för att klara klimatet – så har vi fortfarande goda chanser att hålla Parisavtalet som slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under två grader och att vi ska sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.

Även om budgeten saknar konkreta styrmedel för minskad köttkonsumtion så öppnar budgetens höga klimatambitioner många möjligheter att förändra matpolitiken. Därför kräver vi att regeringen tar sitt ansvar och omgående inleder omställningen till ett växtbaserat livsmedelssystem.

 

Linda Lindström, Jonathan Gall, Jonas Norberg – Animal Rebellion Stockholm

 

SENASTE NYHETERNA

Miljö
Anna Velander Gisslén

Giving Tuesday – en god motpol till Black Friday

Idag pågår den gigantiska köpfestdagen Black Friday, samtidigt som vi befinner oss i en klimatkris där jordens resurser överkonsumeras. Men det finns goda motkrafter – som Giving Tuesday.

Klimat
Reem Abbas / IPS

Pressat Sudan kämpar mot klimatförändringarna

Nyligen utlystes undantagstillstånd i Sudan efter att Nilen hade svämmat över på grund av hård nederbörd. Det stora landet är mycket sårbart för förändringar i klimatet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Underjordiska p-platser blir odlingsytor – Urban Oasis växlar upp

Kommer en del av framtidens grönsaker odlas inomhus med LED-lampor och cirkulerande vatten istället för på traditionella åkrar? Urban Oasis är ett stockholmsbaserat företag som sedan 2017 drivit en pilotanläggning i ett bergrum på Liljeholmen. Nu växlar de upp rejält.

Miljö
Isaiah Esipisu/IPS

Hållbart jordbruk kan motverka pandemins effekter

Investeringar i hållbart jordbruk och återställandet av förstörda åkermarker kan bidra till att bygga upp de ekonomier som drabbats hårt av pandemins ekonomiska effekter. Det uppger FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD.

Translate »